Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Članstvom Finske u NATO ostvarena i nova dimenzija saradnje sa Crnom Gorom

''Prijem Finske u NATO, značajan je za taj region, Evropu u cjelini, ali i globalni mir, imajući u vidu rusku agresiju'', kazao je Đukanović

Članstvom Finske u NATO ostvarena je i nova dimenzija saradnje sa Crnom Gorom, kazao  je ambasador Finske Kimm Lahdevirt u toku svoje oproštajne posjete kod crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

Đukanović je, kako je sopšteno iz njegovog kabineta, zahvalio ambasadoru Finske za uspješnu saradnju i značajan doprinos unapređenju bilateralnih odnosa u prethodnom periodu uz ocjenu da “Crna Gora izuzetno cijeni dobre i prijateljske odnose koje njegujemo sa Finskom”.

On je ponovio čestitke povodom nedavno završene procedure ratifikacije članstva Finske u NATO, što, kako je istakao, “nas raduje jer su naši međudržavni odnosi osnaženi savezništvom u Alijansi koja sa novom članicom postaje snažnija, i daje joj novu vrijednost i doprinos”.

“Prijem Finske u NATO, značajan je za taj region, Evropu u cjelini, ali i globalni mir, imajući u vidu rusku agresiju”, kazao je Đukanović.

Iz Kabineta navode da se Đukanović zahvalio i za podršku Finske Crnoj Gori i regionu na putu evropeizacije društava, podsjetivši da je između stabilnosti regiona i njegove integracije u EU znak jednakosti, što je, kako je konstatovao, “naš, ali i interes Evrope i njene stabilnosti i prosperiteta i zbog čega je ključno da i EU i NATO pojačaju svoju pažnju prema regionu Zapadnog Balkana”.

Ambasador Lahdevirt je uz zahvalnost za prijem visoko ocijenio saradnju sa Crnom Gorom tokom svoje diplomatske misije.

“Iskazao je posebnu zahvalnost Predsjedniku lično i Crnoj Gori za podršku članstvu Finske i Švedske u NATO, ističući da je riječ o temeljnoj promjeni vizije bezbjednosne politike, korak važan za cijeli region i Evropu kojim se šalje poruka o ujedinjenoj Alijansi, otvorenoj za nove članice”, navode iz kabineta.

Uz nadu da će im se uskoro pridružiti i Švedska, naglasio je da je “članstvom Finske ostvarena i nova dimenzija saradnje sa Crnom Gorom”.

Iz kabineta navode da su Đukanović i Lahdevirt pozdravili bilateralnu saradnju dvije zemlje, posebno u oblasti obrazovanja i istakli važnost ekonomskog povezivanja.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim unutrašnjim i geopolitičkim pitanjima, uz interesovanje ambasadora za Đukanovićevu analizu razvoja situacije, koju izuzetno cijeni, zaključuju iz kabineta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve