Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Bogdanović nakon ukidanja izmjena Zakona o predsjedniku: Napravili smo propust, svaki ozbiljan političar će osjetiti odgovornost

Ustavu Crne Gore potrebna je dodatna regulativa o formiranju Vlade, saopštio je funkcioner Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović nakon što je juče Ustavni sud Crne Gore jednoglasno ukinuo i proglasio neustavnim izmjene Zakona o predsjedniku usvojene krajem prošle godine od strane vladajuće većine – DF, Demokrata i GP URA

Ustavu Crne Gore potrebna je dodatna regulativa o formiranju Vlade, saopštio je funkcioner Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović nakon što je juče Ustavni sud Crne Gore jednoglasno ukinuo i proglasio neustavnim izmjene Zakona o predsjedniku usvojene krajem prošle godine od strane vladajuće većine – DF, Demokrata i GP URA.

“Kada je riječ o odgovornosti za podignutu ruku, nakon odluke Ustavnog suda svaki ozbiljan političar će je osjetiti, ali, kao što je ocijenila i sama Venecijanska komisija, Ustavu je potrebna dodatna regulativa o formiranju Vlade. Posebno kako bi se spriječili zastoji i institucionani ćorsokak, i to je bila naša namjera. Sada je očigledno da smo napravili propust u želji da se izborimo sa opstrukcijom Mila Đukanovića”, kazao je Bogdanović u izjavi za Al Džaziru.

Advokat Veselin Radulović kazao je da je ova odluka Ustavnog suda očekivana.

“Veoma je loše što je tadašnja parlamentrana većina zloupotrijebila svoja ovlašćenja. To su pokušali da pravdaju nekim većim ciljevima i interesima”, kazao je Radulović.

Ocjenu ustavnosti tražili su nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju i savjetnik bivšeg predsjednika Mila Đukanovića tvrdeći da izmjene derogiraju Ustav i oduzimaju ustavna ovlaštenja predsjednika države tako što Skupština dobija ovlaštenja da imenuje mandatara za sastav Vlade.

Istog mišljenja bio je Ustavni odbor Skupštine Crne Gore.

Vladajuća većina izmjene je donijela nakon što je vladi Dritana Abazovića izglasano nepovjerenje, a Đukanović odbio dati mandat Miodragu Lekiću.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
28.06.2023-20:37 20:37

…stom razlikom ,što vi nijeste ozbiljni i olos se neznavena …rekla vam je i VK da to ne radite ali svi ste glasali …