Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić: Solidarnost, prijateljstvo i povjerenje među malim državama Evrope je ključ uspjeha

Na pres konferenciji je jednoglasno poručeno da su solidarnost, prijateljstvo i povjerenje među malim državama Evrope ključ njihove parlametrane, bilateralne i multilateralne saradnje, te da je zajedništvo put koji će omogućiti da se prevaziđu izazovi i ostvare zajednički interesi

Uz poruku da se uspješnost mjeri spremnošću da se pomogne drugome i da se podnese žrtva za opšte dobro, te da se uspjeh malih država Evrope mjeri odlučnošću da se timski, jedinstveno i solidarno nastupi pred Evropom i pred svijetom, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić otvorio je pres konferenciju koja je održana po okončanju radnog dijela XIV Konferencije predsjednika parlamenata malih evropskih država.

Na pres konferenciji je jednoglasno poručeno da su solidarnost, prijateljstvo i povjerenje među malim državama Evrope ključ njihove parlametrane, bilateralne i multilateralne saradnje, te da je zajedništvo put koji će omogućiti da se prevaziđu izazovi i ostvare zajednički interesi.

U ovodnom obraćanju predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je, zahvalivši se gostima na prisustvu, i navodeći da je želja bila da se tokom trajanja susreta prenese ,,makar dio tradicionalnog crnogorskog gostoprimstva“ istakao i da je uspjehu Konferencije, kao izvanredan grad domaćin, na poseban način doprinio Herceg Novi ,,grad umjerenih, miroljubivih ljudi, grad koji je i naša kapija prema Evropskoj uniji, naš most prema Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, ali i naš kulturni, istorijski i turistički centar“.

Bečić je istakao da je Herceg Novi domaćinskim pristupom u organizaciji ove konferencije pokazao da je nepravedno bio zapostavljan prethodnih godina.

“Herceg Novi, pored toga što je turistički i kulturni centar Crne Gore, može da bude i veoma uspješan centar parlamentarne diplomatije i brojnih međunarodnih skupova koji će se, vjerujem, i u narednom periodu realizovati u ovom gradu“, kazao je predsjednik crnogorskog Parlamenta.

Naglasivši da je svaki čovjek bogat onoliko koliko ima prijatelja, iskrenih i istinskih, te da je tako i svaka zemlja bogata onoliko koliko ima prijatelja, onih koji su spremni da iskreno pomognu kada je to potrebno, predsjednik Bečić je istakao da je povjerenje ključ prijateljstva i da se ono kao takvo mora konstantno unapređivati.

“Nema unapređenja povjerenja, nema jačanja prijateljstava bez našeg što češćeg okupljanja i razmjene iskustava. Siguran da smo mi danas, nakon ove Konferencije još bolji partneri, prijatelji i saborci. Naše zemlje jesu teritorijalno male, ali su istorijski, kulturno i prirodno bogate zemlje. Države koje mnogo toga spaja, koje nemaju bilateralnih problema, a zaista imaju perfektne međusobne odnose, te mogu mnogo pomoći jedna drugoj u bilateralnim relacijama i u ovim multilateralnim formatima“, naglasio je Bečić.

On je uz zaključak da ključ uspjeha leži u zajedništvu i da takvim nastupom male države Evrope ,,mogu ostvariti mnogo“, poručio da ,,smo to dokazali i danas, dokazaćemo to i sledeće godine u Monaku, dokazaćemo to u brojnim formatima našeg djelovanja, funkcionisanja i unapređenja saradnje.“

Navodeći da je uvjeren da da će, kao što su to već i pokazivali, partneri i prijatelji pružiti podršku Crnoj Gori na njenom putu integracija, predsjednik Bečić je kazao da takvu, konkretnu podršku, očekuje i u narednom, za Crnu Goru važnom, periodu.

“Naši partneri su iskazali podršku Crnoj Gori na evropskom putu i siguran sam da će oni, posebno oni koji se nalaze unutar EU, dati prijeko potreban doprinos da afirmišu evropski put naše države. Crna Gora, mora, može i hoće – biti prva naredna članica Evropske unije. To je dvosmjeran proces, ali je to proces koji je u interesu i Crne Gore, ali siguran sam i Evropske unije, kako bi motivisala sve druge države na Zapadnom Balkanu da nastave evropskim putem, jer taj put za Zapadni Balkan nema alternativu. Naši prijatelji iz parlamenata malih zemalja koje će nam sigurno dati nepodijeljenu podršku i u narednim mjesecima i u narednim godinama, kako bi što prije, a svi se nadamo i vjerujemo, do kraja mandata ove Evropske komisije, stvorili pretpostavke da možemo uspješno da finiširamo taj proces i ostavarimo još jedan veliki strateški i istorijski san“, zaključio je Bečić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve