Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

CDT: Uvesti sistem otvorenih lista

Prema njihovim riječima, otvorene liste mogu da osnaže princip neposrednosti izbora, ojačaju reprezentaciju građana/ki, povećaju odgovornost izabranih, utiču na unutrašnju demokratizaciju partija i jačanje komunikacije sa glasačkom bazom

Iako se u javnom diskursu u Crnoj Gori otvorene liste često pominju, najčešće nije jasno šta oni koji kritikuju ili zagovaraju podrazumijevaju pod tim konceptom, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

“Naime, sintagma otvorena lista opisuje širok spektar opcija u okviru proporcionalnih izbornih sistema u kojima se biračima daje određeni uticaj na izbor stranačkih kandidata/kinja i mogućnost da biraju pojedince/ke, a ne partije. Različiti modeli daju biračima različitu količinu uticaja, od jednog preferencijalnog glasa za jednog kandidata/kinju na jednoj listi do više glasova koji se mogu dati različitim kandidatima/kinjama na različitim listama”, naveli su u saopštenju.

Prema njihovim riječima, otvorene liste mogu da osnaže princip neposrednosti izbora, ojačaju reprezentaciju građana/ki, povećaju odgovornost izabranih, utiču na unutrašnju demokratizaciju partija i jačanje komunikacije sa glasačkom bazom.

“Postoje i izazovi za implementaciju mjera afirmativne akcije za podzastupljene grupe, ali i rizici skopčani sa prisutnim klijentelizmom, zbog kojih treba voditi računa o zaštitnim i korektivnim mehanizmima”, dodaju iz CDT-a.

CDT je, podsjetili su, u prethodnom periodu, kao doprinos dijalogu o otvorenim listama, a imajući u vidu slične pravne i institucionalne tradicije i stepen razvoja demokratije, pripremio analizu modela otvorenih lista koji se koriste u regionu.

“Cijeneći da društvo naviklo na zatvorene partijske liste reforme mora uvoditi postepeno, u analizi upućujemo na izbor ovih „manje otvorenih“ modela. Pred Skupštinom Crne Gore je zadatak da u predstojećoj izbornoj reformi, uz inkluzivan pristup i razmjenu mišljenja sa stručnom javnosti, pripremi konkretan model otvorenih lista koji bi mogao biti korišćen u Crnoj Gori. Većina političkih partija se u prethodnom periodu javno izjasnila za uvođenje otvorenih lista. Međutim, niko nije napravio ni korak u predlaganju modela, pa sve više liči na zvučno obećanje koje se može odlagati u nedogled”, naglasili su u saopštenju.

Pored toga, kako kažu, što vjeruju da je ovo izuzeto važno pitanje za demokratski razvoj našeg društva, treba imati na umu da nas u bližoj ili daljoj budućnosti čekaju izbori za Evropski parlament za koje bi bilo važno imati pripremljen neki od modaliteta preferencijalnog glasanja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve