Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Četiri dana pred izbore pitanje je da li će glasati hospitalizovani kovid pacijenti

Sve je spremno za parlamentarne izbore koji će biti održani u nedjelju, kažu u Državnoj izbornoj komisiji

Sve je spremno za parlamentarne izbore koji će biti održani u nedjelju, kažu u Državnoj izbornoj komisiji.

Četiri dana pred izbore pitanje je da li će glasati hospitalizovani kovid pacijenti

“DIK je sproveo sve radnje propisane Zakonom o izboru odbornika i poslanika i Kalendarom izbornih aktivnosti. Sve će funkcionisati u skladu sa Zakonom. Očekujem od svih iz izborne mašinerije da naprave napor da se Zakon ispoštuje”, kazao je za Antenu M predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović.

Državna izborna komisija obratila se Upravi za imovinu za nabavku potrebne opreme. Ivanović nam je kazao da je u toku distribucija zaštitne opreme biračkim odborima, te da opreme ima sasvim dovoljno.

Budući da je Ustavni sud ukinuo djelove preporuka Državne izborne komisije, što znači da će građani koji su izolaciji u karantinu imati prava glasa putem pisma, pitali smo Ivanovića da li će birački odbori moći da sprovedu tu odluku.

“DIK je u skladu sa odlukama Ustavnog suda u potpunosti spreman. Mi smo iz naših akata uklonili to što je Ustavni sud odlučio, a birački odbori će morati da sprovode u skladu sa Zakonom”, kazao nam je Ivanović.

No, četiri dana pred izbore pitanje je da li će moći da glasaju hospitalizovani kovid pacijentii na predstojećim izborima.

Stav Instituta je sljedeći:

“Vezano za glasanje osoba koje su u bolnicama, ne smije se zaboraviti da je dobar dio oboljelih od COVID19, koji se nalaze u bolnicama, sa teškom kliničkom slikom koja onemogućava glasanje, te da je stepen zaraznosti kod ovih pacijenata najveći. Isto važi i za mnoge druge osobe na bolničkom liječenju koje zdravstveno stanje sprečava da aktivno učestvuju u glasanju”, navodi se u dopisu.

Institut upozorava da bi, imajući u vidu da se na bolničkom liječenju zbog drugih stanja i bolesti osim COVID19, nalaze pacijenti iz svih opština, glasanje putem pisma u bolnicama podrazumjevalo prisustvo velikog broja članova biračkih odbora (najmanje po 4 sa svakog biračkog mjesta na kojem su registrovani hospitalizovani pacijenti) koji bi na dan glasanja trebalo da obiđu sve bolnice i pacijente na bolničkom liječenju.

Institut za javno zdravlje u dopisu Ministarsva zdravlja, takođe, objašnjava na primjeru:

“Primjera radi, omogućavanje glasanja samo za 100 hospitalizovanih pacijenata u KC koji iskažu zainteresovanost za glasanje putem pisma (kapacitet oko 800 kreveta) podrazumijevalo bi ulazak i boravak oko 400 osoba iz biračkih odbora u Kliničkom centru na dan izbora.

Ne ulazeći u logističke probleme ovakve organizacije glasanja, mišljenja smo da je, u trenutnim okolnostima (proglašena epidemija zarazne bolesti i zabranjene posjete bolnicama) rizik po izlaganje članova biračkih odbora, po pacijente u bolnicama i posljedični rizik od širenja infekcije u lokalnoj zajednici ekstremno visok, te da se određenim mjerama može umanjiti, ali ne i isključiti. Te mjere bi u najmanju ruku podrazumjevale obavezno korišćenje kompletne lične zaštitne opreme najvećeg stepena zaštite tokom boravka u bolnici (skafander, visoko filtraciona maska, vizir, rukavice, adekvatna obuća ili zaštita za nju), superviziju od stručne i obučene osobe prilikom boravka u bolnici i obaveznu dezinfekciju nakon glasanja”, naveo je juče u dopisu koji potpisuje Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje.

Uputili smo pitanja Ministarstvo zdravlja da li su i kako odgovorili na preporuke Institutu u dijelu glasanja hospitalizovanih pacijenata pozitivnih na koronavirus. Odgovore još čekamo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve