Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Članovi Evropskog savjeta stoje uz Ukrajinu: Srđan Darmanović među potpisnicima inicijative

Ruska vlada je, bez provokacija, izvršila invaziju na suverenu demokratsku naciju u srcu Evrope. Putinov režim je, po rečima kenijskog ambasadora u UN Martina Kimanija, ''podstakao emberi mrtvih imperija''

Članovi Evropskog savjeta za spoljne odnose, među kojima je i bivši ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović uputili su inicijativu vladama država koje predstavljaju povodom podrške Ukrajini i ukrajinskom narodu.  Zahtijevaju osudu preduzetih aktivnosti predsjednika Rusije Vladimira Putina, te sankcionisanje agresorskog režima uvođenjem sankcija.

Ruska vlada je, bez provokacija, izvršila invaziju na suverenu demokratsku naciju u srcu Evrope. Putinov režim je, po rečima kenijskog ambasadora u UN Martina Kimanija, “podstakao emberi mrtvih imperija”.

Mi, potpisnici, Evropljani sa cijelog našeg kontinenta koji smo članovi Evropskog savjeta za spoljne odnose, odlučno stojimo u znak solidarnosti sa narodom Ukrajine u njihovim naporima da se odupru toj re-kolonizaciji. Njihova borba je naša borba. Njihova budućnost leži u Evropi sa nama, kao Evropljanima među Evropljanima. Pozivamo naše vlade da podrže Ukrajinu na sljedeći način:

  • Osudi Putinovu agresiju i razotkrivajući njegove laži: Moramo razotkriti Putinove laži i osuditi njegove zločine na svakom međunarodnom forumu. Moramo glasno da proglasimo da je Putinov režim žestoko prekršio najosnovnije evropske norme i zakone međunarodnog ponašanja.
  • Sankcionisati Putinovog režima: Moramo uvesti najoštrije moguće sankcije Putinu i svim stubovima njegovog režima. Moramo da proteramo svo rusko obaveštajno osoblje iz svih zemalja EU. Podrška slobodi i bezbjednosti Ukrajinaca: Moramo obezbjediti Ukrajince u njihovom vremenu potrebe slanjem svih vrsta pomoći svima onima koji mogu da ostanu u Ukrajini i pružanje utočišta onima koji ne mogu. Takođe moramo da otkažemo dug Ukrajini i dozvolimo Ukrajincima posebnu dispenzeraciju da rade u Evropskoj uniji.
  • Podijeliti teret unutar Evrope: evropske države moraju da podrže jedna drugu u svojim naporima da stanu uz Ukrajinu. Jedinstvo i solidarnost su naša snaga. Nijedna država EU ne bi trebalo sama da snosi teret podrške Ukrajini. Moramo da podijelimo troškove sankcija, pomognemo jedni drugima da razvijemo alternative ruskoj energiji i poželimo dobrodošlicu ukrajinskim izbjeglicama u svakom dijelu Evrope.

Potpisnici

Srđan Darmanović – bivši ministar spoljnih poslova Crne Gore

Daglas Aleksander – bivši državni sekretar za međunarodni razvoj

Senem Aydın-Düzgit – Profesor međunarodnih odnosa, Univerzitet Sabanci; Koordinator za akademske poslove, Istanbulski centar za politiku

Claudia Azevedo – izvršni direktor Sonae

Tomas Bager – generalni direktor za spoljne poslove, Kancelarija saveznog predsjednika Njemačke

Gordon Bajnai – bivši premijer Mađarske

Lluís Bassets – Novinar i bivši zamjenik direktora, El País

Karl Bilt – Kopredsjednik, ECFR; bivši premijer Švedske

Listu svih potpisnika možete pročitati na sljedećem link-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve