Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Delegacija Bundestaga: Podržavamo Crnu Goru u njenim nastojanjima da postane članica EU

Ministarka Gorčević je upoznala Njemačke parlamentarce sa aktuelnom situacijom u pregovaračkom procesu istakavši da su u fokusu Vlade reforme u oblasti vladavine prava

Zadovoljni smo odlučnošću Vlade da ubrza reformski proces i završi pristupne pregovore. Savezna vlada Njemačke je integraciju Zapadnog Balkana u EU postavila kao jedan od svojih prioriteta i s tim ciljem pomno pratimo vaše rezultate na tom putu, saopšteno je sa sastanka ministarke evropskih poslova Maida Gorčević, sa tri njemačka poslanika i portparolima njihove grupe, Deborom Diring (Stranka zelenih), Jirgenom Hardtom (CDU/CSU) i Ulrihom Lehteom (Liberali).

„Ovdje smo da zajedno sa vama sagledamo dalju dinamiku obaveza na putu ka EU i da vam pomognemo da u najkraćem roku i na najbolji način sprovedete preostale reforme i ispunite uslove za punopravno članstvo. u EU. Podržavamo Crnu Goru da postane članica Unije, ali prije toga želimo da vidimo konkretne rezultate u mnogim oblastima, a posebno da održimo napredak u vladavini prava“, rekao je Jirgen Hardt.

On je kazao da parlamentarci Bundestaga pozdravljaju napredak ka članstvu u skladu sa postignutim rezultatima i da su, u tim okolnostima, zadovoljni rezultatima koje je Crna Gora postigla do sada.

„Članovi Bundestaga žele da doprinesu ubrzanju evropskog puta Crne Gore i u tom pravcu računajte na našu stručnost u oblastima od zajedničkog interesa“, rekao je Hardt.

Ministarka Gorčević je upoznala Njemačke parlamentarce sa aktuelnom situacijom u pregovaračkom procesu istakavši da su u fokusu Vlade reforme u oblasti vladavine prava.

„Odlučni smo da u najkraćem mogućem roku ispunimo sve preostale obaveze iz poglavlja 23 i 24 i do ljeta dobijemo Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila za ta poglavlja. Želimo da, do kraja mandata Evropske komisije i Evropskog parlamenta, Crna Gora zakorači u posljednju fazu pristupnog procesa – privremeno zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja“, kazala je Gorčević.

Ona je zahvalila na podršci Njemačkih parlamentaraca i istakla da će Crna Gora iskoristiti pruženu ruku evropskih partnera u institucijama EU, prije svega Evropske komisije, ali i država članica, ponaosob, kako bi ispunila svoje zadatke i postala 28. članica EU.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o situaciji u zemlji, regionu i globalno, posebno u kontekstu bezbjednosnih pitanja i podsticanja stranih investicija. Saglasili su se i o značaju promocije Crne Gore kao atraktivne turističke destinacije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve