Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Burzan: Na sceni realizacija programa Srpskog sveta i u nastavku

Burzan je objasnio da se već uveliko stiglo sa osvajanjem prostora i sa realizacijom dijela programa Srpskog sveta koji je zvanični program Srbije od 2012. godine, koji su podržale Vlada, Crkva, Akademija nuka

Gostujući u emisiji “Tamo i natrag sa Slavkom Mandićem” doajen crnogorskog novinarstva Danilo Daro Burzan je slikovito objasnio što je u Crnoj Gori danas na sceni, uzroke koji su nas doveli do ovakvog stanja i što slijedi u nastavku ove priče koja nas već žestoko košta. A tek će, kako je sam kazao.

Govoreći o formiranju 44. Vlade Crne Gore Burzan je kazao da se od litijaške kontrarevolucije na ovamo, ove tri godine sve pitamo da li će oni smjeti ovo da urade. A kao što vidimo, oni se mnogo ne obaziru i rade, uz dosta pomoći sa strane i ostvare ono što naume. On vjeruje da će na isti način aktuelni mandatar sačiniti novu vladu, možda prije oktobra i ta će vlada biti sa svim primjesama Srpskog sveta, sa obje partije iz negdašnjeg FRONTA i da će nastaviti ovo što je do sad rađeno.

Što se političkog aspekta i evropskog puta Crne Gore tiče, Burzan vjeruje da će ta nova vlada biti relativno kratkog trajanja. Pokušaće na ekonomskom planu, kao što su to uradile i prethodne dvije vlade, da umire najširi dio javnosti koji bi trebali da zadovolje elementarne ljudske potrebe povećanjem plata.

Na pitanje: Odakle novac, Burzan je odgovorio da smo se to i do sad pitali, pa se našlo. Biće preraspodjele. Ako smo mogli uništiti Fond zdravstva, što ne bi i penzioni fond? Ili na neki drugi način. Dakle, objašnjava Burzan, mi ćemo da se i dalje śekiramo i da pitamo kako i zašto, ali budite sigurni da će to sve biti ostvareno. On kaže da nije siguran da li će ta vlada izdržati više od dvije godine ali će biti u kontinuitetu sa političkog stanovišta sa ovim što je dosad bilo, jer se mandatar neće mnogo obazirati, kao ni prethodnici, na zapadne poglede na Balkan, nego će radije ići na to da održi sebe i vlast sa većinskom podrškom koja ima maksimalne primjese velikosrpskog ili ruskog uticaja.

Burzan je objasnio da se već uveliko stiglo sa osvajanjem prostora i sa realizacijom dijela programa Srpskog sveta koji je zvanični program Srbije od 2012. godine, koji su podržale Vlada, Crkva, Akademija nuka. Svi su stali oko njega i to polako ide svojim tokom.
O čemu se radi, objašnjava Burzan? Oni su shvatili da Crnu Goru kao državu ne mogu uništiti, ne zbog Crne Gore i njene tradicije, nego što je to nemoguć posao, jer se radi o članici NATO-a. Jednostavno, nije moguće uništi državnost države koju brani 40 najačih zemalja svijeta.
Burzan smatra da im je sad namjera, pa i članicama bivšeg FRONT-a koje će da se priključe, da se gradi Crna Gora kao srpska država. Uostalom, objašnjava on, od njih to u posljednje vrijeme stalno možete čuti. Naročito od Demokratskog fronta koji kaže da se zalaže za tradicionalnu Crnu Goru. Prije neki dan, nakon razgovora kod mandatara, Andrija Mandić je rekao da su izuzetno fino razgovarali i dogovorili se da mijenjaju Crnu Goru. Nije kazao u čemu i kako, ali viđećemo, jasan je Burzan. Jasna je i namjera da Crna Gora bude srpska država. To je lako prozreti i kroz odnos ove tri minule godine prema nacionalnim Crnogorcima. Ni u jednoj prilici ni jedna partija, mandatar ili premijer nije ukazao na taj problem. Ovđe se ne radi o tome je su li Srbi potlačeni, kako oni vele, ima li ih u vlasti ili nema, nego što je s Crnogorcima? Ima li njih iđe? Ima li ih uopšte među kandidovanim za vladu? Što je sa Crnogorskom crkvom koja je urnisana od prvoga dana? Burzan je ponovio da se ono što je projekat Srpskog sveta, lagano ostvaruje.
Mnogi nijesu primijetili da smo u minule tri godine doveli u pitanje jednu od fundamentalnih činjenica kojom smo se ponosili. Izgradnja građanske države i odnos sa nacionalnim manjinama.  A njihov projekat još na samom početku je bio što prije od DPS-a, odnosno Đukanovića odvojiti manjine. Obje vlade su uspjele to pitanje makar da uzdrmaju, po malo i poremete a u jednoj mjeri i da ostvare. I danas bitka za novu vladu, a to što mandatar radi nije bitka, vjeruje Burzan, da manjine budu tamo, nego da budu odvojene od DPS-a. Vlada će biti sa FRONT-ovcima. Biće tu i manjine, naravno ukoliko njihovi lideri na to pristanu, i ako su se zakleli da tako neće biti. Cilj je da se odvoje od DPS-a makar još jedan mandatni period, kako bi se crnogorski blok potpuno stavio u ćošak.

ĆUTANJE DPS-A

Na pitanje zašto DPS ćuti, što umnogome zbunjuje građane, Burzan je odgovorio da koalicija na čijem je čelu ova partija, odnosno da su njeni činioci navikli da u čitavom minulom periodu slijede ono što je govorio lider Milo Đukanović. Svi očekuju da prvo Milo kaže, pa će oni to poslije da razrađuju. U poslednje vrijeme se bivši preśednik sve manje javno pojavljuje a i kad je govorio, istakao je jednu tezu koja je za ove naše prilike po malo bolna. On je rekao da DPS i ova opcija oko njega žele da se bore kroz institucije. Principijelno vrlo dobro, kaže Burzan i pita se odmah potom kroz koje institucije? I đe su institucije kroz koje oni mogu da se bore i izbore za bilo šta? Jer te institucije su kadrovski urnisane, sadržajno skrajnute sa scene. Nešto se afirmativno može govoriti o tom Specijalnom tužilaštvu. Sve ostalo je, kompletno sudstvo pa i izvršna vlast kao institucija, šuplje, smatra Burzan.

Nakon odlaska Đukanovića, DPS sve što se dešava „mirnodopski“ razmatra i gleda da nikoga ne uvrijedi i da kaže kako treba, ali je sve to nekako previše u rukavicama i na način koji nema baš podršku javnosti.

Dakle, što se tiče rastakanja države Crne Gore, to nije moguće i nije čak ni u drugom planu interesovanja Zapada.

POTPISIVANJE TEMELJNOG UGOVORA JE ČIN VELEIZDAJE. NEKO ĆE ZBOG TOGA MORATI ODGOVARATI

Odgovarajući na pitanje da li je potpisivanje tzv Temeljnog ugovora čin veleizdaje Burzan je kategoričan da je to mnogo puta do sad tako kvalifikovano. To je akt za koji se mora odgovarati kad tad.
Nažalost, u našem Ustavnom sudu to pitanje neće doći brzo na dnevni red, iako je pitanje ustavnosti pokrenuto. Burzan ne očekuje da se do brzo riješi, tim prije što vjeruje da će i nova vlada biti kontinuitet ovoga što je do sad rađeno, a to znači da će i ove dvije druge funkcije vlasti biti prinuđene da se prilagođavaju izvršnoj vlasti, kako je to bilo i minule tri godine.

Burzan vjeruje da će ipak pravni sistem jednog dana profunkcionisati i da će svi oni koji su kršili Ustav i zakone ove zemlje za to odgovarati.

Pogledajte kompletan snimak emisije na Jutjubu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve