Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Bečić, Krivokapić i Abazović sa Boreljom: Nova vladajuća većina ostaje posvećena spoljnopolitičkom putu

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić na sastanku je istakao da će vlada će biti dosljedna u sprovođenju reformi

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i predsjednik i potpredsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, učestvovali su na virtuelnom sastanku sa potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku, ŽŽozepom Boreljom.

Sastanku je prisustvovao i ministar vanjskih poslova, Đorđe Radulović.

Bečić: Naš put je prozapadni, proevropski, i prograđanski

“Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj, pozdravio je spoljnopolitičko opredjeljenje nove vladajuće većine i naglasio da Crna Gora i Evropska unija moraju zajedno da rade, kako bi EU otvorila vrata za zemlje Zapadnog Balkanog, naročito za Crnu Goru. On je kazao da integracije Crne Gore u EU ostaju visoko na listi prioriteta i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Crna Gora uskladila spoljnu politiku sa politikom Unije. Obraćajući se učesnicima, visoki predstavnik Borelj je ponovio da u Evropskoj uniji postoji veliko raspoloženje da Crna Gora bude dio evropske zajednice, te da je u postizanju tog cilja neophodno napraviti reforme u oblasti vladavine prava”, navedeno je u saopštenju Skupštine.

Ovom prilikom, kako se dodaje, on je istakao da je ovo njegov prvi susret sa liderima novog saziva crnogorske skupštine i nove vlade i izrazio očekivanje da će doći do što skorije zajedničke posjete crnogorskih lidera Briselu.

“Ističući da je Evropska unija dokazani prijatelj Crne Gore, Bečić zahvalio je na kontinuiranoj posvećenosti i izrazio uvjerenje da će dobri odnosi biti nastavljeni i tokom novog saziva Parlamenta. U tom kontekstu, Bečić je naglasio da Crna Gora ostaje dosljedna svom spoljnopolitičkom opredjeljenju, te da je to politika koja nema alternativu”, navedeno je u saopštenju.

Bečić je, kako se dodaje, Borelja upoznao sa prioritetima novog saziva Skupštine i istakao da će raditi na jačanju zakonodavne, nadzorne i kontrolne uloge, kao i reformi pravosuđa i sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva.

Predsjednik Skupštine je ocijenio da je Crna Gora pokazala demokratsku zrelost i da poruke iz Sporazuma tri koalicije pokazuju da Crna Gora ostaje dosljedna svom strateškom spoljnopolitičkom opredjeljenju.

„Naš put je prozapadni, proevropski, prograđanski“, zaključio je Bečić.

Krivokapić: Vlada će biti dosljedna u sprovođenju reformi

Predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić iskazao je izrazito zadovoljstvo prilikom da razgovara sa visokim predstavnikom Boreljem, kao i izraženom željom za susretom u Crnoj Gori.

“Premijer Krivokapić je uvjerio gospodina Borelja da će Vlada na čijem je čelu biti dosljedna u sprovođenju reformi i ispunjavanju obaveza na putu integracija u Evropsku uniju. Takođe, ukazano je na važnost intenzivne komunikacije i podrške u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori, sa ciljem potpunog uspostavljanja vladavine prava, slobode medija, demokratizacije i stvaranja građanskog društva”, navedeno je u saopštenju.

Govoreći o slobodoljubivosti naroda Crne Gore, premijer Krivokapić je istakao značaj trenutka u kome je formiranjem meritokratske Vlade ostvaren početak direktne demokratije u Crnoj Gori. Nadajući se da će se uskoro ukazati prilika za posjetu, uprkos uslovima pandemije, Krivokapić je uputio poziv Borelju da upozna gostoprimstvo našeg naroda, prirodne ljepote zemlje i evropske vrijednosti crnogorskog društva.

Sastankom je moderirala ambasadorka Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, NJ.E. Oana Kristina Popa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve