Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Bregu: Još jedan sporazum koji je pripremio RCC potpisan danas u Tirani

Sporazum potpisan danas, nastavak je na tri sporazuma o mobilnosti koja su lideri potpisali u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta na samitu Berlinskog procesa održanom u glavnom gradu Njemačke prošle godine

Šefovi vlada šest ekonomija Zapadnog Balkana potpisali su još jedan od sporazuma, pripremljenog pod okriljem Vijeća za regionalnu saradnju, u okviru agende o mobilnosti Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, i to o priznavanju profesionalnih kvalifikacija medicinskih sestara, veterinara, farmaceuta i babica, na samitu Berlinskog procesa održanom danas u Tirani.

“Usklađeni napori koje smo ulažili u pravcu uzajamnog priznavanja još jedne grupe profesija, sada ukupno njih sedam, u potpunosti zasnovanog na pravilima Evropske unije, predstavlja simboličnu ulaznicu za jedinstveno tržište, što je ključni korak ka priznavanju profesionalnih kvalifikacija sa Evropskom unijom. Ono što je i dalje izuzetno važno jeste da nema odstupanja u njihovoj provedbi i primjeni kao i da stupanje na snagu sporazuma uslijedi odmah nakon njegovog potpisivanja te tako koristi dopru do onih kojima su i namjenjene, našim građanima,“ rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na samitu.

Sporazum potpisan danas, nastavak je na tri sporazuma o mobilnosti koja su lideri potpisali u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta na samitu Berlinskog procesa održanom u glavnom gradu Njemačke prošle godine.

Što se tiče ova tri sporazuma, o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte, samo su četiri od šest ekonomija Zapadnog Balkana završile postupak ratifikacije.

“Ovaj samit održava se u sve složenijem globalnom i regionalnom kontekstu i opasnostima, sa povećanim tenzijama, što nas potresa do same srži. U takvom kontekstu regionu su prijeko potrebne pozitivne vijesti, poput potpisivanja ovog sporazum, ali i snižavanja cijena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana koje je stupilo na snagu od ovog oktobra, skoro godinu dana nakon potpisivanja Deklaracije o romingu između EU i regiona, procesa koji se odvijao pod vodstvom Vijeća za regionalnu saradnju uz podršku Evropske komisije,“ dodala je Bregu.

Učesnici samita su srdačno pozdravili stupanje na snagu smanjenih cijena prenosa podataka u romingu između Evropske unije i Zapadnog Balkana i pohvalili Vijeće za regionalnu saradnju i njegovu ulogu koordinatora u implementaciji zajedničkog regionalnog tržišta.

Naglasili su značaj regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i istakli važnost veće povezanosti i jačanja transportnih, trgovinskih, energetskih i digitalnih veza u regionu kao i između regiona i EU. Lideri su napomenuli da je potrebno ostvariti dodatan i značajan napredak u provođenju zajedničkog regionalnog tržišta i pozvali Vijeće za regionalnu saradnju, CEFTA-u i druge regionalne organizacije da počnu sa pripremom naredne faze.

“Već gledamo naprijed kako bi napravili kvantitativan i kvalitativan iskorak sa novim, osnaženim planom za zajedničko regionalno tržište (CRM) 2.0. Da bi, međutim, Zapadni Balkan bio u potpunosti spreman za integraciju u EU, potrebna nam je ista, ako ne i veća i odlučnija podrška i vjetar u leđa, uključujući i značajna ulaganja, u pravcu zelene tranzicije i zaštite i valorizacije naših prirodnih bogatstava i potencijala. Pronalaženje pozitivnih aspekata u ovako zategnutom svjetskom i regionalnom kontekstu nije nemoguće. Nadamo se živim diskusijama o zaokruživanju Unije spremne za proširenje kao i za zajedničku izgradnju naše evropske budućnosti. Uvjereni smo da Evropa usmjerena na ljude, prilagođena, reformisana i sa našim regionom čvrsto u njenom okrilju predstavlja najbolju investiciju u mir i sigurnost za cijeli kontinent, ali i šire. Mi smo u Vijeću za regionalnu saradnju u potpunosti posvećeni i spremni da nastavimo sa napornim radom i ostvarivanjem rezultata u pripremi regiona da bude dijelom Unije, kao i svakog pojedinačnog iskoraka koji regionalna saradnja donese,“ zaključila je Bregu.

Potpisivanjem dodatnog sporazuma o mobilnosti otklanja se još jedna prepreka slobodnom protoku radne snage a automatsko priznavanje kvalifikacija sada je dostupno za ukupno sedam profesija, i to za doktore medicine, stomatologe i arhitekte, te medicinske sestre, veterinare, farmaceute i babice, čime se poboljšava pristup tržištu rada i povećava produktivnosti.

Sporazum koji su lideri Zapadnog Balkana potpisali danas u Tirani će vlasti svih šest ekonomija regiona trebati ratifikovati, a sporazum stupa na snagu tridesetog dana od deponovanja treće zvanične obavijesti o ratifikaciji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve