Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Brajović: Lideri partija da razgovaraju, imaju o čemu

Parlament je izvor i ušće svakog dijaloga, koji neće nikada presahnuti, kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović sa obilježavanja Dana parlamentarizma Crne Gore. On je pozvao sve političke subjekte u Crnoj Gori da razgovaraju jer se, kako je kazao, imaju o čemu dogovoriti

Parlament je izvor i ušće svakog dijaloga, koji neće nikada presahnuti, kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović sa obilježavanja Dana parlamentarizma Crne Gore. On je pozvao sve političke subjekte u Crnoj Gori da razgovaraju jer se, kako je kazao, imaju o čemu dogovoriti.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je da današnje obilježavanje Dana parlamentarizma ne shvata kao svečanost, već kao još jednu priliku da pruži ruku i pozove na dijalog sve političke subjekte u Crnoj Gori da razgovaraju.

“Dijalog je osnova odnosa među ljudima, među demokratijama, među državama. A nema boljeg i  prirodnijeg ambijenta za dijalog od parlamenta, oaze razgovora, pregovora i kompromisa. Želja nam je ista: što bolja i demokratskija Crna Gora u XXI vijeku”, kazao je Brajović.

On je istakao da su poslanici dosadašnjih, kao i 26. saziva zajedno ostvarili rezultate koje će sa radošću ostaviti budućim generacijama kao potporu i temelj da razvijaju naše društvo u skladu sa najsvjetlijim primjerima evropske i zapadne demokratije.

“Prilika je da kažem da mi parlamentarci, predstavnici naroda u najvišem narodnom domu, nosimo najodgovornije breme budućnosti dijaloga, ali i biljeg uspjeha i neuspjeha. Ono po čemu će nas istorija pamtiti. I osuđivati i veličati. Ali, kao narodni predstavnici svjesni smo da nijedan problem nije skuplji od sreće, zadovoljstva i egzistencije onih koje predstavljamo – građana Crne Gore“, naglasio je Brajović.

Predsjednik Skupštine je kazao da se danas naša demokratija i parlamentarizam suočavaju sa izazovima, kao i druge razvijene demokratije.

“Jačanje našeg demokratskog društva namjerni smo da ostvarimo između ostalog unaprjeđenjem izbornih zakona, te usavršavanjem drugih zakona samostalno i u sklopu reformi u pristupanju EU. Imajući na umu postignuto i ono što namjeravamo, sa zadovoljstvom  konstatujem da smo tek tridesetak godina od jednopartizma, a nešto više od vijeka od monarhijskog parlametarizma. Imajući u vidu crnogorske ljudske, duhovne i materijalne žrtve, taj vijek je trajao kao nečiji milenijum. Ali ako nam preci nijesu ostavili u amanet demokratiju, jesu slobodu, kao što smo mi u obavezi da i slobodu i demokratiju ostavimo našim potomcima“, rekao je Brajović.

Na sreću, dodaje, naši potomci neće trošiti vrijeme na revolucionarnu i ratnu golgotu, ideološke zavrzlame i promašaje i osvajanje nesporne nezavisnosti.

“Neće trošiti vrijeme na sve ono što je bio manir prošlih balkanskih vremena, već će slobodno i nedvosmisleno krenuti sa čvrstog temelja u ostvarivanje što veće i kvalitetnije vladavine prava, boljeg i bogatijeg poslovnog ambijenta i egzistencije, uspješnije profesionalne i lične afirmacije, što su navike modernog čovjeka“, naveo je Brajović.

Imajući to u vidu, danas sa ovog mjesta i povodom Dana parlamentarizma, poručuje da Crna Gora ima razloga da se raduje budućnostiu XXI vijeku, vijeku u kojem će crnogorski parlamentarizam doživjeti svoju ekspanziju.

“Jer previše vremena je utrošio na traženja, koja su nas, ipak, pored svih ćorsokaka dovela do najotvorenijeg parlamenta posljednjih godina u regionu, a slutim da će i šire, što je zadatak i za buduće kolege. Jer granice dijaloga Crne Gore nijesu region, već čitav dobronamjerni i demokratski svijet“, zaključio je Brajović.

U nastavku svečanosti premijerno je prikazan dokumentarni film „Parlamentarizam u Crnoj Gori“, koji obuhvata nastanak i tokove demokratskog procesa od istorijskog ambijenta uoči formiranja prve Narodne skupštine na Lučindan 1906. godine na Cetinju, pa do današnjih dana.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve