Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Budućnost Crne Gore nezamisliva bez trajnog antifašističkog sjećanja i evropskog identiteta

Današnji dan, po njihovim riječima, svjedoči o kapitulaciji nacističke Njemačke čime je okončan Drugi svjetski rat na evropskom tlu

Evropska zajednica je rođena iz antifašizma tako da je i Evropska Unija neodrživa bez odlučnog otpora šovinizmu, agresiji, diskriminaciji i mržnji, pa je samim tim i budućnost Crne Gore nezamisliva bez trajnog antifašističkog sjećanja i snažnog evropskog identiteta, poručili su iz Građanske inicijativa “21. maj” povodom, 9. maja, Dana Evrope.

Današnji dan, po njihovim riječima, svjedoči o kapitulaciji nacističke Njemačke čime je okončan Drugi svjetski rat na evropskom tlu.

“Pet godina kasnije, istoga dana, francuski ministar Rober Šuman je održao govor kojim je pokrenut proces formiranja sadašnje Evropske Unije. Podsjećamo da je pobjedi nad nacizmom i fašizmom, pored velikih globalnih sila SADa, SSSRa i Velike Britanije, najveći doprinos dala antifašistička i partizanska Jugoslavija”, saopštili su iz GI.

U okviru jugoslovenskog pokreta otpora, kako ističu, nesrazmjeran doprinos pobjedi nad fašizmom dala je i Crna Gora.

“Sa više od trećine stanovništva koje je obuhvatio neprijateljski teror, sa deset odsto stanovništva koje je poginulo i strijeljano od strane okupatora i kolaboracionista, sa oko 40.000 učesnika u NOVJ i 257 narodnih heroja, Crna Gora ostaje trajno utemeljena u evropskom i globalnom antifašizmu. Danas je naša država zemlja kandidat za učlanjenje u EU i zato su i Dan pobjede i Dan Evrope neraskidivo vezani sa crnogorskom prošlošću i budućnošću”, dodaju iz GI.

Evropska zajednica je, kažu, rođena iz antifašizma.

“Tako da je i Evropska Unija neodrživa bez odlučnog otpora šovinizmu, agresiji, diskriminaciji i mržnji, pa je samim tim i budućnost Crne Gore nezamisliva bez trajnog antifašističkog sjećanja i snažnog evropskog identiteta. Crna Gora pamti”, zaključili su iz GI.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve