Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Bilčik: Temelji Crne Gore su dovedeni u pitanje, situacija je veoma teška

Bilčik je rekao da je u Crnoj Gori situacija teška, i da su na snazi teška vremena i vremena polarizacije za našu zemlju, te da mu je drago da u parlamentu danas vidi predstavnike različizih političkih partija

Poslanik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik rekao je da je veoma zabrinut za sitaciju u Crnoj Gori. Na današnjoj sjednici “Skupštine građana” rekao je da su temelji Crne Gore poljuljani.

-Veoma sam.zabrinut za situaciju u Crnoj Gori i zato sto vidim da su osnove vaše zemlje dovedene u pitanje. Politički temelj, ustavni ali i ekonomski temelji,. to su stvari koje zanimaju građane i oni su ugroženi i dovedeni u pitanje – rekao je Bilčik, dodajući da je naša zemlja bila lider i predvodnik integracija, ali da je u poslednjih nekoliko mjeseci primjetan veliki broj problema, za koje Brisel želi da vidi rješenja.

Bilčik je rekao da je u Crnoj Gori situacija teška, i da su na snazi teška vremena i vremena polarizacije za našu zemlju, te da mu je drago da u parlamentu danas vidi predstavnike različizih političkih partija.

-Jednom ste vlast, jednom ste opozicija, ali ipak, treaba da pokušavate da donosite odluke kojima ćete poboljšati rad institucija a za dobro građana – rekao je on.

Rekao je da su u demokratiji potrebne snažne institucije koje rade po pravilima, ali i aktivno učešće građana.

-Saslušaćemo vas, jer znamo da mnoge od tih preporuka su zajedničke za građane na mnogim mjestima – rekao je Bilčik. Rekao je da je važno imati Skupštinu koja je zainteresovana za mišljenje građana, a ne samo za sebe,

-Moramo imati otvorene institucije koje će služiti građanima – dodao je on.

Kazao je da je Crna Gora napravila izbor – put ka EU, ali to će se desiti kroz naporan rad.

-Dijalog, potreban vam je dijalog, ali on ne može biti tu samo radi dijaloga, već mora da dovede do određenih odluka – dodao je Bilčik.

Kazao je i da je rat u Evropi ali i ruska agresija promijenila stvari u Evropi.

-Rusija je napala zemlju kandidata, znači napada proširenje EU i pokušava da podrije proširenje i na drugim mjestima. Želimo da vidimo da Crna Gora kreće evropskom stazom i da napreduje. Ono što je suština je postojanje demokratskih institucija – kazao je Bilčik.

Evropski poslanik rekao je da žele da pomognu Crnoj Gori da nađe izlaz iz ustajalosti.

-To ima smisla kada postoje institucije koje imaju čvrste temelje, a dvije ih sada nemaju – Vlada i ustavni sud. Želim da pronađete izlaz, da Vlada i ustavni sud dobiju legitimne temelje. Od onih koji vjeruju u evropsku budućnost želimo da čujemo da su voljni da urade sve kako bi svi “mogli da kažemo: Živjela, evropska i demokratska Crna Gora”. – zaklkučio je Bilčik.

Đurović: Nedostatak dijaloga šalje lošu sliku o parlamentu

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je otvarajući sjednicu “Skupštine građana” da nedostatak kulture dijaloga u Skupštini Crne Gore često šalje neadekvatnu sliku o parlamentu.

-Dijalog je lijek za sve ratlike i probleme. Jasno je da nam je potreban razgovor o brojnim pitanjima i prije svega o tome kako da građanima obeznijedimo evropsku buducnost – rekla je Đurović.

-Kroz podržavanje otvorenog razgovora sa građanima, mi se prilagođavamo vremenu u kome živimo i postajemo svjesni da je došao trenutak za drugačije vođenje politike. Upravo ovih dana kada obilježavamo 116 godina od uspostavljanja parlamentarizma u našoj zemlji, možemo se osvrnuti iza sebe i reći da smo prošli dug put pun istorijskih turbulencija, ali da smo uspijevali da se prilagodimo promjenama – dodala je Đurović.

Istorija nas je, kako kaže, naučila da je demokratija jaka onoliko koliko su jaki parlamenti, te da se glavna snaga demokratije ne ogleda u moći, već upravo u sposobnosti i volji da se uvaže potrebe građana koje predstavljamo.

-Demokratske države zasnivaju se na principu otvorenosti prema građanima i upravo je to ono što nas razlikuje od nedemokratskih društava. Demokratiji su neophodni aktivni i osviješćeni građani, a obaveza nas kao njihovih zastupnika je da uradimo sve da ojačamo njihovo povjerenje u najviši predstavnički dom – istakla je predsjednica Skupštine.

Kazala je da ovogodišnje preporuke iz domena rada poslanika pokazuju da još uvijek postoji neshvatanje uloge i Skupštine i narodnih predstavnika u ukupnom društvenom životu, čemu su, kako kaže Đurović, i sami poslanici u dugom vremenskom periodu umnogome doprinijeli.

-Nedostatak parlamentarne kulture i političkog dijaloga, kao i suštinskih stručnih rasprava u ovom domu često šalju neadekvatnu sliku o najvišem zakonodavnom domu u državi. Pozdravljam inicijative u pravcu ostvarivanja direktnijeg kontakta građana i parlamentaraca, što do sada nije bilo dovoljno praktikovano i što se u budućnosti apsolutno mora mijenjati. U tom smislu, današnji događaj predstavlja svojevrsnu demokratsku vježbu kojom se omogućava vama, građanima, da makar na dan participirate u političkom životu države i izrazite stav o pitanju koje je važno za vaš svakodnevni život. Mi smo tu da vas podstaknemo i ohrabrimo da svoja mišljenja iznesete potpuno slobodno i otvoreno – rekla je Đurović.

Đurović je dodala da je sigurna da su poslanici spremni da razgovaraju i pronađu način da se poruke građana pretoče u konkretna rješenja.

-Znajte da ste učestvovali u jako bitnom projektu za državu i da ste dali doprinos pronalaženju rješenja za problem koji je već dugo prepoznat kao jedan od gorućih u Crnoj Gori. Na to treba da budete ponosni. Hvala vam na učešću i na tome što ste pokazali da je, uprkos svim raznolikostima, moguće postići dogovor o onome što je bitno za sve. Time ste nama političarima održali svojevrsnu demokratsku lekciju. U vremenu pred nama, učešće građana i direktna komunikacija javnih institucija sa njima biće od krucijalnog značaja za razvijanje naše još uvijek mlade i krhke demokratije. Izbori i političke partije će i dalje biti osnova sistema, ali je jasno da bez aktivnog učešća građana nema naprednog demokratskog društva – dodala je.

Crna Gora se, kako navodi, trenutno nalazi na raskrsnici kada treba odlučiti kojim putem ćemo krenuti:

-Sa li ćemo ostati zaparloženi u besmislenim političkim sukobima koji nikome ne donose dobro ili ćemo krenuti putem dijaloga i dogovora. Duboko vjerujem da je dijalog lijek za sve naše razlike i probleme. Sasvim je jasno da nam je potreban razgovor o brojnim pitanjima, a prije svega o tome kako da našim građanima obezbijedimo sigurnu evropsku budućnost. U vezi sa tim je i pitanje pravosudne reforme, koje nas već dugo opterećuje i blokira naš put ka Evropskoj uniji – navela je Đurović.

Ona je još jednom pozvala poslanike da političke razlike ostave po strani i da se kako je rekla “ujedinimo u borbi za bolji život naših građana”

-To dugujemo naročito mladim generacijama koje od nas očekuju mnogo i kojima moramo stvoriti uslove da ostanu u zemlji i da tu žive i grade svoje porodice i karijere. Imajući u vidu svu složenost našeg društva, moramo ostati vjerni vrijednostima dijaloga i pluralizma. Samo tako ćemo napraviti suštinske korake ka Evropskoj uniji i postati njena prva naredna članica. Naši građani to zaslužuju i očekuju i zato, drage koleginice i kolege, učinimo sve da im obezbijedimo srećniji život i svjetliju budućnost, u okviru zajednice najnaprednijih, prosvećenih zemalja Evrope – zaključila je Đurović.

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović kazala je da je prisustvo te partije u Skupštini najviši znak poštovanja prema građanima i građankama i da je njihovo prisustvo bitno zbog prisustva Bilčika.

– Njegove političke procjene i utiske o razvoju Crne gore i pristupanje EU skoro u potpunosti dijelimo, smatrajući da su vrlo dobronamjerne i politički pronicljive – istakla je Pejović.

Ona je rekla da su građani u velikoj mjeri u pravu i misli da su njihove percepcije, kada je korupcija u pitanju, nešto o čemu treba voditi računa.

– Ali to može biti problematično iz nekih drugih uglova, odnosno ako pretjeramo u percepciji, a manje se bavimo činjenicama. Ozbiljna društva, poput zemalja EU, davno izračunale famozni procenat koji korupcija jede kada su u pitanju javne finansije i to nisu mali iznosi. Nekada se to na godišnjem nivou mjerilo ciframa od 56 milijardi, ili 80 miliona godišnje. Mi smo se nažalost zadržali na percepciji – rekla je Pejović u parlamentu.

Prema njenim riječima, poražavajući su statistički podaci koji pokazuju da 75 odsto ispitanika dijele ocjene da je zdravstveni sistem u Crnoj Gori podložan velikoj korupciji.

– Kada se to komparira sa brojem prijava, nesrazmjer je nevjerovatan. Toliko ih je malo, da počinjemo da sumnjamo u percepciju – navela je ona.

Smatra da u budućem periodu ne treba da se bavimo pojedinačnom, već korupcijom u okviru sistemskih politika, te da ona u zdravstvu treba da bude prioritet.

– Želim da podržim Vaša nastojanja i percepcije, ali i da vas podržim da svaki pojedinačan konkretan slučaj korupcije u zdravstvu bude predmet prijava – poručila je Pejović građanima.

Ona je pozvala sve institucije, pojedince i zvuždače u sistemu zdravstva da razviju zajednički preventivne mjere i planove integriteta kako bi se korupcija spriječila u njenom nastajanju.

Poslanica Demokrata Tamara Vujović kazala je da se nakon prve Skupštine građana desila regresija demokratije, jer se u Skupštini kršio Ustav, pa građani nijesu mogli puno ni da očekuju.

Ona je kazala da se ne slaže sa dijelu preporuka o ograničenju mandata, jer ako neko radi dobro, zašto ne bi bio biran.

Složila se sa preporukom za uvođenje otvorenih lista koju je predložila jedna od građanki koja je prisustvovala današnjoj sjednici.

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak rekla je da dijeli zabrinutost za situaciju u Crnoj Gori.

-Nadam se da ćemo naći način za izlazak iz krize I izglasamo sudije Ustavnog suda jer je to ključno da da dođe do deblokade u Crnoj Gori – rekla je Bošnjak. Kazala je i da su nakon 30 godina iste vlaste, građani “udahnuli dah slobode”

-Taj dah slobode dao je slobodu građanima i danas vidimo da svi imaju slobodu da kaže šta misle i traže od predstavnika naroda da stanu na njihovun stranu i to je dobro, iako nekad postoje mioilazenje u zahtjevima i mišljenjima – rekla je Bošnjak.

Bogdan Božović ispred SNP rekao je da korupcija u javnom sektzoru predstavlja veliki problem te da vladajuća većina pokušava da se izbori na svaki način. Vjeruje da vladajuća većina radi sve da se izbori sa tim problemima.

-Ne znam koliko smo u tome uspješni, ali imamo volju da se uhvatimo u koštac sa onim što opterećuje društvo – rekao je Božović.

Poslanik kluba poslanika Crno na bijelo Srđan Pavićević rekao je da korupcija nagriza cijelo društvo.

-To je pošast i najmalginije društveno oboljenje koje je uzrokovala pad mnogo većih civilizacija nego što je naša – rekao je.

Podsjećajući na preporuke EU koje se tiče korupcije, rekao je da bi neke odmah potpisao, ali da priča o poklonu od 20 je nesuvisla.

-Apsolutno nulta stopa tolerancije za bilo koji vid korupcije i transparentni sistemi njene detekcije i principi kažnjavanja to je jedini način da iz ove priče izađemo – rekao je Pavićević.

Mugoša za otvaranje izbornih lista

Poslanik SD Boris Mugoša rekao je da se nalazimo u institucionalnoj i političkoj krizi u situaciji podrivanja ustavnih temelje Crne Gore i kako je rekao u vrijedosnoj krizi.

-Mislim da ćemo svi morati da budemo mnogo ozbiljniji, ako želimo da Crna Gora bude progresivnija I evropska zemlja u sustinskom smislu – naveo je Mugoša.

Rekao je da se zalaže za otvaranje političkih lista.

-Građani se identifikuju sa pojednicima i što je važno, pripadnost partiji tj partijski okovi ne treba da budu brana za dijalog i zato je ljekovito da idemo ka otvaranju izbornih lista – naveo je Mugoša.

 

-To je pošast i najmalginije društveno oboljenje koje je uzrokovala pad mnogo većih civilizacija nego što je naša – rekao je.

Podsjećajući na preporuke EU koje se tiče korupcije, rekao je da bi neke odmah potpisao, ali da priča o poklonu od 20 je nesuvisla.

-Apsolutno nulta stopa tolerancije za bilo koji vid korupcije i transparentni sistemi njene detekcije i principi kažnjavanja to je jedini način da iz ove priče izađemo – rekao je Pavićević.

Mugoša za otvaranje izbornih lista

Poslanik SD Boris Mugoša rekao je da se nalazimo u institucionalnoj i političkoj krizi u situaciji podrivanja ustavnih temelje Crne Gore i kako je rekao u vrijedosnoj krizi.

-Mislim da ćemo svi morati da budemo mnogo ozbiljniji, ako želimo da Crna Gora bude progresivnija I evropska zemlja u sustinskom smislu – naveo je Mugoša.

Rekao je da se zalaže za otvaranje političkih lista.

-Građani se identifikuju sa pojednicima i što je važno, pripadnost partiji tj partijski okovi ne treba da budu brana za dijalog i zato je ljekovito da idemo ka otvaranju izbornih lista – naveo je Mugoša.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve