Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

ČEKAJUĆI OBJEDINJAVANJE SUVERENISTIČKOG BLOKA Kako spojiti nespojivo?

Samo politički slijepci ne žele da prihvate neumitnost činjenice da DPS jeste jezgro suverenističkog bloka, ali da ne čini 100 odsto toga bloka. Naprotiv. Vojska apstinenata, gro glasača URA-e koji se sada biju šakama u glavu, kao i manji dio glasača Demokrata, na proteklim izborima bi glasali za neku crnogorsku stranku koja nije DPS - da je takve stranke bilo. A nije. Naravno, ako izuzmemo dvije socijaldemokratske partije koje su kod suverenista koji osjećaju animozitet prema DPS-u, zbog dugogodišnjeg učešća u vlasti čak na lošijem glasu od Đukanovićeve stranke.  

Za aktuelno.me

Piše: Nebojša Redžić

“Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović trebalo bi da napusti stranačku politiku i prestane da bude balast proevropskoj i državotvornoj Crnoj Gori”, izjavio je ovih dana programski koordinator Građanske inicijative  “21.maj” Rade Bojović.

Ova izjava dugogodišnjeg suvereniste, osnivača nekoliko stranaka i nekadašnjeg koordinatora Pokreta za nezavisnu Crnu Goru uoči referenduma 2006. godine, odjeknula je usred čudnog zatišja u kojem se posljednjih sedmica našla crnogorska politička scena.

Ne ulazeći u vrijednosne, političke i etičke kvalifikacije na kojima je Bojović zasnovao svoj stav, izvjesno je da njegov istup ima opravdanje u traženju otklona Građanske inicijative 21.maj, (kojoj dugododišnji opozicionar sada pripada) u odnosu na Đukanovićevu DPS. Ipak, činjenica da je “21.maj”, po svemu sudeći buduću političku partiju, nakon Bojovićeve izjave napustilo nekoliko poznatih imena iz rukovodeće strukture, pomalo zbunjuje.

Elem, ako je GI “21. maj” osnovana sa ciljem da popuni upražnjeni prostor na dijelu političke scene Crne Gore koji čine “nesvrstani” suverenisti, onda Bojovićevo distanciranje od DPS-a, ima rezon. Posebno ako govorimo o pozicioniranju uoči nekih budućih izbora i potrebi da se opravda svrha osnivanja i postojanja nove političke strukture. Jer, ako su svi njeni lideri pobornici politike kakvu vodi DPS, a njeno članstvo oduševljeno Đukanovićevom politikom, postaje osnovanim pitanje: a zašto su se onda uopšte i osnivali?

Veliki potencijal neiskorišćenih suverenističkih glasova

Posebno u svijetlu činjenice da ih bije glas da je DPS „imao svoje prste“ prilikom osnivanja GI „21.maj“!

DPS nije 100 odsto suverenističkog bloka

Ako na trenutak obrnemo stvari i pretpostavimo što bi bilo da je Bojović dao intervju u kome bi iznio slavopojke o najjačoj suverenističkoj partiji kakav je DPS, ili o njenom lideru, sasvim je izvjesno da bi već istoga dana popodne mogao da stavi ključ u svoju Građansku inicijativu koja nosi ime najljepšeg crnogorskog datuma.

Dakle, sve ovo otvara dilemu šta bi, zapravo, podrazumijevalo „objedinjavanje suverenističkih snaga“, koje u tekstu svoje ostavke na članstvo u Savjetu „21.maja“ pominje Novak Adžić. Ako bi to objedinjavanje značilo široku koaliciju suverenističkih snaga koju bi predvodio DPS, a ostali ih bespogovorno i bezrezervno slijedili, onda bi slobodno moglo da se konstatuje kako iz izbornog poraza 30. avgusta lani, suverenisti nijesu naučili ništa!

Samo politički slijepci ne žele da prihvate neumitnost činjenice da DPS jeste jezgro suverenističkog bloka, ali da ne čini 100 odsto toga bloka. Naprotiv. Vojska apstinenata, gro glasača URA-e koje se sada biju šakama u glavu, kao i manji dio glasača Demokrata, na proteklim izborima bi glasali za neku crnogorsku stranku koja nije DPS – da je takve stranke bilo. A nije. Naravno, ako izuzmemo dvije socijaldemokratske partije koje su kod suverenista koji osjećaju animozitet prema DPS-u, zbog dugogodišnjeg učešća u vlasti čak na lošijem glasu od Đukanovićeve stranke.

Ono što iz svega proizilazi, a što je za sada shvatio samo Rade Bojović, jeste da suverenisti – sve i da među njima ima jedinstva i saradnje (a nema) – na neke buduće izbore moraju izaći u najmanje dvije kolone. Tu, čak, nije ključni problem (ne)saradnja stranaka, koliko članstvo koje je poprilično isključivo.

Podijeljene emocije kada su u pitanju stari kadrovi DPS-a

Moguće je da nekome smeta ili ga boli činjenica da svi suverenisti ne vjeruju DPS-u. Slikovito, to je otprilike ona situacija kada je Filip Vujanović došao na belvedersku barikadu, pa mu je više od polovine okupljenih dobacivalo i ružilo ga u stilu: „vi ste krivi za ovo što nam se dešava“, a tek nešto manje od polovine – aplaudiralo.

Da bi suverenističke stranke zaista izvele pobjedničku matematiku po kojoj bi se na vlast jednom vratila ona Crna Gora koja je bila dominantna na referendumu 2006., mnogi bi akteri te politike morali da spuste svoj ego sa lovćenskih visina na nadmorsku visinu Budve. A tako nešto – govori nam iskustvo iz tri posljednje decenije – nikada nije bilo moguće.

Mada, ruku na srce, ni Crna Gora čak ni za jedinstvenog DPS-a nije bila tako duboko u blatu, kao što je danas. A nužda, valjda, zakon mijenja.

DPS još ne želi vanredne izbore

Konačno, dolazimo do pitanja koje je u svemu možda i najtužnije po izvorne i iskrene suvereniste: koliko se, zapravo, u DPS-u, ali i u većini ostalih suverenističkih struktura, razmišlja o strategiji nastupa na nekim budućim izborima?!

Ili još gore – koliko se indenpendističke stranke uopšte trude da do vanrednih izbora uopšte dođe?

Zabavljeni nekim drugim brigama, prvenstveno prebacivanjem „svog“ novca u Ujedinjene Arapske Emirate, mnogi akteri donedavne političke scene iz najjače crnogorske partije, teško da uopšte imaju vremena da razmišljaju o ovim temama. Štoviše, sve je više glasina da se potajno radi na daljem usitnjavanju suverenističkog bloka, jer mnogo toga ukazuje da bi bivši premijer Duško Marković mogao da osnuje svoje stranku.

O objedinjavanju SDP-a i SD-a, svjesni su toga oni koji ih poznaju, u ovom trenutku nema ni govora. Stranke manjina razapete su između nagoviještenog poziva da uđu u Vladu i sporadičnog razočaranja zato što taj poziv nikako da stigne. Uzgred, oni koji su vični matematici smatraju da bi upravo stranka koju bi činili SDP, SD i manjine, mogla da pokupi sijaset glasova, posebno onih koji bi potencijalno mogli biti rasuti.

Najbolnije u svemu jeste saznanje da DPS, za sada, nije učinio ništa da se reformiše i pročisti od kadra čiji svaki novi medijski nastup dodatno kompromituje tu stranku upravo pojačavajući onu pukotinu koja ih je dovela do izbornog poraza prije više od godinu.

Nereformisani i okamenjeni DPS, koji je u međuvremenu izgubio mnogo preletača koji su im godinama davali privid da su njihovi glasači, u ovom trenutku, osim harizmatičnog predsjednika i nekoliko poletaraca koji su samo dali nagovještaj da se na njih može ozbiljno računati, ne izgleda kao snaga koja je spremna za izbore.

I upravo to odsustvo na i nagovještaj da oni žele da reformišu i modernizuju stranku, djeluje destimulativno na svakog iskrenog suverenistu.

Što je najgore, suverenisti koji su sumnjičavi prema DPS-u, čak su bliskiji mišljenju da ta stranka prije priprema teren za neku nadrealnu koaliciju sa Demokratama i URA-om, negoli sa strankama crnogorske provenijencije.

Upravo stoga, nije Rade Bojović udario po Milu Đukanoviću zato što prema njemu gaji negativne emocije, ili ne priznaje njegove suverenističke zasluge, već zato što je shvatio da snage crnogorske orijentacije, sa starim načinom djelovanja nemaju mnogo šansi da krenu u novu misiju emancipacije Crne Gore čije su temelje aktuelni apostoli, već žestoko urušili.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

14 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ćoro
21.10.2021-12:23 12:23

Kako izgraditi nezavisne institucije sa partijom koja ih je kontrolisala? Kako sačuvati državnost ako institucije dozvoljavaju da se ona relativizuje? Kako se odbraniti od asimilacije ako nema određenog nivoa diskriminacije? Đe ste političari?

B.Zekovic
21.10.2021-13:57 13:57

Nije problem nikakav sto je Rsde Bojovic “udaario ” po Milu Djukanovicu, ali motiv koji je iskoristio za “udar” i nacin na koji je artikulisao taj “udar” moze se okarakterisati kao niski, podmukli udarac, karakteristican za ulicarske metode djelovanja koje forsira neistinoljubiva, zlonamjerna GrantoMansovka. O kapacittima i pretenzijama da DPS bude predvodnik objedinjavanja suverenistickih snaga na ovom mjestu je nepotrebno raspravljati. Medjutim umjesto “udara” na Mila Djuknovica Rade Bojovic i “21 maj” mogli su pokrenutiu najmanju ruku bar inicijativu da se razgovara o zajednickom, sinergetskom djelovonju suverenistickih snaga Crne Gore. Unaprijed prezrivo otpisivati “harizmaticnog Predsjednika Crne Gore i nekoliko poletaraca… Pročitaj više »

Milena
21.10.2021-15:14 15:14
Reply to  B.Zekovic

Izvanredno razmisljanje gospodine Zekovicu,politicki zrelo,DPS,ie na izborima osvojio skoro 150 hiljada glasova,tretirati tu partiju kao smetnju je opasno,i to zbo nelokicine ljudi koji se nekome ne svidjajunapasti imlade kadrove DPS,obrazovane i najkompetentnije poslanike u skupstini,ima drugi cilj,da se medju suverenistima afirmisu neku drugi ljudi,te namjere su stetne i nekorektne,zato zajedno do stabilizacije ove zemlje,sve drugo je sabotaza.

Dogville
21.10.2021-14:33 14:33

Gospodine Zekoviću, svaka čast.Sve što ste rekli ” potpisujem”.

Miro
21.10.2021-15:31 15:31

Odličan tekst odličnog novinara.

Crnogorka
21.10.2021-16:30 16:30

Bravo bravo. E sada samo treba da shvatimo sto nam je prioritet. Prvo Crna Gora ujediniti se za to normalno ako zelimo svoje. Trebqmo ovo objasniti da Djukanovic i DPS nije Crna Gora a treba isto tako reci da imaju veliki broj pristalica i da prosto moramo se okupiti oko naseg ognjista ne dati da nam se vrati 1918 nikada. Pa kada utvrdimo jos vise temelje, kada ih zabetoniramo, raditi onako kako treba. Da kazem dosta je bilo kradje, prevara, da se mjeriko je veci Crnogoroc itd to svi znamo. Za to ima rjesenje to znamo, ali ako sada izgubimo… Pročitaj više »

Milena
21.10.2021-18:16 18:16
Reply to  Crnogorka

Tako je,

Zoran
21.10.2021-21:59 21:59

Crnogorska sloga je NEOPHODNA ako mislimo da odbranimo nasu jedinu domovinu Crnu Goru. Svako ko razbija jedinstvo nas suverenista radi svjesno ili nesvjesno protiv Crne Gore. Podsjet cu vas da je srpska agentura odavno radila preko svojih “spavaca” i preko svojih lazno suverenistickih partija na unistenju i razjedinjavanju suverenistickig birackog tijela. Navest cu par prumjera. 1. Medijevic i Radulivic su nekad bili clanovi LSCG, zatim PzP a danas DF 2. URA suvisno bi bilo da o njima pisem. ZATO SVIM PRAVIM PATRIJOTAMA PORUCUJEM “CRNOGORSKA SLOGA ISPRED SVEGA”. Ubacene elemente cete lako prepoznati. Najpije ce se predstavljati kao patrijote (tako su… Pročitaj više »

Dragan pv
21.10.2021-23:08 23:08

Crnogorsko jedinstvo obavezno i po svaku cijenu. Naš neprijatelj je veoma jak,ali ima nedostataka. Prvo treba uraditi detaljnu analizu i doprinos svih Koi su vodili CG blok do sada. Najveći krivac je Dps i Milo Đukanović jer nije dozvolio slobodnim ljudima-liberalima da vode institucije u CG. Birao je podanike i sluge (Mika,Ranka,Brajovića,Đonovića,Purka). Samo obnovljeni časni LSCG može okupiti Crnogorce ali bez ovih izdajnika. Mi bojkotujemo i tako će biti dok god ovi lopovi i izdajnici ne odu.

Jovo Z
21.10.2021-23:10 23:10

Nebojša, malo malo, pa se opet vraća na “TREĆI PUT”! “Gro glasača Ure”, hahaha

Mila
22.10.2021-00:23 00:23

E pa Rade Bojovic,kojeg postujem zbog njegovesuvrenisticke proslosti ,je u ovom slucaju kratkovid.Sada nije vrijeme za podjele i suvisne rijeci.Treba sve uciniti da vratimo Crnu Goru na pravi put,pa cemo se onda dogovarati kako dalje.Svako treba da potisne svoj ego i da radimo u korist Crne Gore.Sve drugo je pogresno.

Sandro
22.10.2021-11:11 11:11

Lijepo kažu Mila i Zoran. Sada nije vrijeme za podele, crnogorska sloga je neophodna. Prvi, drugi, treći i…. zadatak suverenista je borba protiv klerofašizma, A kako se boriti protiv njega, primjer su dali Čerčil i Staljin: jedan o drugom mislili su loše i bili neprijatelji, ali su bili jedinstveni u borbi protiv fašizma. Niti je Čerčil postavljao uslov SSSR.u da prvo smeni Staljina i da se reformiše, niti je Staljin to isto tražio od VB i Čerčila. Obojica su onog drugog blanko prihvatili kao saveznika u borbi protiv fašizma jer je najvažnije bilo pobediti to zlo, a poslije ćemo vidjeti.… Pročitaj više »

Milo Vujov
22.10.2021-19:00 19:00

Sve Crnogorske Vlast od Sv.Petra Cetinjskog,sistematski su Ubijali Crnogorski IDENTITET a DPS ga je Dokrajcila,i Kakvi DPS partija srbijanskih mjesanaca Telece naravi (da ne Navodim sto je sve Uradila DPS do sad Protiv CG.Nacije i CPC) i Bojovic Zivkovic Purko i ostala Klapa,Crna Gora je Upala u Provaliju đe je na vlast Multicetnicka vlast i đe vlada Diktatura Teokratije klasicna Anarhija Haos Bezakonje i Posebno Nasilje nad CG.Nacijom i CPC,Shvatimo jednom za Vazda da imamo Posla sa cetnickim izm.tom Pohlepnim Hijenama,i da Bez Prave Crnogorske Desnice Nema Prave i OSVIJESCENE Crne Gore,jedino Nas Nacionalizam i Nacionalnost (sto mi Odavno Nemamo)… Pročitaj više »

flamantes
27.10.2021-13:11 13:11

suverenisti MORAJU biti zajedno, pa da li “pod jedan ili pod više kišobrfana” sve jedno i svakako nikako ne ubačati spice pod svoje točkove