Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Rusija odmah da povuče vojne snage iz Ukrajine

Ilegalna invazija Rusije, kako je naveo, predstavlja prijetnju međunarodnom miru i poretku, za šta je, kako je zaključio, neophodan ujedinjen odgovor Evrope

Evropska unija (EU) treba da uspostavi političke, ekonomske, trgovinske i finansijske sankcije Rusiji, poručeno je sa Interparlamentarne konferencije za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu i bezbjednosnu i odbrambenu politiku.

Navodi se da su učesnici konferencije u Parizu snažno podržali ukrajinsku nezavisnost, suverenost i teritorijalni integritet te države i pozvali Rusiju da odmah povuče vojne snage iz Ukrajine.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, u crnogorskoj delegaciji bili su predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić i zamjenik predsjednika Odbora Andrija Nikolić, kao i član Odbora za bezbjednost i odbranu Ivan Brajović.

Navodi se da je agenda konferencije u svijetlu najnovijih dešavanja u Ukrajini bila izmijenjena i fokusirana na aktuelni sukob u Ukrajini.

Predsjednik francuskog Senata Žerard Laršer kazao je da je u svijetlu ruske agresije opstanak Ukrajine sada prioritet za Evropu.

On je poručio da je EU kreirana da promoviše mir i bezbjednost, ali je i spremna da adekvatno odgovori na izazove koje nameće novonastala situacija u Ukrajini.

Evropa, kako je kazao Laršer, mora biti efektivna i spremna da mobilizuje svoje vojne kapacitete.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose, bezbjednost i oružane snage Senata Francuske, Kristijan Kambon, kazao je da je važno da građani EU budu uključeni u proces donošenja odluka u vezi sa krizom u Ukrajini.

Mir, kako je naveo, nikada ne bi trebalo da bude shvaćen olako, i dodao da ukrajinski narod ima pravo da živi slobodno.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose Parlamenta Francuske, Žan Luis Burlanž, poručio je da je Rusija agresijom na Ukrajinu demonstrirala nepoštovanje osnovnih principa slobode, međunarodnog prava i poštovanja zakona.

On je konstatovao da Evropa mora ustati i biti dostojna tereta koji se našao na njenim leđima, te mobilizivati se vojno, tehnološki i intelektualno. U suprotnom, kako je kazao, Evropa će izgubiti slobodu.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose Evropskog parlamenta, Dejvid Mekalister, rekao je da je Ukrajina slobodna, nezavisna država, i da njena teritorija nije za pregovore.

Ilegalna invazija Rusije, kako je naveo, predstavlja prijetnju međunarodnom miru i poretku, za šta je, kako je zaključio, neophodan ujedinjen odgovor Evrope.

Ambasador Ukrajine u Francuskoj Vadim Omelčenko kazao je da je Rusija izvršila vojnu agresiju u Ukrajini što je uzrokovalo smrt ukrajinskih vojnika.

Cilj Rusije je, prema njegovim riječima, da podijeli Evropu, na šta odgovor Evropljana mora biti isključivanje Rusije iz međunarodnih procesa, zamrzavanje sredstava ruskih oligarha, i rad na izbjegavanju zavisnosti Evrope od korišćenja ruskog gasa.

Lekić je u obraćanju kazao da su vlasti u Crnoj Gori osudile rusku agresiju u Ukrajini i dodao da nije vrijeme za retoriku već za djelovanje, nastavak diplomatskih napora u cilju okončanja ratnih dejstava i pronalaženja rješenja za krizu u Ukrajini.

Nikolić je rekao da danas “svjedočimo najvećem izazovu po očuvanje evroatlanskih vrijednosti od završetka Hladnog rata”.

On je kazao da se mora odgovoriti ujedinjeno i odlučno.

“I NATO i EU, jer svi znamo šta se može dogoditi kada agresori prođu nekažnjeno”, naveo je Nikolić.

On je kazao da “ne zaboravite da ruski predsjednik ima saveznike u regionu Zapadnog Balkana”.

Navodi se da su učesnici skupa usvojili su tekst Deklaracije u kojoj poručuju da osuđuju rusku vojnu agresiju u Ukrajini i flagrantno kršenje principa priznatih od strane međunarodne zajednice.

Dodaje se da su učesnici konferencije snažno podržali ukrajinsku nezavisnost, suverenost i teritorijalni integritet te države i pozvali Rusiju da odmah povuče vojne snage iz Ukrajine.

“Takođe su pozvali EU da uspostavi političke, ekonomske, trgovinske i finansijske sankcije Rusiji, i da obezbijede masovnu ekonomsku i humanitarnu podršku Ukrajini te da pomognu u slučaju humanitarne krize i ukrajinskih izbjeglica”, kaže se u saopštenju.

Iz Skupštine su kazali da su se članovi crnogorske delegacije, tokom boravka u Parizu, stastali i sa predsjednicom grupe prijateljstva za Zapadni Balkan u Parlementu Francuske Martom de Sidrak i članom grupe Alanom Kadikom.

Navodi se da je konferencija u Parizu okupila delegacije nacionalnih parlamenata članica EU i zemalja posmatrača, kao i predstavnike Evropskog parlamenta, u cilju vođenja konstruktivne rasprave о aktuelnim temama iz domena vanjske i bezbjednosne politike.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve