Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Čelanović: Što se tiče SD-a, manjinska vlada mora biti građanska i proevropska

Osvrnuvši se na proteste DF-a, rekao je da da nema energije koja bi omasovila proteste Demokratskog fronta, jer su partije aktuelne većine imale šansu da vrše vlast i donesu napredak ovoj zemlji, koju nijesu iskoristili

Manjinska vlada mora se zasnivati na nekoliko osnovnih principa, među kojima su njena građanska i proevropska orijentacija, ali i principi koji se odnose na potpisivanje Temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije, organizovanje popisa i inicijativu “Otvoreni Balkan”. To je saopštio danas generalni sekretar SD Miloš Čelanović, gostujući na Gradskoj TV.

On je poručio da Socijaldemokrate nijesu protiv potpisivanja ugovora sa bilo kojom vjerskom zajednicom, već se zalažu za dodatno regulisanje odnosa sa državom. “Tri su uslova potpisivanja: ugovor sa svim vjerskim zajednicama, pa i Crkvom Srbije mora biti usklađen sa Ustavom i zakonima Crne Gore i u interesu naše zemlje. Zatim, ne treba da bilo koja vjerska zajednica bude u povlašćenom položaju, već da sve budu ravnopravne. Takođe, taj ugovor mora biti javan i dostupan svim građanima Crne Gore”, rekao je Čelanović za Gradsku televiziju.

On je dodao da Otvoreni Balkan ne treba da bude prioritet naredne Vlade, mada nema ništa protiv razgovora “Ta inicijativa ne donosi ništa novo regionu i Crnoj Gori, mimo već postojećih poput Berlinskog procesa, a Crna Gora je uz to članica CEFTE i Svjetske trgovinske organizacije, pa ima obaveze koje nijesu u skladu sa načelima Otvorenog Balkana” rekao je, dodavši da Otvoreni Balkan zahtijeva zajedničku carinsku službu, zajedničko institucionalno djelovanje, kao i otvaranje granica, što bi moglo da bude problematično za Crnu Goru. “Mi već imamo dovoljno liberalnu ekonomiju i niske carinske stope na neke proizvode, i njihovo dodatno snižavanje na druge bi samo olabavilo ionako uzdrmanu ekonomiju”.

Posebna je dilema, dodaje, da li je Otvoreni Balkan politička inicijativa, jer bi omogućio da veće zemlje mogu lakše da ostvare ekonomski i politički uticaj na manje. “Kao zemlju koja je u procesu pridruživanja EU, usklađivanje sa pravilima Otvorenog Balkana bi nas vratilo nekoliko koraka unazad kako bi se harmonizovali sa ostalim članicama, a ni to ne ide u prilog Crnoj Gori. Naravno, svakako smo spremni da sjednemo za sto i argumentovano razgovaramo o ovoj inicijativi”.

Osvrnuvši se na proteste DF-a, rekao je da da nema energije koja bi omasovila proteste Demokratskog fronta, jer su partije aktuelne većine imale šansu da vrše vlast i donesu napredak ovoj zemlji, koju nijesu iskoristili.

Takođe, u kontekstu situacije u Rusiji, Čelanović je rekao da je postupak Rusije neshvatljiv i za osudu, “jer pored toliko diplomatskih kanala, odlučili su se za rat. U ratu nema pobjednika, svi su gubitnici, i svaki se završio za stolom i diplomatijom. Ovaj postupak Rusije će ostaviti velike društvene, politike i ekonomske posljedice”, kazao je Čelanović, zaključivši da stav Crne Gore treba da bude jasan i usklađen sa stavovima NATO-a i Evropske unije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve