Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Božović: Vučić i Dačić potvrdili da CG ne može biti mirna, aktivne aspiracije velikodržavnog nacionalizma

Prema njegovim riječima, Srbija je glavni faktor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu i to, kako ističe, postaje svima jasno. Božović je mišljenja da su svoju grešku uočile i pojedine zapadne diplomate koje su imale iluziju da se sa Vučićem mogu dogovoriti oko stabilnosti, ili eventualno povratka na evropski put

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova u njegovoj Vladi Ivica Dačić su posljednjim izjavama potvrdili ono na šta su razni analitičari upozoravali godinama unazad, a to je da Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Kosovo ne mogu da budu do kraja mirne jer su aspiracije velikodržavnog nacionalizma veoma aktivne i rade na tome da se stvori “srpski svet” koji podrazumijeva nepriznavanje granica i čekanje pogodnih okolnosti da se izvrši takozvano opštenarodno ujedinjenje u jednu državu, kazao je za portal Pobjeda predsjednik Regionalne akademije za razvoj demokratije Baša Božović.

Crna Gora je jedna od 33 zemlje koje su podržale zahtjev Kosova za prijem u Savjet Evrope. Ta odluka naišla je na oštre reakcije zvanične Srbije, pa je od ministra spoljnih poslova Ivice Dačića poslato upozorenje da će Vlada Srbije djelovati recipročno prema našoj državi, poručujući da Crna Gora ubuduće ne može da računa na njihov glas, kada joj bude potreban.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da, bez formiranja Zajednice srpskih opština kao prve stvari Ohridskog dogovora, nema ispunjavanja drugi

Takođe, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da su podršku Kosovu dali kandidati za članstvo u EU koji “bespogovorno slušaju šta im kažu Brisel i Vašington”.

“Javno rade ono što su do sada tajno”

Tim povodom, Božović je rekao da je ovo zgodna prilika da srpski režim, pod izgovorom da je neko glasao za Kosovo, pokuša da javno radi, ono što je do sada bilo tajno, a to je da ne priznaju suverenitet tri države, pa i da njihov teritorijalni integritet stave pod znak pitanja.

– Vučićev režim, čiji je Dačić dio, samo je tražio izgovor da nastavi sa politikom sa kojom nikada nije prestao od devedesetih godina, a to je nepriznavanje AVNOJ-skih i međunarodno priznatih granica. U nekoliko navrata se tim povodom oglasio i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije Perić i državni vrh Srbije kada su u pitanju Bosna i Hercegovina, Kosovo i Crna Gora. U suštini, sve tri države su u velikoj opasnosti jer su ovim izjavama Vučić i Dačić na neki način poslali poruku da ove tri države ne mogu da budu do kraja mirne, zato što su aspiracije velikodržavnog nacionalizma Srbije veoma aktivne i rade na tome da se, uz pomoć političkih snaga koje su im bliske u tim državama, stvori zajednica koja se zove “srpski svet”, a koja podrazumijeva nepriznavanje granica i čekanje pogodnih okolnosti da se izvrši takozvano opštenarodno ujedinjenje u jednu državu. Ne kažem da će do tog ujedinjenja doći, ali “srpski svet” je jedna meka varijanta tog nepriznavanja granica koje govori da države nijesu suverene, već narodi. To znači da, što se njih tiče, postoji jedan narod, odnosno ne građanska, nego narodna država i da ta država ima samo jednog vođu, a to je u ovom slučaju Aleksandar Vučić – kazao je za naš portal Božović.

“I diplomate uočile grešku”

Prema njegovim riječima, Srbija je glavni faktor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu i to, kako ističe, postaje svima jasno. Božović je mišljenja da su svoju grešku uočile i pojedine zapadne diplomate koje su imale iluziju da se sa Vučićem mogu dogovoriti oko stabilnosti, ili eventualno povratka na evropski put.

– Sa režimom koji ima u sebi velikodržavni nacionalizam, u ovom slučaju uvijek ruski, oni ne mogu da imaju pouzdanog partnera ni kada je u pitanju evropska bezbjednost, ni stabilnost, evropska zajednička spoljna politika i na kraju stabilnost Zapadnog Balkana i regiona – naglasio je Božović.

On je stava da je Srbija do sada sve radila da spriječi Crnu Goru da postane članica Evropske unije i da se u prvi red stavi put u “Open Balkan”.

– Druga stvar, preko entiteta Republike Srpske, gdje imaju apsolutnu kontrolu, sprječavali su normalno funkcionisanje BiH od Dejtonskog sporazuma do danas, a to isto pokušavaju da odrade i na sjeveru Kosova – mišljenja je Božović.

“Nema dobre namjere prema budućnosti CG”

Komentarišući izjavu potpredsjednika Vlade u tehničkom mandatu Vladimira Jokovića da on i ostali ministri iz njegove Socijalističke narodne partije (SNP) ne bi glasali da Crna Gora podrži prijem Kosova u SE da je to bila tema na Vladi, naš sagovornik kaže da “tu nema nikakve Vlade, odnosno institucionalne vlasti”.

– To je jedan ogranak koji je duboko ukorijenjen u svim tim partijama koje čine vlast i koje na svaki način pokušavaju Crnu Goru da skrenu sa evropskog puta. Imate ekonomsku politiku koja je Crnu Goru dovela pred bankrot, neodgovorno ponašanje prema javnim finansijama. Ne postoji vladavina prava kada takozvani premijer ne priznaje odluke Ustavnog suda. To su grube povrede svake moguće evropske agende za jedno društvo – naglasio je Božović.

U tom smislu, dodaje on, ne postoje dobre namjere prema budućnosti Crne Gore i njenih građana. Ističe i da Crna Gora od multietničkog postaje društvo u kojem vlada jezik mržnje.

– Pobjeđivali su na izborima izgovorima da je jedna partija 30 godina na vlasti. Ali, evo ih treću godinu tu, mislim da su stvari mnogo gore nego što su bile i da će se građani debelo razočarati jer su polagali velike nade u nove snage. Mislim da će biti razočarane i diplomate koje su podržavale takav kurs Crne Gore. Sad je potpuno jasno da Crna Gora ne ide ka EU i da njena Vlada i dalje ide u pravcu potpune destabilizacije sistema u Crnoj Gori – finansijskog, ekonomskog, kulturnog, vrednosnog, međuvjerskog… Crna Gora postaje društvo netrpeljivosti, sukoba koji su sve učestaliji na identitetskoj osnovi – kazao je Božović.

To će, ocjenjuje, ostaviti duboke posljedice po Crnu Goru i njenu evropsku budućnost.

– Sada je potpuno jasno ko igra za koga i da je režim Aleksandra Vučića taj koji promoviše politiku velikosrpskog i velikodržavnog nacionalizma koji skupo košta i koštaće Srbiju. Ali, učiniće mnogo toga lošeg i Crnoj Gori, BiH i Kosovu. Ovdje je pogrešna procjena i potpuna zabluda pojedinih zapadnih centara da će preko Beograda moći da uspješno odvoje Srbiju od ruskog uticaja, kao i potpunog centra nestabilnosti koji će i dalje pokušavati da urušava svoje susjede sa pričom o ugroženosti srpskog naroda u regionu – zaključio je Božović u razgovoru za portal Pobjeda.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve