Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Bečić: Odlaganje izbora biće zakonska obaveza Đukanovića

''Sada će, nakon usvajanja dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, imati konkretno zakonsko uporište i zakonsku obavezu da uskladi Odluku koju je donio kao niži pravni akt i odloži izbore zakazane za 5. decembar'', istakao je on

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović će nakon usvajanja dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, imati konkretno zakonsko uporište i obavezu da uskladi Odluku koju je donio kao niži pravni akt i odloži izbore zakazane za 5. decembar, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić. 

“Iskoristiću ovu priliku da podsjetim predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića  na sljedeće: prošle godine, u martu, desetak dana pred održavanje lokalnih izbora, nakon predaje izbornih lista, u toku izbornih radnji, predsjednik  je bez ikakvog pravnog uporišta u zakonima države Crne Gore odložio lokalne izbore u Tivtu zbog COVID-19”, napisao je Bečić.

U tom trenutku, kaže Bečić,  ni jedan zakon države Crne Gore “nije mu davao tu mogućnost”.

“Sada će, nakon usvajanja dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, imati konkretno zakonsko uporište i zakonsku obavezu da uskladi Odluku koju je donio kao niži pravni akt i odloži izbore zakazane za 5. decembar”, istakao je on.

“Da ne govorim da je Skupština Crne Gore prije 15 godina donijela istovjetnu dopunu Zakona o lokalnoj samoupravi i produžila mandat za oko pola godine skupštinama opština i predsjednicima opština, kako bi se objedinili lokalni izbori i održali zajedno sa parlamentarnim izborima”, dodao je Bečić.

Međutim, prema njegovim riječima,  ovolika “hajka” na objedinjavanje lokalnih izbora, “ogolila je do kraja potrebu nekih da zemlju pokušavaju držati u konstantnom vanrednom političkom stanju i atmosferi tenzija, podjela, konflikata i izbora”.

“Objedinjavnje predstojećih lokalnih izbora je interes Crne Gore i ovim rješenjem su obuhvaćene i opštine u kojima je na vlasti državna vlast, ali i opozicja sa državnog nivoa. Mandati se produžavaju za par mjeseci, a ne uskrajućuju se bilo kakva prava bilo kome”, istakao je predsjednik Skupštine.

Znači nema selektivnosti, sugeriše Bečić, već jednakog odnosa prema svima.

“O tome ko treba da ima strah od izbora pokazli su Nikšić i Herceg Novi, ali dosta je više političkih nadgornjavanja. Na prvom mjestu interes Crne Gore i njenih građana koji zdušno podržavaju objedinjavanje izbora i zaustavljanje ekstremizacije društveno političkih prilika”, objavio je Bečić na Twitter-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nikola
07.11.2021-05:58 05:58

Kako je lijep i pametan milina ga vidjet i slusat kad zbori, pa stasit ka bor. jedino ne znamo je li mu doslo iz dupeta u glavu prije ili poslije djakuzija u beogradu sa doktorom?

Kepa
07.11.2021-08:32 08:32

A da neko kaže ovom djetetu da zakoni ne mogu imati retroaktivno dejstvo, tj ako su ti izbori raspisani, ima da se održe kakav god zakon nakon toga donosio.