Četvrtak, 23 Maja, 2024
Rubrika:

Uhapšena direktorica ASK Jelena Perović: Osumnjičena za zloupotrebu položaja

Budžetska inspekcija kontrolisala je Agenciju u sklopu godišnjeg plana, a nalaz je objavljen 22. marta. Ministarstvo finansija je tada nalaz inspekcije uputio je Specijalnom državnom tužilaštvu koje je na osnovu dostavljene dokumentacije formiralo krivični predmet

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelenu Perović uhapšena je danas oko 13 sati i 30 minuta, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

Ona je u pratnji službenika Specijalnog policijskog odjeljenja izvedena iz zgrade u kojoj se nalazi ASK i odveli na saslušanje u SPO.

“Nakon pretresanja kancelarije i službenog vozila, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su lišili slobode J.P., direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije, zbog osnova sumnje da je, tokom prošle i do aprila ove godine, učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja”, saopštio je državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Prema njegovim riječima osumnjičena će biti sprovedena radi saslušanja u zakonskom roku.

“Policija vrši pretresanje i njenog stana i drugih prostorija, radi pronalaska i drugih tragova i predmeta krivičnog djela”, kazao je Radonjić.

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja SPO po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva ušli su jutros u prostorije Agencije za sprečavanje korupcije ASK.

Advokat Nikola Martinović koji je prisustvao pretresu u prostorijama Agencije za sprečavanje korupcije, zajedno Perović rekao je da je SPO tokom pretresa tražilo dokumenta koja su već predata Specijalnom državnom tužilaštvu, a koja se odnose na putne naloge čelnika ASK-a i upotrebu službenih automobila.

Pretresano je i službeno vozilo Jelene Perović.

Sporne finansije

Budžetska inspekcija kontrolisala je Agenciju u sklopu godišnjeg plana, a nalaz je objavljen 22. marta. Ministarstvo finansija je tada nalaz inspekcije uputio je Specijalnom državnom tužilaštvu koje je na osnovu dostavljene dokumentacije formiralo krivični predmet.

Tada su iz inspekcije upozorili na to da je Perović tokom 2023. godine pisala sebi prekovremeni rad i varijabile, za šta je primila gotovo 13.500 eura što je, utvrdili su iz Budžetske inspekcije, suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Prema prvom nalazu, dirketorica Agencije je prošle godine radila čak 310 sati prekovremeno, za šta je sebi potpisala iznos od 5.212,10 eura, a dežurala je i u dane praznika – 22. i 23. maja i 13. i 14. jula prošle godine, za šta je sebi uplatila dnevnice u iznosu od 536,78 eura.

Dodatnih više od 8.700 eura inkasirala je za rad u Radnoj grupi za utvrđivanje liste javnih funkcionera.

Prema podacima iz zapisnika inspekcije, Perović je za period od januara do juna prošle godine članovima bivšeg Savjeta uplatila na račun zarada najmanje 10.000 eura više u odnosu na ono što je propisano zakonom.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Paštrivić
17.04.2024-14:04 14:04

Koje su ovo smiješne sume novca?!
Kad će odgovarati oni Radonjiću koji
bez osnova kompletno crnogorsko sakralno bogastvo prepisaše
tudjoj crkvi i tudjoj državi.
Radi se o milijardama !!!!!!

nićifor
17.04.2024-15:27 15:27

ĆUD JE TUŽILAČKA SMIJEŠNA RABOTA. KAKO IM NAREDE ČETNICI ZBOG SVOJIH OKUPATORSKIH I LOPOVSKIH INTERESA, OKOM,, TUŽIOCI SKOĆE AKO TREBA I DIVOVSKIM SKOM! ZAKON JE UMRO U CRNOJ GORI. USTAVA JE IZBUŠEN U CRNOJ GORI. VEŽITE SE CRNOGORCI I CRNOGORKE! PROPADANJE VAM SE STRAHOVIZTO UBRZAVA!

BMX
17.04.2024-16:24 16:24

Ne opiremo se reptilima, grabljivcima, pacovima i lesinarima, zato postajemo slični njima i mirno cekamo da dodju i po nas, sve ostale, koji nismo kao oni… samo cutite i cekajte svoj red – misevi

Caramdjordje
17.04.2024-21:25 21:25

A kako se pecobrazno smije ka da je djeveri vode,e ova je grdja no sve bivse vlasti od knjaza Nikole do danas

Safet
18.04.2024-07:40 07:40

Dolazi ona u skupstini prijetnja Abazoviceva Pola CG nece spavat – svi znamo koliko je unistijo i pokrao CG od Trajekta -Cigara do provoda po Njujorku-Dubaji i mnogo sto drugo ucinjeno zlo CG !