Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Bjeković: Biračima omogućiti da na ponovljenom glasanju u Šavniku slobodno izraze političku volju

Ombudsman poručuje da se mora raditi na smirivanju tenzija i vraćanju institucionalnim i demokratskim tokovima

Svima koji su biračko pravo stekli u skladu sa zakonom trebalo bi omogućiti da na ponovljenom glasanju u Šavniku slobodno izraze političku volju, poručio je ombudsman Siniša Bjeković i dodao da podizanje tenzija u uslovima malih sredina dodatno opterećuje društvenu koheziju.

Bjeković je, na pitanje Agencije Mina u vezi sa izborima u Šavniku, gdje će u nedjelju glasanje biti ponovljeno na tri birališta, naveo da je u okviru aktuelnih političkih i društvenih događanja evidentno da se mora raditi na smirivanju tenzija i vraćanju u institucionalne i demokratske tokove.

U slučaju da toga nema, Bjeković smatra da se otvara prostor za anarhiju i samovlašće “u kojem će važiti zakon sile, a ne zakon u formalnom smislu te riječi”.

Bjeković je rekao da je očito da su demokratske promjene moguće u uslovima kada vladaju pravila ponašanja utemeljena na vladavini prava.

– Sa druge strane, podizanje tenzija u uslovima malih sredina dodatno opterećuje ionako narušenu društvenu koheziju. No, o tome svoj sud daje cjelokupno društvo i država sa svojim prerogativima – naveo je Bjeković.

Kako je kazao, posmatrano sa stanovišta interesa pojedinca, a ljudska prava to u suštini jesu, nasušna je potreba obezbijediti poštovanje svih ljudskih prava i sloboda bez razlike i bez obzira na bilo koje lično svojstvo.

– U susret preostalim lokalnim izborima u Šavniku, nalazimo da je neophodno obezbijediti vladavinu prava, odnosno omogućiti svima koji su stekli biračko pravo u skladu sa zakonom da slobodno izraze svoju političku volju i da, kako to ukazuje jurisprudencija Evropskog suda za ljudska prava, učine političku demokratiju stvarnom i efektivnom – poručio je Bjeković.

On je podsjetio da su i ranije postojale sumnje u zakonitost ostvarivanja, odnosno zloupotrebe u ostvarivanju biračkog prava.

– Nalazimo da je to, takođe, važan elemenat ostvarivanja ovog prava – naveo je Bjeković.

On je poručio da odluku o tome šta je zakonito, a šta ne, odnosno stav o zloupotrebama biračkog prava, donose institucije države, a ne pojedinci samovoljno.

– Ako bi to činili na drugačiji način, onda bi to bio uvod u samovlašće i anarhiju – kazao je Bjeković.

Institucija, kako je naveo, poziva sve društvene aktere i učesnike izbornog procesa da se drže tih principa i da i na taj način doprinose smirivanju tenzija i vraćanju u institucionalne okvire.

Bjeković je kazao da i u okolnostima eventualnih nepravilnosti postoje jasna pravila kojima se sankcionišu i sprečavaju takve pojave.

– Sve rečeno ostaje isključivo u funkciji poštovanja unutrašnjeg prava, ali i međunarodnog standarda, kakav je onaj iz člana 3 Protokola 1 Evropske konvencije o ljudskim pravima koja primarno štiti pojedince, a ne političke subjekte koji ostvaruju to pravo – naveo je Bjeković.

On je ukazao da je Evropski sud, u predmetu Riza i ostali protiv Bugarske, zaključio da svaki glasač mora dobiti priliku da utiče na sastav tijela za koje se organizuje glasanje.

U suprotnom, kako je rekao Bjeković, pravo glasa, izborni proces i konačno demokratski poredak sami po sebi bi bili lišeni svoje suštine.

– Ovaj poziv prvenstveno je upućen građanima Šavnika koji će koristiti to pravo i onima koji će tog dana biti u Šavniku, da preovlada mudrost i razboritost žitelja tog kraja, koji su i u najtežim trenutcima u svojoj istoriji znali napraviti pravi izbor – naveo je Bjeković.

Prema njegovim riječima, sve najave koje idu za drugačijim rješenjem nijesu na visini zadatka koji moraju ispuniti svi koji žele stabilizaciju prilika u Crnoj Gori.

– Tom uzvišenom cilju, vraćanju međusobnog poštovanja, dijaloga i tolerancije moramo se prilagoditi svi, bez obzira na političko ili bilo kakvo drugo svojstvo – poručio je Bjeković.

IzvorMina

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve