Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Cungu podržava veću zastupljenost žena u politici

Predsjednik Nove demokratske snage - Forca, Nazif Cungu sa saradnicima sastao se sa delegacijom Ženske političke mreže i predstavnicama UNDP-a, koji su predstavili zahtjeve za unapređenje izbornog zakonodavstva koje bi omogućilo veću zastupljenost žena na izbornim listama

Predsjednik Nove demokratske snage – Forca, Nazif Cungu sa saradnicima sastao se sa delegacijom Ženske političke mreže i predstavnicama UNDP-a, koji su predstavili zahtjeve za unapređenje izbornog zakonodavstva koje bi omogućilo veću zastupljenost žena na izbornim listama.

foto Forca

U ime Ženske političke mreže (ŽPM) na sastanku su bile prisutne koordinatorka za političku participaciju Snežana Jonica – predstavnica opozicionih partija u ŽPM i Marija Maja Ćatović, koordinatorka za političku participaciju u ŽPM – predstavnica partija na vlasti, U ime delegacije UNDP-a prisutne su bile Danijela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori i Kaća Đuričković, menadžerka za pitanja rodne ravnopravnosti.

Kako se naglašava u saopštenjU Force, predstavnice ŽPM su ukazale na potrebu 40 odsto zastupljenosti žena na izbornim listama, kao i da svaki treći kandidat na listama bude žena. Predviđen je i napredak u finansiranju stranačkih struktura za funkcionisanje i zastupljenost žena unutar svojih političkih subjekata.

Cungu je rekao da su zahtjevi poput kvote od 40 odsto zastupljenosti žena na biračkom spisku, realni zahtjev, imajući u vidu strukturu stanovništva kao i uključivanje žena u duštvene procese. Takođe Cungu je istakao i važnost zahtjeva Force za poboljšanje izbornog zakona, zagarantovane mandate za albansku manjinu.

Predstavnice Ženske političke mreže su se zahvalile predsjedniku Cungu na spremnosti da podrži ove kao i prethodne zahtjeve time što je bio među prvim gradonačelnicima koji su uvrstili budžetsku liniju za preduzetnice u opštini Ulcinj u decembru 2017. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve