Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

DANU ponudila saradnju predsjedniku Crne Gore

DANU ponudila je saradnju predsjedniku države Jakovu Mitoviću u formiranju i realizaciji najvažnijih projekata razvoja infrastrukture, turizma, korišćenja prirodnih resursa, zaštiti životne sredine, klimatskih promjena i kulture

Dukljanska akademija nauka i umjetnosti DANU ponudila je saradnju predsjedniku države Jakovu Mitoviću u formiranju i realizaciji najvažnijih projekata razvoja infrastrukture, turizma, korišćenja prirodnih resursa, zaštiti životne sredine, klimatskih promjena i kulture.

” Nedavno je u intervjuu za TVCG predsjednik države Jakov Milatović dao niz ohabrujućih izjava od sudbinskog značaja za Crnu Goru. On je insisitirao da se za cljeve programa Vlade definišu i koraci za ostvarenje tih ciljeva.Očekuje se i lista projekata, što bi trebalo biti supstitucija Strategiji razvoja, takoneophodne Crnoj Gori. Od nove politike je zvanično najavljeno, da će ubuduće glavni osnov biti rad i znanje”, naveli su iz DANU.

Kako ističum jasno je saopšteno da obavljanje stručnih dužnosti i poslova neće zavisiti od partijske knjižice, već isključivo od stručne sposobnosti. Za sve ove principe DANU se odavno zalaže. Zbog toga izražavamo podršku stavovima/principima Predsjendika države i Vlade .Posebno je važno njihovo kategorično zalaganje da se takvi principi i ispune.

“Tako će se konačno u Crnoj Gori prevazići dosadašnji veliki problem, razlikovanja javnog zalaganja od stvarnog postupanja. To znači da će se, nakon stavova Predsjednika države i Vlade, početi realizovati njihove poruke: “pravi ljudi na pravom mjestu”,kada je stručnost u pitanju”, navopdi se u saopštenju.

DANU je posbeno zaintersovana za sprovođenje stavova dvije najvažnije ličnosti u Crnoj Gori, da će ubuduće u radu biti angažovani stručni, i u struci dokazani ljudi. U tom smislu DANU je već pokrenula inicijativu prema Predsjedniku Vlade, u obliku inicijalnih pijredloga, još 1. novembra 2023. godine.

“DANU je kompetentna i spremna da učestvuje u formiranju i realizaciji najvažnijih projekata razvoja infrastrukture, turizma, korišćenja prirodnih resursa, zaštiti životne sredine, klimatskih promjena i kulture. To je inicijalno izraženo u pismenom prijedlogu Predsjednika DANU, na koji se očekuje odgovor.Oni su se opratili i predsjeniku države Jakovu Milatoviću sa pismom u kojem ga podjsećaju DANU se više puta obraćala 43. Vladi CG sa ponudom da pomogne razvoju Crne Gore. Na prijedloge DANU 43. Vlada čak nije našla ni toliko pristojnosti da nam odgovori”, podsjećaju iz DANU.

Dukljanska akademija nauka i umjetnosti je institucija izuzetnog intelektualnog i naučnog kapaciteta, zbog čega posjeduje sposobnosti da realizuje aktivnosti i projekte koji čine naučni, kulturni, obrazovni i privredni razvoj države, ovo iz razloga sto su članovi DANU: tehnolozi, metalurzi, arhitekte, građevinci, geolozi, hidrolozi, turizmolozi, rudari, fizičari, biolozi, ljekari ,istoričari, sudije, lingvisti, umjetnici, književnici, što je po sposobnosti pozicionira iznad svih drugih naučnih institucija u Crnoj Gori.

“Privredna nerazvijenost Crne Gore može se popraviti učešćem DANU u projektima energetike, poljoprivrede, mineralnih sirovina, turizma, klimatskih promjena i drugih sektora. Prema onome što javno ispoljavate, shvatili smo da je Vaš stav da bez upotrebe pravog znanja, uz nemiješanje politike, nema ni razvoja. Izgradimo međusobne odnose u međusobnom interesu kroz saradnju koja će garantujemo doprinijeti Crnoj Gori u oblastima kapitalnih projekata, kazao je DANU.

Kkao ističu mogući model rada je institucionalni angažman DANU, i/ili naših akademika, kao specijalnih savjetnika Vlade.Za početak smo kreirali ovaj Radni papir, sa sadržajem mogućih početnih tema za saradnju, koji Vam možemo detaljnije prezentirati na sastanku, ukoliko to smatrate prigodnim.

“Delegaciju DANU za kontakte i saradnju čine Predsjednik DANU Blagota Eraković, Generalni sekretar prof dr Goran Barović i članovi Predsjedništva DANU -prof dr Nebojša Vučinić i prof dr Mihailo Burić”, kako se navodi u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
10.01.2024-14:16 14:16

Svaka cast Gospodo. Respekt.