Primjena najbolje međunarodne prakse u oblasti zaštite prostora ključni je cilj Vlade i Ministarstva kulture, kada je riječ o zaštiti područja Kotora, saopštio je ministar Aleksandar Bogdanović na sjednici Skupštine Crne Gore, na kojoj je razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno – istorijskog područja Kotora.

Aleksandar Bogdanović

Bogdanović garantuje nove mehanizime zaštite baštine UNESKO-a i kulturnog blaga zemlje, za šta je dobio podršku poslanika vlasti.

Opozicija poziva na povlačenje ovakvog prijedloga zakona, kako bi se doradom garantovalo da će biti spriječena ekspanzija stanogradnje, ali i kako tvrde pranje para kroz nekretnine.

Bogdanović je istakao kako zakon donosi dodatni kvalitet u procesu zaštite područja Kotora u cjelini.

“Cilj donošenja izmjena i dopuna ovog zakonskog akta predstavlja našu namjeru da u kontinuitetu, u skladu sa izazovima i najboljoj međunarodnoj praksi i preporukama, unaprjeđujemo pravni okvir u oblasti zaštite Područja sa univerzalnim vrijednostima. Upravo to nas je motivisalo da predloženim zakonom izvršimo dodatno normiranje mehanizama zaštite Područja, kao i usklađivanje sa međunarodnim instrumentima zaštite zaštićenih područja”, naglasio je ministar Bogdanović.

Prijedlog zakona, kako je on dodao, predstavlja jednu u nizu aktivnosti na kojima je, u vezi sa područjem Kotora, Vlada Crne Gore radila tokom protekle dvije godine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve