Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Crnogorska partija: Beogradska patrijaršija da izmjesti sa Cetinja ceremoniju ustoličenja Joanikija

Pozivamo SPC u Beogradu da započne duboku i temeljnu unutrašnju raspravu koja bi vodila donošenju odluke o dobrovoljnom smanjivanju, i nakon toga, izmještanju aktivnosti iz Cetinjskog manastira, navode iz Crnogorske partije

Crnogorska partija pozvala je Beogradsku patrijaršiju da donese odluku da izmjesti sa Cetinja ceremoniju ustoličenja Jovana Mićovića, kao znak dobre volje i respekta prema Cetinju i državi Crnoj Gori u kojoj djeluje filijala ove crkve.

“Takođe, pozivamo Beogradsku patrijaršiju da prepozna značaj obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine i sve posjledice koje proizilaze iz te činjenice po formalni i neformalni status SPC, čije je sjedište u Beogradu. SPC je političkim dekretom, uz pomoć dinastije Karađorđević, prije 100 godina sama sebe nametnula za „domaćina” na Cetinju, u međuvremenu je postala gost na istom tom Cetinju, raspadom države koja je donijela taj dekret”, navodi se u saopštenju.

Iz te partije poručuju i da je iluzorno očekivati da će samo jedna vjerska organizacija zadržati i još uvećati privilegovan status dobiven nakon nelegalnog državnog udara i prisilnog ukidanja države Crne Gore 1918. godine.

“Zato pozivamo SPC u Beogradu da započne duboku i temeljnu unutrašnju raspravu koja bi vodila donošenju odluke o dobrovoljnom smanjivanju, i nakon toga, izmještanju aktivnosti iz Cetinjskog manastira i drugih objekata koji su građeni od strane države Crne Gore i njenih građana do 1918 godine”, poručuju iz Crnogorske partije.

Crnogorska partija u potpunosti podržava mirne skupove na Cetinju i poziva građanstvo da nastavi da iskazuje neslaganje sa pokušajima nove vlasti – i njenih političkih i pseudo-političkih inostranih partnera – da ignorišu državu i slavnu istoriju Crnu Gore i pretvore je u duhovnu i kulturnu koloniju strane države i njene vjerske organizacije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve