Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Brisel: Alijansa jedinstvena u odbrani bezbjednosti euroatlantskog prostora, Zapadni Balkan u fokusu, snažna podrška Ukrajini

Šefovi diplomatija država članica NATO i pozvane države Švedske, razmatrali su pitanja od značaja za euroatlantsku bezbjednost, te prioritete za sljedeći sastanak na najvišem nivou, koji će biti održan u Vašingtonu

NATO je snažno posvećen odbrani i jačanju sigurnosti euroatlantskog prostora, nastaviće da pruža snažnu podršku Ukrajini, kao i da doprinosi bezbjednosti na Zapadnom Balkanu – ključne su poruke dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, održanom u Briselu 28. i 29. novembra, a na kojem je učestvovao ministar vanjskih poslova Filip Ivanović.

Šefovi diplomatija država članica NATO i pozvane države Švedske, razmatrali su pitanja od značaja za euroatlantsku bezbjednost, te prioritete za sljedeći sastanak na najvišem nivou, koji će biti održan u Vašingtonu. Razgovarali su i na temu podrške Ukrajini i budućim koracima u odnosu na njene euroatlantske aspiracije. Takođe, uz prisustvo visokog predstavnika EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja, održana je sesija posvećena Zapadnom Balkanu, a na kojoj je razmatrana situacija u regionu i saradnja sa Alijansom.

Tokom dvodnevnog sastanka, ministar Ivanović je istakao posvećenost Crne Gore NATO savezništvu i privrženost nastavku pružanja sveobuhvatne podrške Ukrajini. Prenio je i nedvosmislenu podršku Crne Gore očuvanju nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, u njenim međunarodno priznatim granicama. U pogledu regionalnih prilika, šef crnogorske diplomatije se osvrnuo i na značaj očuvanja stabilnosti i sigurnosti na širem području Zapadnog Balkana, uključujući i kroz intenziviranje integracionih procesa. U tom kontekstu naglasio je značaj kontinuiranog angažmana NATO i EU u regionu uključujući i kroz doprinose KFOR i EUFOR ALTHEA.

Po prvi put je organizovan sastanak Savjet NATO – Ukrajina, na nivou ministara vanjskih poslova. U razgovoru sa ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom bilo je riječi o budućnosti saradnje sa Alijansom, kao i snažnoj i jedinstvenoj podršci Ukrajini u borbi protiv ruske agresije.

Saveznici su se usaglasili oko ambicioznog programa rada za narednu godinu, koji obuhvata energetsku bezbjednost, inovacije i interoperabilnost.

Na marginama sastanka, ministar Ivanović je u Briselu imao niz bilateralnih susreta i to sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, potpredsjednicom Vlade i ministarkom vanjskih poslova Bugarske Marijom Gabriel, i šefovima diplomatija Češke Janom Lipavskim, Italije Antoniom Tajanijem, Estonije Margusom Tsahknom i Norveške Espenom Bartom Eideom.

U fokusu razgovora na marginama bilo je dalje jačanje savezništva, saradnja na bilateralnom nivou i posvećenost intenziviranju kontakata sa ciljem pružanja adekvatnog, zajedničkog odgovora na rastuće i sve kompleksnije globalne krize.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve