Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Ukrajina objavila tekst deklaracije iz Tirane, koju je potpisala i Srbija

U deklaraciji, lideri su naveli da je sveopšta agresija Rusije na Ukrajinu demonstrirala krajnju potrebu i ključni znčaj ujedinjene i snažne Evrope, sposobne da se suoči sa globalnim izazovima za mir i prosperitet njenih naroda

Lideri zemalja jugoistočne Evrope, među kojima i lideri zapadnobalkanske šestorke i zvaničnici Evropske unije, usvojili su u Tirani na Samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa, deklaraciju u kojoj se navodi da je ničim izazvana vojna agresija Rusije na Ukrajinu i dalje najveća prijetnja za evropsku stabilnost i međunarodni mir.

Deklaracija od 12 tačaka, iza koje je stao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, na samom početku naglašava da je ruska agresija na Ukrajinu i dalje najveća prijetnja evropskoj bezbjednosti i međunarodnom miru.

„Taj je čin agresije neprihvatljiv, flagrantno je kršenje međunarodnog prava uključujući i Povelju UN, kao i zločin protiv ukrajinskog naroda“, navodi se u prvoj tački deklaracije sa samita.

U deklaraciji je izražena „nepokolebljiva podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“ u međunarodno priznatim granicama iz 1991. godine, a uz obećanje pomoći Ukrajini u ratu dokle god bude potrebno, upućen je i poziv cijeloj međunarodnoj zajednici da „snažno poveća podršku toj zemlji u njenoj borbi za „slobodu, nezavisnost i teritorijalni integritet“.

Lideri su ujedno osudili i planove Rusije da održi svoje predsjedničke izbore na „privremeno okupiranim teritorijama“ na istoku zemlje i poluostrvu Krim.

U deklaraciji, lideri su naveli da je sveopšta agresija Rusije na Ukrajinu demonstrirala krajnju potrebu i ključni znčaj ujedinjene i snažne Evrope, sposobne da se suoči sa globalnim izazovima za mir i prosperitet njenih naroda.

U dokumentu se izražava i puna podrška Ukrajini da sama bira svoje bezbednosne aranžmane, a dodaje se i da članice NATO i zemlje kandidati pozdravljaju korake koje ona preduzima ka članstvu u alijansi i podržavaju njenu želju da joj se pridruži čim to bezbjednosni uslovi dozvole.

Učesnici samita izrazili su i namjeru da „osnaže saradnju u borbi protiv dezinformacija, uključujući i lažne narative o ratu, i da ostanu posvećeni suzbijanju hibridnog rata, i izazovima u oblasti sajber bezbjednosti“.

Deklaracija sadrži i obećanje zemalja učesnica samita da će pomoći u obnovi Ukrajine i u angažovanju svih finansijskih institucija, firmi i znanja da se obezbijedi prosperitetna budućnost Ukrajine, koja je i preduslov za povratak njenih izbjeglih stanovnika.

Dokument su, uz predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisali predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednica Moldavije Maja Sandu, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, Volodimir Zelenski i albanski premijer Edi Rama. Potpisali su i predsjednica Savjeta ministara BiH Borjana Krišto, i premijeri bugarske, hrvatske i Rumunije Nikolaj Denkov, Andrej Plenković i Marsel Čolaku.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve