Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Bečić: Mi maleni, časni i pošteni moramo da se držimo zajedno i učimo jedni od drugih

Bečić je poručio učesnicima konferenciji da se nada da će se uvjeriti da u Crnoj Gori imaju iskrenog prijatelja i pouzdanog partnera i da naša država ima čime da doprinese

Bez obzira na podjele po raznim šavovi, mi u Crnoj Gori veoma rado izgovaramo stih: “Crna Gora jeste malena, ali je časna i poštena”. U ovom stihu je sadržana veličina naše države i svojevrstan moralni kod i ponos koji ne zavisi od kvadratnih kilometara kojima se mjeri neka teritorija, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić na Konferenciji predsjednika parlamenata malih evropskih država.

Na konferenciji učestvuju predsjednik Predstavničkog doma Luksemburg aFernang Etgen, predsjednica Predstavničkog doma Kipra Anita Demetriou, predsjednik Nacionalnog savjeta Monaka Stefan Valeri, predsjednica Parlamenta Andore Roser Sune Paskuet, kao i drugi visoki predstavnici parlamenata Monaka, Luksemburga, Kipra, San Marina i Islanda.

Bečić je poručio učesnicima konferenciji da se nada da će se uvjeriti da u Crnoj Gori imaju iskrenog prijatelja i pouzdanog partnera i da naša država ima čime da doprinese.

“Siguran sam da i u vašim državama postoje slične izreke kojima se iskazuje ponos naroda koji u njima žive. Osim ponosa, stanovnika i suverena vlasti na ograničenom području potreban je i određeni skup pravila kojima se reguliše ponašanje i različiti društveni odnosi i procesi, ali i njihovo neselektivno poštovanje – dakle, pravna država i vladavina prava. Potrebna je snažna ekonomija, visok standard, jak parlament i to sve unapređivati. Zato mi maleni, časni i pošteni moramo da se držimo zajedno i da učimo jedni od drugih i nastavimo da budemo prijatelji”, naveo je Bečić.

Smatra da održavanje prijateljskih odnosa i ostvarivanje državnih interesa ne isključuje jedno drugo.

“Naprotiv svi državni interesi i mjerljivi ekonomski parametri idu ruku pod ruku sa podrškom prijatelja iz Evrope i svijeta. Što više takvih partnera je bolje po Crnu Goru i njene građane. Prijateljstvo i povjerenje su ključ i osnov svega naprednog i progresivnog”, naglasio je Bečić.

On je kazao da je najveći broj zemalja koje učestvuju na današnjem događaju vpostigao unutrašnji dogovor da nijedna društvena podjela nije važnija od društvene kohezije, niti od građanina sa svim svojim pravima i obavezama, ali i visokim životnim standardima, te da nijedna podjela nije važnija od njene države i primarnih interesa.

“Upravo to je bila ideja vodilja da se, nakon prošlogodišnjih političkih promjena u Crnoj Gori, potpiše sporazum koji će predstavljati svojevrsni veto na podjele u Crnoj Gori. Učinili smo to kako bismo svojoj državi dali mogućnost da za nekoliko godina po ekonomskoj razvijenosti i životnom standardu građana, odnosu prema životnoj sredini, poštovanju ljudskih prava i ukupnoj vladavini prava, sa punim pravom stane rame uz rame sa vama. Vjerujte – Crna Gora će uspjeti u tom naumu, ma koliko se oni koje je vrijeme pregazilo, trude da je vrate unazad”, istakao je Bečić.

On je poručio da članstvo Crne Gore u EU nema alternativu, te da tom cilju Skupština daje nemjerljiv doprinos.

“Pred nama je značaj posao i izazovi. Na putu prevaziljaženja tih izazova od izuzetne važnosti će nam biti razmjena iskustava sa vašim parlamentima i sve ono što je bilo oruđe da vaše parlamente izdignete do uloge koja mu zaista pripada”, kazao je Bečić, ističući uvjerenje da će Crna Gora biti prva sljedeća članica EU.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Vocak
04.10.2021-11:28 11:28

TRAŽIO SAMOG SEBE SA POLICIJOM:Satima je tražio sebe, Kada su čoveka proglasili nestalim, vlasti su tragale za njim u obližnjim četvrtima, a misiji se pridružila grupa volontera. Satima su prozivali njegovo ime kada se odednom oglasio čovek kojeg traže.slučajno se pridružio potrazi za samim sobom. Satima je s policijom i društvom tražio sebe pre nego što je shvatio da zapravo traže njega,“Koga tražimo? Ja sam ovde”,