Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

CGO: Konstitutivni saziv Skupštine sa samo 21 odsto žena

Kako se navodi, od ukupno 81 poslaničkog mjesta, svega 17 (21 odsto) će zauzeti žene

Niti jedna od devet lista koje su osvojile mandate za novi skupštinski saziv neće imati preko 30 odsto poslanica na konstitutivnoj sjednici koja je zakazana za 27. jul 2023.,saopštili su iz Centra za građansko obrazovanje CGO.

Kako se navodi, od ukupno 81 poslaničkog mjesta, svega 17 (21 odsto) će zauzeti žene, od čega najviše sa liste Pokreta Evropa sad – 6, a slijedi lista koju vodi DPS sa 5 poslanica, zatim NOVA/DNP/RP sa 3, Demokrate/URA sa 2 i BS sa 1 poslanicom. Čak 4 liste (SNP/DEMOS, Albanski forum, Albanska alijansa, HGI) koje zajedno broje 6 mandata nemaju niti jednu ženu.

Foto: CGO

“Imajući u vidu afirmativan odnos Zakona o izboru odbornika i poslanika, a u kontekstu očekivanih ostavki dijela poslanika konstitutivnog saziva, broj poslanica u narednom periodu može biti veći. CGO poziva partije/koalicije koje su obezbijedile parlamentarni status da poštuju duh ovih zakonskih odredbi, ali i da naprave dodatni napor u pravcu afirmacije političke participacije žena”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rumi
20.07.2023-21:25 21:25

Katastrofa ovo se samo kod nas moglo desiti …toliko price o ridnoj ravnopravnosti a nigdje rezultata …zene su marginalizovane prvo institucionalno (US ,zastitnik ljudskih prava,itd.itd)na mjestima odlzcivanja a sada izvinite na grubom izrazu okacene o klin…nujedna od nas nije predlozila da kandidatkinja u nasoj partiji bude zena izuzev u SDP …Ako mislimo da ce neko o nama misliti grdno se varamo …Umjesto da idemo naprijed nazadovale smo drage prijateljice pa i dalje tapsimo muskarcima a oni ce nas u zapecak cast izuzetnim koje posebno cijenim i koji nas podrzavyju