Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Cetinje: Predložena Rezolucija kojom se osuđuje agresija prema Ukrajini

Na samom početku druge sjednica Skupštine Prijestonice Cetinje pored utvrđenog dnevnog reda, predložena je i Rezolucija kojom se osuđuje agresija prema Ukrajini. Rezoluciju je predložio odbornik Oskar Huter, ispred odborničkog kluba DPS-a. On je reagovao proceduralno i rekao da smatra da se iz Skupštine Prijestonice mora poslati podrška Ukrajini i ukrajinskom narodu

Na samom početku druge sjednica Skupštine Prijestonice Cetinje pored utvrđenog dnevnog reda, predložena je i Rezolucija kojom se osuđuje agresija prema Ukrajini. Rezoluciju je predložio odbornik Oskar Huter, ispred odborničkog kluba DPS-a. On je reagovao proceduralno i rekao da smatra da se iz Skupštine Prijestonice mora poslati podrška Ukrajini i ukrajinskom narodu.

Posebno važno da se odbornici javno izjasne o rezoluciji i da se minutnom ćutanja oda počast žrtvama rata u Ukrajini – kazao je Huter.

Odbornici su izglasali da se rezolucija nadje na dnevnom redu.

Odbor za izbor imenovanja, na osnovu prijedloga klubova odbornika podnio je listu kandidata za imenovanja predsjednika i članova drugih skupštinskih odbora, nakon čega je proglašena pauza od sat vremena.

Naredna tačka dnevnog reda je izbor za gradonačelnika Cetinja.

Tekst rezolucije

POVODOM AGRESIJE RUSIJE NA SUVERENU, NEZAVISNU I MEĐUNARODNO PRIZNATU DRŽAVU UKRAJINU, MI ODBORNICI NOVOG SAZIVA CRNOGORSKE PRIJESTONICE CETINJE KAO PREDSTAVNICI IZBORNE VOLJE GRAĐANA PRIJESTONICE CETINJE, NA REDOVNOJ ŚEDNICI ODRŽANOJ 28.2.2022. GODINE DONOSIMO

R E Z O L U C I J U

POLITIČKE I MORALNE OSUDE RATA I BEZRAZLOŽNE, NIČIM IZAZVANE AGRESIJE RUSKE FEDERACIJE NA SUVERENU I MEĐUNARODNU PRIZNATU DRŽAVU UKRAJINU I DAJEMO PUNU PODRŠKU UKRAJINSKOM NARODU, KOJOM ISTIČEMO:

1.) Rat i agresija su nedopustiva i neprihvatljiva sredstva u međudržavnim odnosima suverenih država savremenog svijeta. Njima se ugrožava univerzalni i nedjeljivi svjetski mir i direktno podriva međunarodni pravni poredak, stabilnost, sigurnost i bezbjednost u svijetu, zagarantovana najvišim dokumentima i garancijama svih država, članica međunarodne zajednice. Rat je najveće planetarno zlo sa nesagledivim posljedicama koje mogu biti najviša prijetnja opstanku čovjeka i čovječanstva. Ratne tragedije sobom nose opasnosti širenja i ogromne žrtve nevinih i nedužnih i materijalna razaranja koja cjelokupnu ljudsku zajednicu vraćaju unazad u društvenom razvoju. Ekonomsku cijenu rata plaćaju ne samo učesnici, već na poseban način i čitavi svijet. Kao nastavak politike drugim (oružanim) sredstvima svaki oslobodilački rat, i aktuelni koji se vodi u Ukrajini za njenu slobodu i opstanak, smatramo odbrambenim i opravdanim. Inače ratove kao drevni fenomen u savremenom globaliozovanom i digitalizovanom svijetu držimo za besmislene i apsurdne jer se problemi ne rješavaju njima već instrumentima znanja, nauke i istine u miru.

2.) Na osnovu naše principijelne osude rata i agresija, kao protagonisti mira, dobrosuśedstva, saradnje, prijateljstva, prava svih i svakoga na život, slobodu i sreću, kao i ravnopravnost, jednakost i uzajamno poštovanje, miroljubivu koegzistenciju država, svih ljudi i naroda, politički i moralno osuđujemo agresiju Ruske Federacije na nezavisnu i međunarodno priznatu državu Ukrajinu, dajući kao i čitavi civilizovani svijet punu podršku ukrajinskom narodu u njegovoj pravednoj odbrambenoj borbi za sam opstanak.

3.) Pozivamo sukobljene i zaraćene strane na prekid ratnih dejstava, uspostavu mira i saradnje u cilju razrješenja tragičnog sukoba pravednim epilogom koji isključuje paternalizam i miješanje u unutrašnje stvari drugih zemalja “brigom” za položaj svoje manjinske etničke zajednice u njima, što je bio izgovor i u prošlom i u ovom vijeku za agresivni intervencionizam i nasilje nad nezavisnim državama.

4.) Izražavamo saučešće u patnji i veliku bol za svima stradalima u dosadašnjim sukobima. Posebno naglašavamo da je naša bol i empatija tim veća što sukobljene strane pripadaju zajedničkoj slovenskoj grupi naroda stradaloj u proteklim vjekovima kroz sukobe koji su odnoseći brojne žrtve usporavali i onemogućavali njihov svestrani napredak. Zato neka nad svima vama koji ste u ratu zavlada opšti i trajni mir. Njime zaustavite suze svake majke nad najbližima.

5.) Svakoga ko se ogluši na ovaj i sve slične, dobronamjerne apele za mir u Ukrajini i svijetu, i svakoga ko na bilo koji način ostaje neutralan na navedeno ili podržava agresore, sa pretenzijama na tuđe teritorije i kulturna nasljeđa smatraćemo za one koji su sebi oduzeli dostojanstva slobodnih ljudi.

6.) Kao potomci grada heroja međunarodno poznatog kao “kamenog prijestola slobode” upućujemo našu želju i poruku vječnog mira stihovima našeg pjesničkog velikana, Aleksandra Lesa Ivanovića: “SVAKA JE SMRT PO JEDNA PROPAST SVIJETA”. Slava Ukraini! Herojima Slava!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve