Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

Bošnjak: Vlada treba intezivno da radi na pomirenju podijeljenog crnogorskog društva

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak sastala se sa sekretarom Norveške ambasade Stefanom Sandstadom.

Kako je saopšteno iz Skupštine, razgovarali su o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori nakon parlamentarnih izbora, očekivanjima i reakcijom društva na promjenu vlasti, ali i o ekonomskoj situaciji znajući da je zbog kovid krize, turizam Crne Gore kao strateška grana naročito pogođen.

Tokom sastanka Bošnjak je upoznala Sandstada sa inicijativama vladajuće većine u Parlamentu i predlozima zakona koje su poslanici izglasali na prethodnoj sjednici, kao i onima koji su na dnevnom redu vanredne zakazane za 18. februar. Bilo je razgovora o karakteru nove Vlade i odnosu sa parlamentarnom većinom. Ona je istakla da iniciranjem zakonskih rješenja, pomažu Vladi u radu kako bi ona postala jača, stabilnija i kako bi ostvarila očekivanja naroda, posebno u dijelu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Akcenat je stavila na to da nova Vlada treba intezivno da radi na pomirenju podijeljenog crnogorskog društva, jer nažalost odlazeći režim svoj politički opstanak zasniva na produbljivanju podjela kako bi skrenuli pažnju sa svih neregularnosti koje su bile plod njihove višedecenijske vladavine.

Bošnjak upoznala je sekretara Sandstadu, sa činjenicom da je ona prva potpredsjednica Skupštine Crne Gore od uvođenja višestranačja, i da je tu poziciju iskoristila i inicirala promjene u Poslovniku u dijelu veće participacije žena, da najmanje jedno potpredsjedničko mjesto bude rezervisano za manje zastupljeni pol, kao i da se prilikom izbora skupštinskih odbora i međunarodnih delegacija vodi računa o rodnoj izbalansiranosti, što je i usvojeno.

Ona je informisala gospodina Sanstada o svojim zalaganjima za formiranje ženskog kluba, koji bi činile sve poslanice Skupštine Crne Gore sa ciljem jačanja uloge žena u političkom životu i većoj vidljivosti.

Sekretar Norveške ambasade je ovu ideju ocijenio kao pozitivan način kako se može doći do jačanja ženskih prava i uopšte uloge žena u društvu i iskazao spremnost na saradnju, s obzirom da je Norveškoj jedan od prioriteta rodna ravnopravnost na šta gledaju kao na značajan ljuski kapital.

Upoznao je potpredsjedicu sa aktuelnim projektima koje realizuju u Crnoj Gori i regionu. Naglasio je i to da je i za Norvešku veoma važna stabilnost i mir na Balkanu i pokazao otvorenost i spremnost za intezivniju saradnju sa Parlamentom Crne Gore kroz buduće zajedničke projekte.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
bezboznik
05.02.2021-12:12 12:12

Ovo je ona sto bi gazila bezboznike?