Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

CGO: Niko od poslanika nije podnio ostavku na jednu od funkcija

Podsjećaju da u nedjelju, 27. avgusta, ističe 30 dana od konstituisanja novog saziva Skupštine Crne Gore

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) saopšteno je da niko od poslanika/ca kojima su veriikovani mandati nije podnio ostavku na jednu od dvije javne funkcije koje obavljaju.

Podsjećaju da u nedjelju, 27. avgusta, ističe 30 dana od konstituisanja novog saziva Skupštine Crne Gore.

“CGO podsjeća da Zakon o sprječavanju korupcije propisuje obavezu javnog funkcionera koji u toku vršenja javne funkcije prihvati da obavlja drugu funkciju da podnese ostavku na jednu javnu funkciju. Rok za to je 30 dana od početka vršenja druge funkcije. Prema javno dostupnim informacijama, niko od poslanika/ca kojima su verifikovani mandati, a nije mali broj njih koji već imaju javne funkcije, do sada to nije učinio, čime ulaze u zonu kršenja zakona”, naveli su iz te nevladine organizacije.

Ovo se, po njihovim riječima, odnosi kako na premijera, tako i na jedan broj ministara/ki u Vladi Crne Gore, predsjednike opština, ali i direktore javnih preduzeća.

“Oni su u obavezi da podnesu ostavke na jednu od tekućih ili na poslaničku funkciju najkasnije u nedjelju do kraja dana. Podnošenje ostavke na jednu od tih funkcija nije samo zakonska obaveza, već i mehanizam sprječavanja konflikta interesa koji ovdje može postojati. Ignorisanjem ove obaveze, krši se Ustavom propisana odvojenost zakonodavne i izvršne vlasti, princip nespojivosti funkcija, ali i dodatno snaži nepovjerenje građana/ki u vlast i institucije sistema”, poručuju iz CDT-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve