Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić vjeruje da će DPS pristati na priču o tehničkoj vladi

Napomenuo je da Demokrate ostaju privržene Sporazumu o budućnosti. Naglasio je da su građanske proteste u Podgorici ugušili neiskrena podrška pojedinih opozicionara, povratak DF-a u Parlament i rušenje vlasti u Kotoru

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić uvjeren je da će DPS pristati na pregovore o tehničkoj Vladi.

Aleksa Bečić

Kazao je da je ta stranka prihvatila prelaznu Vladu 2016, Briselski plan i novi način rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, iako su tvrdili suprotno.

“Ili ćemo imati poštene uslove za izbore, ili ćemo imati odlaganje izbora dok se ne stvore takvi uslovi, ili će to biti jednopartijski izbori. Nema mnogo matematike, nema mnogo filozofije. Imamo potrebu da dobijemo izvršni model kontrole, a to je Vlada, kako je i definisano Odlukom o formiranju odbora. Zašto Branimir Gvozdenović ne kaže da će podnijeti ostavku, ako bude tehničke Vlade. Zato što i on zna ishod“, kazao je Bečić za Radio Crne Gore.

Upitan do kada će Demokrate čekati da DPS eventualno pristane na pregovore o tehničkoj Vladi, Bečić je naveo da je to pitanje za opozicionare koji žele da učestvuju u toj Vladi.

“Ja nisam adresa za to. Adresa su kolege koje imaju želju i ambiciju da budu dio tehničke Vlade. Demokrate imaju principijelan, jasan stav da neće činiti bilo koju vlast sa DPS-om. Naše je da radimo, naše je da proizvodimo rješenja”, naveo je Bečić.

Napomenuo je da Demokrate ostaju privržene Sporazumu o budućnosti. Naglasio je da su građanske proteste u Podgorici ugušili neiskrena podrška pojedinih opozicionara, povratak DF-a u Parlament i rušenje vlasti u Kotoru.

“Nekoliko dana nakon što smo potpisali Sporazum pred 20 hiljada građana, jedan dio naših kolega je ušao u Skupštinu da raspravlja o Zakonu o kozmetičkim proizvodima, iako su nam dali riječ da neće prekinuti bojkot, osim na dan izricanja presude za pokušaj terorizma. U istim tim danima, dok smo zajedno rušili državnu vlast, drugi su krenuli da ruše opozicionu vlast u Kotoru“, kazao je Bečić.

Bečić se osvrnuo i na krizu vlasti u Budvi.

“Vidjećemo šta će se dešavati. Mi uvijek poštujemo ono što je promišljanje naših lokalnih odbora. Vodimo računa o opozicionim biračima. Zato nam je prag tolerancije veći nego što bi bio u drugim okolnostima. Znamo koga imamo sa druge strane i ko se nikada ne smije vratiti na vlast u Budvi”, naglasio je Bečić.

Upitan da prokomentariše najavu DF-a da će organizovati proteste, Bečić je ocijenio da je komentarisanje inicijativa onih koji su učinili sve da uguše proljećne proteste uvreda zdravog razuma. Slično je okarakterisao i DF-ov predlog izmjena Ustava.

“Mislim da je apsurdno komentarisati inicijative koje su procesuirane da bi propale, a ne uspjele“, istakao je Bečić.

Bečić je rekao da Demokrate, prema istraživanjima javnog mnjenja, imaju daleko veću podršku sada nego 2016. kada su počeli bojkot parlamenta.

“Bojkot je najubojitije sredstvo demokratskog pritiska u anti-demokratskim sistemima. Ostali smo principijelni nas 8 i mi smo tom principijelnošću uspjeli da zavrijedimo povjerenje i pažnju međunarodne zajednice zahvaljujući kojoj je došlo do usvajanja Briselskog plana. Zamislite šta bi bilo da su svih 39 poslanika ostali dosljedni bojkotu“, kazao je Bečić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve