Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Božović: Srbija je klerikalna država, a Crkva Srbije one koji nisu pravoslavci doživljava kao nakot i izdajnike

Dodaje da je to normalizacija jednog ludila u Srbiji, gdje metastaza dobija na zamahu i gdje će se, kako smatra, Srbija teško izvući

Crkva Srbije je na talasima petooktobarskih promjena potpuno ušla u državni sistem Srbije, tako da je ona danas jedna potpuno klerikalna država, ocijenio je predsjednik Izvršnog odbora regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović, u emisiji “Hej, Sloveni” Gradske RTV.

Božović navodi da Vojska Srbije kada se zaklinje na vjernost kleči i moli se, te da predsjednik u parlamentu zakletvu polaže na “Miroslavljevom jevanđelju”.

“Imate jednu potpunu klerikalizaciju koja očigledno ne smeta građanima, naročito onima srpske nacionalnosti jer su uspjeli da naprave ogroman uspeh u reviziji istorije, pomirili su antifašizam i fašizam tako što su antifašizam izbrisali i imaju sve veću težinu u društvu”, objašnjava Božović.

Dodaje da je to normalizacija jednog ludila u Srbiji, gdje metastaza dobija na zamahu i gdje će se, kako smatra, Srbija teško izvući.

Srpska crkva je, kako kaže, vrlo jasna i decidna i ne krije da je “zaštitnica Rusije”, kada je u pitanju promovisanje tradicionalnih vrijednosti i podsjeća da je prošle godine mitropolit Joanikije bio u Moskvi, u trenutku invazije Rusije na Ukrajinu, te da je davao izjave da” francusko-njemački plan treba odbaciti”.

“S druge strane, imali ste prilike da iz centrale u Beogradu slušate šokantne izjave, posebno kada je u pitanju Ukrajinska pravoslavna crkva, koja je pod moskovskom patrijaršijom, i koja predstavlja jedino za što se brine patrijaršija u Beogradu. Oni nijednom rečju nisu pomenuli civilne žrtve, žrtve Putinove invazije na Ukrajinu, i to je nekako neskrivena zajednica te dve crkve”, ističe Božović.

Podsjeća da, pored svega ostalog, kao što je srpski nacionalizam kojoj ona predstavlja ‘duhovni kišobran’ pogubne ideologije koja je zavila u crno 150.000 porodica u ratovima devedesetih, srpska crkva ima za cilj rusifikaciju ovog dijela regiona.

“Ima za cilj odvajanje od zapada, konstantno pominjući da je to neka zla liberalna ili komunistička ideologija, i to su dva ekstrema koji oni konstantno u dnevni narativ ubacuju, i svakoga ko nije pravoslavac ne smatraju Srbinom, a sve druge doživljavaju kao nakot, izdajnike ili komunističku tvorevinu. U tom smislu oni predstavljaju neku vertikalu velikosrpskog nacionalizma i to im solidno uspijeva”, naglašava Božović.

Adžić: Ruska crkva savremeni instrument ruskog neokolonijalizma 

Tačna je detekcija stanja u rezoluciji Evropskog parlamenta kad je govorio o malignom uticaju ruske i srpske crkve u zemljama regiona, smatra pravnik i istoričar Novak Adžić.

“Prevashodno misleći na njenu dominaciju u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, odnosno u entitetu Republika Srpska. Mi tome namamo što dodati, jer ako uzmemo situaciju u regionu, međunarodni zločin i rusku agresiju u Ukraijini shvatićemo da Moskovska patrijaršija nije ništa drugo nego instrument u rukama diktatora iz Kremlja”, kazao je Adžić.

Ruska crkva na čelu sa patrijarhom Kirilom, dodaje Adžić, ne samo da nije osudila najtežu povredu međunarodnog prava u slučaju ruske agresije na suverenu i nezavisnu zemlju, članicu UN, već je “objeručke podržala”.

“Ruska crkva je savremeni instrument ruskog neokolonijalizma, odnosno Putinovog pokušaja da u promijenjenim okolnostima obnovi Sovjetskog saveza ili procesa restaljinizacije”, istakao je Adžić.

Adžić je podsjetio na činjenicu da je Ruska pravoslavna crkva uzdignuta na rang patrijaršije nakon Oktobarske revolucije, te da je od 1917. godine bila instrument u rukama boljševističkog i staljinističkog režima i u službi NKVD-a i KGB-a.

“Nakon što se Sovjetski savez raspao mirnim putem i osamostalile brajne države od 1991. godine Ruska pravoslavna crkva je i dalje prisutna u mnogim državama. U posljednoj deceniji Putinove vlasti ona pokušava da suzbije sve autonomističke pokrete unutar crkve, odnosno drugih pravoslavnih crkava koje djeluju na teritorijama država nekadašnejg Sovjetskog saveza. U Ukrajini tako imamo rusku crkvu koja zagovara stavove Moskve i imamo Pravoslavnu crkvu Ukrajine koaj je prije nekoliko godina stekla autokefalnost od Carigradske patrijaršije”, istakao je Adžić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Uros
22.04.2023-01:22 01:22

Sva sreca sto ovu dvojicu niko ne ferma ni 2 %. Ni oni ne vjeruju u ono sto pisu, ali vide da je trenutno profitabilno kod ljudi sa manjkom inteligencije.

dragan
23.04.2023-00:34 00:34

Svaka cast Gospodo! Respekt!

Pe Pera
05.05.2023-09:50 09:50
Reply to  dragan

na koju gospodu mislis? Na ovog što ima vrat raslodnog bika ili ovog što je košulju dobio kao humanitanu pomoć iz Zimbabvea?