Crnogorska osuđuje skrnavljenje spomenika posvećenog trinaestojulskim ustanicima. Poručuju da je 13. jul sveti dan u kalendaru istorije Crne Gore.

“To je dan ustanka crnogorskog naroda protiv fašizma 1941.godine. Poseban je značaj i dokaz hrabrosti , jer je mali crnogorski narod prvi ustao protiv moćnog okupatora koji je u tom periodu pokorio čitavu Evropu. Skrnaviti jedan ovakav spomenik mogu samo zlonamjerni i neuki pojedinci koji lako zaboravljaju žrtve koje je Crna Gora podnijela tokom drugog svjetskog rata kako bi odbranila svoju vjekovima čuvanu slobodarsku tradiciju”, navodi se u saopštenju potpredsjednik Crnogorske Đorđija Kovačevića.

Ovakav akt, ocjenjuje, takođe simbolizuje pokušaj revizionizma istorije koji je uzeo maha u susjednim državama i koji se pokušava nametnuti i u Crnoj Gori.

“Zagovornici revizionizma moraju znati da je antifašizam naša najveća vrijednost i da revizionizam nikada neće biti dozvoljen u Crnoj Gori. Na borbu protiv revizionizma mene obavezuje to što sam unuk čovjeka koji je svoj život dao u narodno- oslobodilačkoj borbi. Kao i sve moje kolega u Crnogorskoj osjećam veliku odgovornost i obavezu da se te njihove žrtve poštuju i da se ne dozvoli nepravda i zloupotreba u dnevnopolitičke svrhe. Crna Gora je uvjek kroz svoju istoriju znala da odbrani svoju slobodu i dostojanstvo, pa će tako i ovoga puta ostati! Iz cjelokupne histerije koja nas potresa ovih dana, Crna Gora će izaći mnogo jača i to će se vidjeti na narednim izborima”, zaključuje Kovačević.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve