Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Bošković: Abazović je politički dužnik Aleksandra Vučića i najbolji igrač ”srpskog sveta” u Crnoj Gori

Dritan Abazović je, smatra, skinuo političke rukavice i svaku masku sa sebe i ono što radi u susret lokalnim izborima i nakon pada Vlade je pokušaj da se spasi najbolji igrač srpskog sveta u Crnoj Gori. To je, kaže, svima postalo jasno nakon izbijanja posljednjih afera, kada je smijenjeni premijer smijenio smijenjene ministre

Namjera odlazećeg premijera Dritana Abazovića, da smijeni ministre odbrane i vanjskih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, iako su oni članovi Vlade kojoj je parlament izglasao nepovjerenje, je za rubriku vjerovali ili ne, kazao je poslanik DPS-a Predrag Bošković, u emisiji “Aritmija”, autorke Tamare Nikčević.

Umjesto da, kako smatra, iskažu političku odgovornost pred građanima, Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje, odnosno njen premijer, bježi od izbora i ide iz greške u grešku.

“Ta Vlada je pala 19. avgusta ove godine, i svako odgovoran bi tražio da vidi da li građani razmišljaju isto kao i Parlament u tom momentu, ili razmišljaju na drugi način. Iako zdušno najavljuju – dajte izbore da porazimo DPS, od tih izbora bježe kao đavo od krsta. To je pokazatelj da su u potpunosti izgubili kompas i da Abazović ide iz greške u grešku, i srozava ne samo sebe, već i instituciju premijera. Nijednim svojim kapacitetom ne zaslužuje da bude na toj poziciji, jer je sticajem raznih okolnosti, došao u situaciju da mu čak i mi iz DPS-a damo podršku u Parlamentu, a sve nakon toga što je radio bila je njegova lična agenda, koju je pokušao da sprovede i ostvari svoje političke interese i interese onih ljudi kojima je dužan van granica Crne Gore”, objašnjava Bošković.

Na bazi informacija i političke percepcije, dodaje, lako je doći do zaključka da je Abazović politički dužnik Aleksandra Vučića.

“Priča o sprovođenju srpskog sveta, koja se krije iza Ovorenog Balkana, samo je dokaz koliko je on najbolji igrač na kojeg računaju, jači i od SPC (Crkve Srbije) i DF-a. Zahvaljujući funkciji koju obavlja uspio je da derogira svaku instituciju u Crnoj Gori. URA je kriva što nije izabran Ustavni sud, URA je kriva što nije u potunosti formiran Sudski savjet, jer njima nijesu potrebne funkcionalne institucije, već institucije koje će sprovesti njihove naume u djelo. Dritan Abazović sada to radi potpuno otvoreno, kao najvatreniji branilac politike Aleksandra Vučića ili Aleksandra Vulina, u Crnoj Gori”, ističe poslanik DPS-a.

“Politici varanja došao kraj, nazire se politički krah Abazovića i grupacije oko njega”

Dritan Abazović je, smatra, skinuo političke rukavice i svaku masku sa sebe i ono što radi u susret lokalnim izborima i nakon pada Vlade je pokušaj da se spasi najbolji igrač srpskog sveta u Crnoj Gori. To je, kaže, svima postalo jasno nakon izbijanja posljednjih afera, kada je smijenjeni premijer smijenio smijenjene ministre.

“Jedini koji su otvoreno, gotovo plebiscitarno stali u odbranu lika i djela Dritana Abazovića, su Andrija Mandić i glasila koja su formirana od strane ruskih obavještajaca IN4s, Borba, Adria, Prva..”, ističe Bošković.

Uvjeren je da je politici varanja je došao kraj i da se nazire politički krah odlazećeg premijera i grupacije oko njega. Činjenica je, smatra, da je potpuno izgubio podršku međunarodne zajednice, i da trenutno ispunjava jedino agendu zvaničnog Beograda i zvanične Moskve.

“Govoreći da će reformisati društvo, pojačati evropsku agendu, ubrzati evropske integracije i pojačati borbu protv organizovanog kriminala, a radeći upravo sve suprotno, imamo situaciju da su direktno njegovi saradnici involvirani u najprimitivniju šemu krijumčarenja cigareta. Da su mu bile prioritet evropske integracije ne bi se bavio pitanjem temeljnog ugovora i svega što je izazvao nakon toga. Da mu je stalo do podrške međunarodne zajednice ne bi smijenio Kenteru, te sve to dovoljno govori da on nije čovjek koji može Crnu Goru povesti evropskim putem, već na suprotnu stranu”, naglašava Bošković.

Vlada sa lošenamjernim premijerom je donijela, kako kaže, i neke dobre pomake, kao što je to bio slučaj sa ANB-om, koji su napravili dobre rezultate za kratko vrijeme.

“ANB na čelu sa Savom Kenterom, uspio je da riješi pitanje špijunske mreže i malignog ruskog uticaja, potpomognutim domaćim ljudima i ljudima iz regiona. Zatim, da ukaže na spregu određenih struktura vlasti sa organizovanim kriminalnim djelima i grupama, zbog čega je i uslijedila smjena gospodina Kentere i gospodina Raška Konjevića, ali to je svakako jedan od razloga na što smo ponosni što smo tada podržali Vladu. Reakcija gospodina Abazovića na te akcije, odnosno smjena čelnih ljudi, dovoljno govori u prilog tome da je on bio nezadovoljan tim akcijama. A ako ste nezadovoljni kada se otkrivaju mreže ruskih špijuna, te akcijom u kojoj se razotkriva lanac šverca cigareta u koji su umiješani državni funkcioneri, a na visokoj ste funkciji u toj državi, jasno je da ste dio toga”, ističe poslanik.

Način na koji je smijenjenjen Kentera, na telefonskoj sjednici putem sms poruka, izazvao je, kaže Bošković, oštre osude međunarodnih predstavnika.

“Neki su se i javno oglasili, poput gospodina Lajčaka, ali je činjenica da su svi bili zapanjeni samom smjenom gospodina Kentere, kao i načinom na koji je to urađeno. Preko svojih diplomatskih predstavnika u Crnoj Gori evropski zvaničnici su iskazali jasan stav o tome da su bili vrlo zadovoljni sradnjom sa ANB-om i gospodinom Kenterom, na način da je Crna gora opet postala kredibilan partner u međunarodnoj zajednici kada su u pitanju bezbjednosni poslovi”, objašnjava Bošković.

Dodaje da su ta i takva ponašanja Dritana Abazovića dovela da Crna Gora izgubi prepoznatu partnersku notu u međunarodnoj zajednici i ono što je bilo najvrijednije, a to je dijeljenje bezbjednosnih informacija.

” I ne mogu se takvi postupci opravdati neznanjem i nesnalaženjem”, kategoričan je Bošković.

Govoreći o samoj smjeni prvog čovjeka ANB-a, odnosno razlozima koje je premijer kojem je izglasano nepvjerenje Dritan Abazović naveo, Bošković kaže da nijesu uvjerljivi.

“Ako je Kentera smijenjen zato što je procijenio da o akciji ne treba da obavijesti Abazovića, a akcija planirana da se nastavi, zašto je ona smijenjeno i šest profesionalaca koji su za tu akciju dobili sve međunarodne pohvale? To je neshvatljivo. Sve je to jedna perfidna igra koja je pripremana direktno u Beogradu ili Moskvi, ne u Crnoj Gori”, ističe Bošković.

Osvrnuvši se na predstojeće lokalne izbore, Bošković kaže je siguran u uspjeh koalicije koju predvodi aktuelni gradonačelnik Podgorice.

“Određene političke analize govore da gospodin Vuković sa svojim timom stoji odlično i da će nastaviti da vrši vlast i nakon 23. oktobra, što je samo pokazatelj koliko su građani zadovoljni i da su prepoznali njegov rad i zalaganje u prethodne četiri godine. Kao prvi čovjek Podgorice, on se bavi lokalnim temama, što je nedavno u TV sučeljavanju pokazalo kompletnu dominaciju u odnosu na njegove političke protivnike. Ono što je tu najviše došlo do izražaja jeste da ste sa jedne strane mogli da vidite iskustvo i znanje jednog sposobnog gradonačelnika, a sa druge populizam i neznanje onih koji bi željeli da dodju na njegovo mjesto. Da su to i građani prepoznali, govore ankete, koje pokazuju da je koalicija koju predvodi dr Ivan Vuković tri puta jača od prve slijedeće koalicije”, navodi Bošković.

Tu vidi zasluge i uspjeh DPS-a.

“DPS-u možete spočitati mnoge stvari, ali smo uvijek stavljali državne interese ispred partijskih. Zaustaviti propadanje države sada je prioritet, zato smo okupili oko sebe partije koje baštne Crnu Goru na isti način kao i mi. Vjerujemo da će nakon ovih izbora u nedjelju mnogi trezvenije razmišljati što je politička budućnost, i shvatiti da se jedino gradnjom institucija i vraćanjem mandata narodu da odluči ko će ih voditi, možemo vratiti na put evropskih integracija”, zaključuje Bošković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve