Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Bečić i Bilčik pustili u rad portal e-peticije: Građanima omogućena kvalitetnija komunikacija sa Skupštinom

Portal je samo jedna od novina koje obilježavaju 27. saziv Skupštine Crne Gore i jedan je u nizu mehanizama koje je Skupština, u cilju jačanja transparentnosti, pokrenula u prethodnih godinu

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik zvanično su pustili u rad portal e-peticije, koji građanima omogućava kvalitetniju komunikaciju sa Skupštinom, radnim tijelima i službama.

Portal je samo jedna od novina koje obilježavaju 27. saziv Skupštine Crne Gore i jedan je u nizu mehanizama koje je Skupština, u cilju jačanja transparentnosti, pokrenula u prethodnih godinu.

Koristeći ovaj portal građani će biti u mogućnosti, da lakom upotrebom modernih tehnologija pokrenu pitanja iz zakonodavne aktivnosti i time efikasnije učestvuju u političkom životu, utičući na proces kreiranja javnih politika, navode iz Skupštine.

Zvaničnom pokretanju skupštinskog portala prisustvovali su učenici podgoričkih škola, a to je bila i prilika da ih lično pozdrave Bečić i Bilčik.

Obrativši se podgoričkim srednjoškolcima, Bečić je poručio da mladost Crne Gore u Skupštini uvijek ima partnera, te pozvao učenike da se u svakoj situaciji obrate instituciji koja je otvorena za sve njihove prijedloge, sugestije, inovacije i ideje.

“Posebno sam inspirisan kad radim sa mladim ljudima i ništa mi nije teško. To je ono što radim u potpunosti i stoprocentno sa puno ljubavi i topline. Skupština je u tom smislu i u prethodnih godinu pokazala da je spremna i otvorena da sarađuje sa mladima. Sarađivali smo sa sredjoškolcima, Savezom izviđača… Pomenuću i demokratske radionice koje realizujemo sa Parlamentom Austrije, koje su pružile priliku da sada već preko 30 hiljada djece prođe kroz ovaj visoki dom. Zato je posebno zadovoljstvo da upravo u vašem prisustvu pustimo u rad još jedan od projekat koji će doprinijeti daljem otvaranju parlamenta ka građanima”, kazao je Bečić.

Bičik je istakao da mu je zadovoljstvo što pokreće ovu inicijativu sa Bečićem.

“Pokrećemo e-peticiju, portal koji će omogućiti građanima da imaju direktnu komunikaciju sa Skupštinom i instutucijama u Crnoj Gori kroz javne peticije, zahtjeve. Mi smo tu da bismo vas podržali i dali svaku dodatnu podršku koja može biti potrebna u kasnijim koracima. Mislim da je ovo bio jedan sjajan dan za demokratiju u Crnoj Gori. Nadam se da u tom duhu možemo da nastavimo našu saradnju ne samo u satima koji su pred nama već i u sedmicama i mjesecima koji su pred nama”, istakao je Bilčik.

Govoreći o ljepotama naše zemlje koje je upoznao boraveći u Crnoj Gori, Bilčik je kazao da se kao posebna izdvaja ljepota mladih ljudi, koje, kako je istakao, Evropska unija prepoznaje kao dio svoje budućnosti.

Dobro je što ste ovdje da učesvujete u ovom projektu, ali i da vi date važan doprinos svemu ovome. Projekat jeste važan i za Crnu Goru, ali je za vas još važniji, jer vi ćete sjutra biti suština EU”, kazao je Bilčik.

Naglasivši da je Evropski parlament veoma otvorena institucija, kako za građane EU, tako i za susjede “ovdje mislim na neposredno susjedstvo – zemlje Zapadnog Balkana”, Bilčik je poručio da su upravo “iz tog razloga i u posjeti Crnoj Gori”.

“Želimo da vidimo parlament otvoren prema građanima. Ostanite aktivni i nastavite da budete angažovani u ovakvim procesima. Imate našu podršku i želim da vas ohrabrim da posjetite institucije EU, da stupite u direktan kontakt sa nama. Raduje nas saradnja sa vašom zemljom, institucijama, ali najprije želimo i direktnu saradnju sa vama jer ste vi budućnost Evropske unije”, poručio je Bilčik.

Portal e-peticije je kompletno fleksibilan i uređen u skladu sa potrebama i zahtjevima kojima se postiže puna tačnost, povjerljivost, transparentnost i zakonitost sprovedenih procedura neophodnih za rad i još je jedan način na koji možete upotrijebiti svoje ustavno pravo da se, pojedinačno ili zajedno sa drugima, obratite državnom organu ili organizaciji koja vrši javna ovlašćenja i dobijete odgovor, navode iz Skupštine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Anonimous
06.11.2021-10:27 10:27

Portal je postojao, ima evo već 5 godina. DemoNkrate, po običaju izmišljaju toplu vodu. I zvone na sva zvona: “Ljudi dođite da vidite – topla voda!”