Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

BS: Sjećanje na genocid obaveza svih, da se ne bi ponovila Srebrenica

Obilježavanje 25 godina od genocida u Srebrenici, obaveza je svih, jer je to podsjećanje na nevino stradale bošnjačke civile, saopšteno je iz Bošnjačke stranke

Obilježavanje 25 godina od genocida u Srebrenici, obaveza je svih, jer je to podsjećanje na nevino stradale bošnjačke civile, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

foto Arhiva

To je, kako je navedeno, ujedno poruka kako se Srebrenica ne bi zaboravila, ponovila i nikome više dogodila.

“Genocid u Srebrenici koji se dogodio prije 25 godina, u kome je ubijeno 8372 nevinih civila, kada se planski i sistematski radilo na uništenju cijelog jednog naroda, pouka je za cijelo čovječanstvo.

Četvrt vijeka nakon najmonstruoznijeg genocida u Srebrenici, najdublje saosjećamo sa bolom porodica šehida – nevino stradalih žrtava.

Osim obaveze svih nas, da čuvamo istinu i uspomene na nevine žrtve genocida, a znajući da pravda nikada neće biti zadovoljena do kraja, važno je da kroz obrazovni proces i medijske sadržaje budu interpretirane sve činjenice o genocidu, o patnjama žrtava i njihovih porodica, kao i o motivima počinioca genocida”, piše u saopštenju.

Kako je navedeno, u cilju uspostavljanja trajnog pomirenja u regionu i suočavanja s prošlošću, važno je i da ratni zločini koji su počinjeni na teritoriji Crne Gore “do kraja budu istraženi i procesuirani, a krivci budu privedeni pred lice pravde.”

“Podsjećamo, Bošnjačka stranka je u Skupštini Crne Gore 9. jula 2009. godine podržala usvajanje  Deklaracije kojom je usvojena Evropska rezolucija o 11. julu 1995. i genocidu u Srebrenici”.

Zbog aktuelne epidemiloške situacije u regionu, ove godine smo spriječeni da budemo u Potočarima, gdje svake godine prisustvujemo dženazi.

Zato će delegacija Bošnjačke stranke u subotu, 11. jula u 09.45h položiti cvijeće u spomen-parku na Pobrežju, u Podgorici”, naveli su iz BS.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve