Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Bregu: Potpuno funkcionalno zajedničko regionalno tržište može biti naša karta ka jedinstvenom tržištu EU

Evropska unija je pozvala region da uz pomoć Vijeća za regionalnu saradnju i partnera pripremi ambicioznog nasljednika postojećeg Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište prije nego što postojeci istekne tokom 2024. godine.

Lideri Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana ponovili su na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana juče u Briselu, čiji je domaćin bilo Vijeće EU, zajedničku posvećenost ubrzavanju aktivnosti veće integracije regiona u jedinstveno tržište EU, pri čemu zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana služi kao odskočna daska za integraciju regiona u EU.

“Godinu dana nakon samita Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tirani, smatramo da su tempo i smisao povećane hitnosti za reformama i regionalnom saradnjom u našem regionu, kao i institucionalne i budžetske spremnosti EU pripremljene za proširenje, opipljiviji. Produbljivanje naše ekonomske integracije i dalje nadovezivanje na politike koje nas sve više usklađuju sa EU je uvijek dragocjeno. Istinsko i potpuno funkcionalno zajedničko regionalno tržište, neometano regionalnim sporovima, može biti naša karta ka jedinstvenom tržištu EU koje će, vrlo vjerovatno, biti naša buduća perspektiva,“ rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu na samitu.

Evropska unija je pozvala region da uz pomoć Vijeća za regionalnu saradnju i partnera pripremi ambicioznog nasljednika postojećeg Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište prije nego što postojeci istekne tokom 2024. godine.

“Nova faza zajedničkog regionalnog tržišta na cijem je nacrtu Vijeće za regionalnu saradnju počelo da radi, ima na umu četiri slobode jedinstvenog tržišta EU, i obuhvatit će jasne strateške ciljeve u oblastima kao što su obrazovanje, inovacije, digitalizacija, zelena agenda, energija, cist zrak, migracije, odliv kvalifikovane radne snage i ekonomsko osnaživanje žena. Za razvoj potencijala regiona bit će potrebn nova  dinamika i transformacije kako bi se svi izazovi prevazišli. Ipak, kako bi pokretači evropeizacije i usklađenosti bili u punoj funkciji, zajedničko regionalno tržište i nedavno objavljeni Plan rasta EU za region, trebat će biti praceni razgovorima o budžetu i prilagođavanjem instrumenata EU kao što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što će možda biti i najteži dio novog postepenog pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji,“ dodala je Bregu.

Lideri EU i Zapadnog Balkana su pozdravili smanjivanje cijena prenosa podataka u romingu između Unije i Zapadnog Balkana od 1. oktobra 2023. godine, rezultata u okviru zajedničkog regionalnog tržišta na kojemu su radili Vijeće za regionalnu saradnju i Evropska unija, s ciljem razvoja dugoročnog aranžmana za roming kojim bi region bio uključen u režim Evropske unije „rominga kao kod kuće“ .

Izražena je volja za daljim unaprjeđenjem kibernetičke sigurnosti u saradnji sa Zapadnim Balkanom i istaknut je sve veći značaj Vijeća za regionalnu saradnju i njegove uloge u koordinaciji aktivnosti na ovom polju.

“Neumoran rad je pred nama, usmjeren na domaće reforme, veću ekonomsku integraciju i regionalnu saradnju, kao i hvatanje koraka sa EU bez obzira na sve. Vijeće za regionalnu saradnju je spremno da u tom smislu da veliki doprinos,“ zaključila je Bregu.

Učesnici samita su istakli potrebu da se partneri sa Zapadnog Balkana obavežu na inkluzivnu regionalnu saradnju i jačanje dobrosusjedskih odnosa, uključujući i sa zemljama članicama Evropske unije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
big
14.12.2023-18:49 18:49

Oli se odmać više od Crne Gore, KUMIMO TE BOGOM, AKO ZNAŠ ZA NJEGA UOPŠTE!