Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Božović: EU i države Zapadnog Balkana da rade zajedno i održe zamah proširenja

Partneri u ZB će primiti podršku do 6 milijardi eura kroz korišćenje ovog novog instrumenta, kao dodatak sredstvima IPA. Ova kombinovana i uvećana finansijska podrška će značajno ojačati ekonomije regiona

Budućnost Evrope je naša zajednička agenda. Upravo zato je obaveza svih nas, kako EU, tako i država koje su u procesu pristupanja, da radimo zajedno i održimo zamah proširenja, poručio je državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova i Nacionalni IPA koordinator Bojan Božović, otvarajući IPA programski koordinacioni sastanak.

Sastanak je održan danas u Podgorici, u hibridnom formatu, a posredstvom video linka, se obratila direktorica za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu  za susjedstvo i pregovore o proširenju Valentina Superti.

Istakla je da je značaj IPA-e više od finansijske podrške i predstavlja zajedničko ulaganje u socio-ekonomski razvoj i unapređenje demokratskih procesa regiona Zapadnog Balkana.

Posebno je važno ostvariti stabilan napredak na putu pristupanja i uložiti dodatne napore da se ispune svi preduslovi, a EK će podržati proces kroz nedavno pokrenuti Plan rasta kako bi se donijeli benefiti članstva u EU i prije samog ulaska.

Partneri u ZB će primiti podršku do 6 milijardi eura kroz korišćenje ovog novog instrumenta, kao dodatak sredstvima IPA. Ova kombinovana i uvećana finansijska podrška će značajno ojačati ekonomije regiona.

Državni sekretar Božović je poručio da je vrijeme da se ojačaju veze Zapadnog Balkana sa EU i iznio uvjerenje da će snažna politička podrška Unije i Plan rasta biti snažan impuls regionu i podsticaj vladama država Zapadnog Balkana da preduzmu nove, intenzivnije korake i ubrzaju sprovođenje reformi s ciljem dostizanja evropskih standarda i unapređenja kvaliteta života građana.

On je kazao da je Crna Gora intenzivirala reformske aktivnosti u pregovaračkom procesu, te da je, paralelno sa tim, u fokusu rada Vlade, uspješno i efikasno korišćenje EU fondova.

“Uvjereni smo da će podrška koju nam pruža Evropska unija, kako kroz Plan rasta, tako i kroz Ipu, WBIF i druge instrumente, biti efikasan mehanizam za sprovođenje reformi neophodnih da bi se pristupanje Crne Gore EU vratilo na pravi kolosijek”, kazao je Božović.

On je naglasio da je Crna Gora u kratkom roku pripremila prvu verziju Reformske agende za Plan rasta za Zapadni Balkan i prenio očekivanje da će Evropska komisija uskoro izaći sa povratnim informacijama o predloženim mjerama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve