Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Bregu: Više saradnje presudno za rješavanje regionalnih tenzija

''Regionalna saradnja njeguje, konsoliduje, preobražava i nastavlja da donosi konkretne rezultate na terenu uprkos usponima i padovima''

Šefovi država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) pohvalili su rad Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i potvrdili njegovu jedinstvenu ulogu i postignuća u promociji regionalne saradnje, ukupnom razvoju regiona i napretku ka zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji, te potvrdili značaj ove organizacije kao centra za povećanje efikasnosti rada različitih platformi za regionalnu saradnju na samitu SEECP-a održanom danas u Podgorici.

„Danas kada smo se sastali na godišnjem samitu SEECP-a neposredno prije 20. godišnjice Solunskog programa i 15. godišnjice Vijeća za regionalnu saradnju svjedoci smo i potvrđujemo neke neosporne istine. Regionalna saradnja njeguje, konsoliduje, preobražava i nastavlja da donosi konkretne rezultate na terenu uprkos usponima i padovima. Ne treba se, međutim, uzimati zdravo za gotovo, a više umjesto manje saradnje je presudno za rješavanje nedavnih zabrinjavajućih regionalnih tenzija. Također, proširena Evropa koja potvrđuje da je integrisan Zapadni Balkan zaista pametna investicija može postati nešto mnogo veće. Na kraju, jednako važna je i činjenica da je regionalna saradnja koja je ostvarena kroz konkretna postignuća zajedno sa evropskim integracijama najbolji i najvjerodostojniji put naprijed,“ rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu govoreći na samitu.

Osim istaknute podrške Vijeću za regionalnu saradnju i njegovom budućem radu, te odobravanja godišnjeg izvještaja organizacije, učesnici samita su se, između ostalog, složili oko ubrzavanja evropske integracije regiona, jačanja sigurnosti, unapređivanja ekonomske saradnje i povezanosti te promocije zelene tranzicije i održivog razvoja.

Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi će nastaviti da Vijeću za regionalnu saradnju daje smjernice i savjete s ciljem postizanja veće usklađenosti, sinergije i efikasnosti u okviru zajedničkog zadatka transformacije regiona u područje prosperiteta i stabilnosti putem pojačane regionalne saradnje. „Potičemo kontinuiran angažman Vijeća za regionalnu saradnju na omogućavanju provođenja regionalnih programa i projekata kroz, između ostalog, utvrđivanje potencijalnih partnera i finansijskih instrumenata za njihovu realizaciju. U tom kontekstu poseban akcenat stavljamo na provođenje strategije Jugoistočna Evropa 2030,“ kaže se u Deklaraciji koju su usvojili šefovi država i vlada SEECP-a.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju se zahvalila Podgorici koja je predsjedavala SEECP-a na izvanrednom radu i poželila uspjeh Skoplju kao predstojećem predsjedavajućem, te istakla da je za stabilnost regiona dobra podudarnost to što će Skoplje istovremeno predsjedavati SEECP-om i OSCE-om.

Samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi je godišnji skup koji se svake godine održava u okviru odlazećeg predsjedavanja SEECP-om. Predsjedavanje Procesom je od Podgorice preuzelo Skoplje koje će SEECP-om predsjedavati tokom predstojećih godinu dana nakon čega Tirana preuzima predsjedavanje za period 2024-2025. godina.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve