Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Delegacija BVCG povodom Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom, položila cvijeće na spomenik Partizanu borcu

''Deveti maj je simbol herojstva i jedinstva naroda koji su odbranili svijet od fašizma i dan kada se sa posebnim pijetetom sjećamo svih onih koji su za odbranu čovječnosti i elementarnih civilizacijskih vrijednosti dali svoje živote''

Delegacija Bošnjackog vijeća u sastavu Mirsad Rastoder, Sead Šahman, Majida Kurtagić, Bejto Šahmanović i Adnan Pepić, položila je jutros cvijeće na spomenik Partizanu borcu na Gorici, u znak sjećanja i poštovanja Prema herojima antifašizma.

Povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope – Apelovali su na sve evropske i svjetske lidere i državnike da što prije zaustave rat u Ukrajini.

”Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, čestita 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, s nadom da ćemo, kao sugrađani i ljudi, poštujući sve različitosti, biti još svjesniji opšteljudske obaveze da zajednički radimo za boljitak svoje države a time i čovječanstva’, dodali su u saopštenju.

”Deveti maj je simbol herojstva i jedinstva naroda koji su odbranili svijet od fašizma i dan kada se sa posebnim pijetetom sjećamo svih onih koji su za odbranu čovječnosti i elementarnih civilizacijskih vrijednosti dali svoje živote”, navode.

”Upravo 9. maja 1945. godine, nacistička Njemačka potpisala je kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu i to je razlog što se taj datum obilježava kao Dan pobjede. Nažalost, iako vojno poražen tim činom fašizam nije iskorijenjen. On se obnavlja kroz populizam, nacionalizam, ksenofobiju, antisemitizam, neograničenu vlast i uz militarizaciju društva, i svaki otpor tim idejama je, zapravo, antifašizam. Stoga, poštujući sve heroje anifašizma, poput Rifata Burdžovića Trša, Vladimira Kneževića Volođe i Tomaša Žižića, čije su kosti pronađene u Grujića jami kod Trnova i naknadno pohranjene u spomen kompleks na Gorici 1957. godine, dužni smo da i danas branimo ideje i tekovine i antifašizma koje podrazumijevaju mir, slobodu, pravdu i jednakost među ljudima.

Bošnjački narod dobro pamti stradanja u Drugom svjetskom ratu kao i početkom devedesetih godina prošlog vijeka, te sa puno saosjećanja, razumijevanja i solidarnosti podržava Ukrajinski narod u odbrani od agresije. U ime bošnjačkog naroda, apelujemo na evropske i svjetske lidere i državnike da što prije zaustave rat u srcu današnje Evropske unije, zajednice evropskih država i naroda kojoj pripada i Crna Gora i čijem punopravnom članstvu teži.

Deveti maj je i Dan Evrope koji se obilježava u znak sjećanja na 9. maj 1950. godine, kada je Robert Šuman, ministar spoljnih poslova Francuske, predstavio prijedlog stvaranja nove Evrope, odnosno Evropske zajednice za ugalj i čelik, sa ciljem zajedničkog djelovanja i jačanja evropske industrije. Ovaj predlog, poznatiji kao „Šumanova deklaracija“, smatra se početkom onoga što je danas poznato kao Evropska unija”, naglašavaju oni.

”Poštovani građani Crne Gore u domovini i dijaspori, u ime Bošnjačkog vijeća i lično, čestitamo vam 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope sa željom da udruženi jačamo civilizacijske vrijednosti antifašizma i Evropsku Uniju kao tekovinu evropskih naroda kojima i sami pripadamo’, zaključili su u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve