Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Camaj: Na osnovu principa ćemo se odnositi prema ponuđenom kabinetu, očekujemo i potpredsjedničko mjesto

Camaj navodi da su Demokrate bliže tome da dobiju mjesto šefa parlamenta, a da partije DF-a traže model kako da uđu u Vladu

Mandatar, lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, za sjutra je najavio novi krug pregovora o formiranju Vlade sa partijama koje su mu pružile podršku. U Albanskom forumu očekuju da i u Spajićevoj vladi zadrže Ministarstvo javne uprave, ali i mjesto potpredsjednika Vlade, u SNP-u kažu da su im prihvatljivi svi resori. Dok u tim partijama tvrde da su im od resora važniji principi, Socijaldemokrate ponavljaju da partner mogu biti samo onima koji se istinski zalažu za građansku, sekularnu i antifašističku Crnu Goru.

U Albanskom forumu za Gradsku RTV kažu da su spremni da budu dio Spajićeve vlade, ali su od resora, dodaju, važniji principi na kojima će počivati.

“Na osnovu toga ćemo se i odnositi prema ponuđenom kabinetu. Mi očekujemo da će nam biti dodijeljeno Ministarstvo koje već ima Albanski forum i potpredsjedničko mjesto”, smatra Nikola Camaj iz Albanskog foruma.

Camaj navodi da su Demokrate bliže tome da dobiju mjesto šefa parlamenta, a da partije DF-a traže model kako da uđu u Vladu.

“Da li će oni prihvatiti druga mjesta i da li će im biti ponuđena zavisi od njihovog odnosa prema principima. Mi ćemo sarađivati sa onima za koje su ti principi prihvatljivi”, kazao je Camaj.

I u SNP-u tvrde da ne razmišljaju o resorima.

“Na mandataru je da vidi kakav će biti koncept vlade, šta su prioriteti i rokovi za tu vladu, da vidimo ko će je činiti i onda ćemo tek moći da vidimo da li i šta bi trebalo da pripadne SNP-u. U ovom trenutku nemamo prioritete i nama su bitnije druge stvari od toga ko će koju poziciju zauzeti”, ističe Vladimir Joković iz SNP-a.

Socijaldemokrate očekuju da formiranje proevropske, prograđanske i pro-NATO vlade koja će odgovoriti izazovima sa kojima se Crna Gora suočava u protekle tri godine. Partnera za te ciljeve ne vide u partijama bivšeg DF-a.

“Nijesmo sigurni koliko su akteri koalicije ZBCG zapadno orijentisani i koliko žele da Crna Gora nastavi takav karakter spoljne politike kakav je imala do 2020. SD može da bude partner jedino onim snagama koje se istinski zalažu za građansku, sekularnu i antifašističku Crnu Goru i naše učešće u bilo kojoj vladi zapravo je bazirano na tim principima”, navodi Irma Nišić, direktorica SD.

Mandatar Spajić ima rok od 90 dana da sastavi vladu, nakon čega je potrebno da je podrži najmanje 41 poslanik u Skupštini.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve