Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Češka ambasada: Zakonom o predsjedniku se jasno zloupotrebljavaju ustavne odredbe

Čin parlametnarne većine, prema ocjeni zemlje koja predsjedava EU, mogao bi dovesti do dalje destabilizacije

Ambasada Češke u Crnoj Gori zabrinuta je zbog glasanja u parlamentu 2. novembra i kršenja Ustava usvajanjem Zakona o predsjedniku kojim se krše jasne ustavne odredbe.

“Za EU svi zakonodavni akti moraju biti u skladu sa Ustavom. To bi moglo da izazove destabilizaciju ustavno-pravnog poretka Crne Gore”, istakla je ambasada na Tviteru.

Pozivaju sve političke aktere da nastave da primenjuju evropske vrijednosti i standarde zasnovane na demokratskim pravnim i ustavnim mehanizmima, kako u parlamentu tako i u Vladi.

“Crnoj Gori su potrebne funkcionalne institucije i legitimitet vlasti. Mora se poštovati podjela između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Ohrabrujemo sve političke aktere da se ponašaju odgovorno kako bi prestali sa eskalacijom atmosfere u zemlji zarad svih građana”, poručuju iz ambasada.

Češka od 1.jula predsjedava Evropskom unijom.

Podsjećamo, poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su nakon višečasovne i žučne rasprave Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o predsjedniku. Glasala su 42 poslanika, od kojih je 41 bio za, a jedan protiv. Poslanici opozicije tvrde da je pogažen Ustav, te da je Skupština ušla u zonu krivične odgovornosti. Zakon je usvojen po hitnom postupku, što znači da je Milo Đukanović dužan da ga u roku od tri dana potpiše ili vrati Skupštini na ponovno odlučivanje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Miralem
02.11.2022-17:27 17:27

Nije meni sto su Cetnicke partije -DF-SESELJEVI DEMOKRATE Zle i OCE da uniste sve sto se zove CRNOGORSKO a vjerujte da Zlociniska  URA- sve su ovo PREDLOZILI- JELUSIC-ZORONJIC-MAROVIC oni su glavni predlagaci i krivci !! Abazovic nije zadovoljan sa ovim skandalom niti bi on glasao !V jerujte da je veci prijatelj Crnogorcima -Mandic-Knezevic-od ovih DUSMANA  -CG-Zoronjic-Jelusic-Marovic-ADZIC !!!!ZAPAMTITE-EVROPA SAD CE IH POLOMITI SVE OVE  NEPRIJATELJE CG  KAD BUDU IZBORI -NI CENZUS PROCI NECE-NESTACE-CETNICKI  DF-SESELJEVI DEMOKRATE I ZLOCINSKA URA -KA LANJSKI SNIJEG-!!!

Zeco
02.11.2022-18:13 18:13
Reply to  Miralem

Boli tebe briga za Crnu goru taman ka i ove o kojima pises. .Ti zelis samo da propagiras Evropa sad.Polomice njih Crnogorske patriote i bez vas.