Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

ASK pokrenula postupke protiv Abazovića, Đeljošaja, Martinovića i šest ministara

Prije dva dana prošao je zakonski rok od 30 dana u kojem su poslanici novog saziva Skupštine bili u obavezi da podnesu ostavku na jednu od dvije funkcije koju obavljaju (javnu djelatnost ili poslaničku poziciju)

Agencija za sprječavanje korupcije pokrenula je postupke protiv javnih funkcionera Dritana Abazovića, Filipa Adžića, Ane Novaković Đurović, Ervina Ibrahimovića, Admira Adrovića, Vladimira Jokovića, Dragoslava Šćekića, Nika Đeljošaja i Vladimira Martinovića zbog sumnje da su prekršili odredbe Zakona o sprječavanju korupcije koje se odnose na ograničenja u vršenju javnih funkcija, rečeno je Portalu RTCG iz te institucije.

Prije dva dana prošao je zakonski rok od 30 dana u kojem su poslanici novog saziva Skupštine bili u obavezi da podnesu ostavku na jednu od dvije funkcije koju obavljaju (javnu djelatnost ili poslaničku poziciju).

Abazović je juče saopštio da je pisao je direktorici ASK-a Jeleni Perović i informisao je da neće podnijeti ostavku na poslaničku funkciju sve do izbora nove vlade.

Iz ASK su juče najavili u izjavi za naš portal da će protiv svih poslanika koji obavljaju duple funkcije da pokrenu prekršajni postupak pred sudom, što su danas i učinili.

“ASK će protiv poslanika koji obavljaju još jednu nespojivu javnu funkciju, u smislu člana 12, Zakona o sprječavanju korupcije, podnijeti zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka pred nadležnim prekršajnim sudovima, i pokretati upravne postupke”, precizirali su juče za Portal RTCG.

Kako su naveli, nadležni prekršajni sudovi će utvrđivati kršenje zakona i izricati odgovarajuće sankcije.

“Nakon okončanja upravnih postupaka, Agencija će, u slučaju utvrđivanja kršenja Zakona, na osnovu člana 42, obavijestiti, kako je to navedeno u Zakonu, „organ vlasti u kojem javni funkcioner vrši javnu funkciju i organ nadležan za izbor, imenovanje, odnosno postavljenje javnog funkcionera, radi pokretanja postupka razrješenja, suspenzije ili izricanja disciplinske mjere“, piše u odgovorima.

Da podnesu ostavku na jednu od dvije važne funkcije, poslanici su imali vremena do ponedjeljka.

Zakon su u ovom smislu ispoštovali poslanik sa liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milutin Đukanović koji je odlučio da zadrži poziciju predsjednika Odbora direktor EPCG, kao i predsjednici opština Herceg Novi Stevan Katić, Nikšića Marko Kovačević, Mojkovca Vesko Delić.

To je učinio i prvi čovjek opštine Plav Nihad Canović.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve