Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Borančić: Spajićeva vlada ne može izdržati pun mandat; Novi izbori za najdalje godinu i po

''Ne možete da sklepate vladu od svega i svačega, od tolikih frakcija, različitih struktura, ideologija, interesa… Kao što vidite na samim pregovorima oni ne uspjevaju da se dogovore ne da sjednu za sto nego da dođu do toga da sjednu za sto. Sastanci se zakazuju, otkazuju, neko neće da pregovara sa ovim, neko sa onim'', kazao je Borančić

Ubjeđen sam da 44. vlada ne može izdržati puni mandat ako se nastavi ovakvim tempom. I sami koncept koji je ponudio Milojko Spajić da vlada ima preko 20 ministarstava neprihvatljiv je za Liberale jer tako glomazna vlada nije neophodna nit je dobra za administrativno malu Crnu Goru, kazao je potpredsjednik Liberalne partije Ammar Borančić u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.

“Ne možete da sklepate vladu od svega i svačega, od tolikih frakcija, različitih struktura, ideologija, interesa… Kao što vidite na samim pregovorima oni ne uspjevaju da se dogovore ne da sjednu za sto nego da dođu do toga da sjednu za sto. Sastanci se zakazuju, otkazuju, neko neće da pregovara sa ovim, neko sa onim”, kazao je Borančić.

Principi koje je sastavio pokret Evropa sad a juče prihvatili predstavnici koalicije Zajedno za budućnost Crne Gore i Demokratske Crne Gore na prvi pogled, kaže, nijesu sporni.

“Međutim, ukoliko zađemo u njihovu suštinu i vidimo šta oni simbolišu ima itekako spornih stvari. Ako krenemo od prvog principi koji govori da se u Crnoj Gori 2023. godine subjekti koji će da formirau vladu Crne Gore obavezuju da će poštovati suverenost Crne Gore odmah vidite na način na koji sam izgovorio koliko su nesuvisli ti principi. Da ne idemo dalje od prvoga”, smatra Borančić.

To što su gospodin Spajić i aktuelna većina morali da se obavezuje i to u prvom stavu svog dogovora da će poštovati suverenost Crne Gore, prema njegovom mišljenju, dovoljno govori da je čak i gospodin Spaić sam svjestan sa kim formira vladu.

“Meni je žao zbog toga jer smo u početku vjerovali da ova vlada može da ima perspektivu i da bude reformska i proevropska vlada koja će odblokirati evropski procese i sve ono što je velika šteta koju je vlada Dritana Avbazovića napravila. Međutim, pokazali su se kao diletanti, kao nedovoljno sposobni i čini mi se da kane propustiti tu šansu i povjerenje koje im se ukazalo”, smatra Borančić.

Očigledno je, dodaje, da se ne snalaze sa onim što je vođenje države od predsjednika države do pretpostavljenog mandatara.

“Još jedna stvar koja ‘para uši ‘ je osmjeh gospodina Andrije Mandića kada je izašao sa sastanka sa Spaićem i rekao ‘spremni smo da vam damo pozitivne vijesti sa ovog sastanka’. Čujte, ako jedan Andrija Mandić lider koalicije Zajedno za budućnost Crne Gore i nekadašnjeg Demokratskog fronta onako ponosno saopšti takav stav vjerujte mi da je meni a i većini garđana u crnoj Gori to dovoljno da može apsolutno da sumnja da ta vlada ne može biti ni reformska ni proevropska ni progresivna. Zašto? Zato što znamo kakvi su stavovi gospodina Mandića i strukture oko njega”, ističe Borančić.

Ako je gospodin Spajić htio da uspostavi reformsku, proevropsku, građansku, antifašističku vladu u koju je pozvao sve manjinske partije potpuni je, naglašava, nonsens da u nju poziva nekoga čiji su najviši funkcioneri par mjeseci ranije podnosili izvještaj Skupštini u Beogradu i Milici Zavetnici, nekoga čiji funcioneri pokazuju srednji prst prilikom intoniranja državne himne i koji prisustvuju parastosu Draži Mihajloviću – osuđenom ratnom zločincu, saradniku okupatora i osvjedočenom fašisti po svim presudama i istorijskim činjenicama.

“Ako hoćete da sa takvim tipovima formirate vladu iluzorno je, infantilno i nerealno da će te ih takvim jednim stavom koji ste napisali obavezati”, tvrdi Borančić.

Podsjeća da smo prethodnih godina imali niz papira i frazologija đe se konstituenti obavezuju da će ovako, da će onako…,

“I gospodin Abazović se prije dvije, tri godine obavezao da će odblokirati evropske procese, da će povesti Crnu Goru prema EU, a ispostavilo se da je Zdravko Krivokapić da kažem ‘zlatna koka’ i sjajan premijer u odnosu na Dritana Abazovića. Tako da ti papiri sa kojima mašu ne znače nažalost ništa”, rekao je Borančić.

Komentarišući činjenicu da je na početku DF bio neprihvatljiv partner PES-u a da su juče ipak sjeli za pregovarački sto Borančić ističe da je u izbornoj noći PES zbog političkog neumjeća, neiskustva i diletantskog pristupa politici stavio sam sebi klip u točkove kad su saopštili da ne žele da pregovaraju ni sa jednom partijom crnogorske opozicije, dakle sa koalicijom kojoj je pripadala Liberalna parija i osvjedočenim građanskim i proevropskim partijama.

“Čini mi se da to prerasta u patologiju slušajući predsjednika Crne Gore koji je u Evropskom parlamentu govorio neke sulude ocjene da on dolazi kao prvi demokratski predsjednik iz konačno oslobođene zemlje. Kao da je čovjek 1946. otišao u Evropski parlament a ne 2023. i vejrujte mi da je to sramotan pristup za Crnu Goru jer ta Evropska unija pregovara sa Crnom Gorom već desetak godina i odlično zna ko smo mi i kakvo je stanje u ovoj državi. Takvim neodgovornim diletantskim stavom sami sebi su stavili klip u točkove i sad su prinuđeni da prave kompromise koji nijesu ni principijelni, ni dugoročno dobri niti Crnoj Gori mogu donijeti išta dobro osim dodatne agonije koja će trajati narednih godinu, godinu i po dana i onda će građani morati ponovo na izbore, zaključio je Borančić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve