Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Crnoj Gori potrebna snažna i stabilna Vlada

Picula je poručio da u procesu EU integracija, Crna Gora ima predvodničku ulogu i najdalje je odmakla u pregovorima, a naredna etapa je zatvaranje poglavlja mnogo bržim ritmom

Crna Gora bi do kraja slovenačkog predsjedavanja mogla napraviti neke iskorake u pregovaračkom procesu, ukoliko nastavi ubrzanim tempom da ispunjava reforme, poručio je izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem u Briselu. Bečić je naglasio da je Crnoj Gori potrebna snažna, stabilna Vlada adekvatno pokrivena na svim pozicijama, kako bi se država u potpunosti usmjerila na zatvaranje privremenih mjerila u poglavljma 23 i 24. Najavljuje i da će uskoro inicirati dijalog parlamentarnih političkih partija vlasti i opozicije s ciljem rješavanja svih otvorenih pitanja koja su značajna za ubrzanje evropskog puta Crne Gore.

Picula je poručio da u procesu EU integracija, Crna Gora ima predvodničku ulogu i najdalje je odmakla u pregovorima, a naredna etapa je zatvaranje poglavlja mnogo bržim ritmom.

“Ukoliko taj proces bude išlo u skladu sa najavama predsjednika Bečića, onda će EU zaista u jednom obnovljenom zanimanju kojeg očekujemo politike proširenja doista podržavati EU ambicije Crne Gore u godinama koje dolaze i ja bih čak oročio tu nadu za kraj ove godine do kraja slovenačkog predsjedavanja kad očekujemo određene iskorake”, kazao je Picula.

Istakao je i da nikakva politička nestabilnost ne smije ugroziti dosegnuti put, i postati smetnja EU integracijama.

Bečić je kazao da su ključ ubrzanja refromi stabilnost dijalog i kompromis, i kako dodaje, dijalog obuhvata i rekonstrukciju Vlade, uz saglasnost premijera i partija većine.

“Treba nam snažna, stabilna vlada adekvatno porkivena na svim pozicijama, sa stručnim, ekpretskim i političkim znanjima, da bi mogla da se u potpunosti usmejri na dobijanje završnih mjerila u poglavlja 23 i 24”, poručio je Bečić.

Bečić kaže da je novi saziv parlamenta, usvjanjanjem određenih zakona poput Zakona o slobodi vjeroispovijesti, vraćanjem dječijeg dodatka, uvođenjem besplatnih udžbenika, povećanjem minimalnih zarada, staračkih nadoknada i usvajanjem zakona o Valdanosu ispravio brojne nepravde.

Takođe, kaže da je Skupština napravila značajna dostignuća u među kojima ističe izbor novog savjeta Javnog servisa.

“Da je Crna Gora je najbolje pozicionirana zemlja da napravi odlučujuće korake u narednim mjesecima i godinama kako bi ispunila obaveze evropske perspektive”, poručio je kopredjsedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa Crnom Gorom, Vladimir Bilčik, nakon sastanka sa Bečićem.

Istakao je da je Crnoj Gori potrebna politička stabilnost i strateška saradnja svih političkih snaga koje su naklonjene evropskoj perspektivi.

“I nadam se da će ti koraci biti preduzeti”, rekao je Bilčik.

Bečić je informisao kolege u Briselu da će sredinom sljedeće sedmice inicirati dijalog parlamentarnih političkih partija vlasti i opozicije s ciljem rješavanja svih otvorenih pitanja koja su značajna za ubrzanje evropskog puta Crne Gore- deblokade VD stanja u pravosuđu, reformi izborog zakondavstva kroz odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu.

“Vjerujem da će ovog puta svi imati dovoljno strpljenja, odgovornosti i mudrosti i da će biti spremni i na malo žrtve zarad, višeg cilja jer EU integracije moraju biti iznad interesa bilo kog pojednica i bilo koje političke partije”, naveo je Bečić.

O situaciji u regionu, kao i integracionom putu Crne Gore, Bečić je razmijenio mišljenja i sa specijalnim izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve