Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Aprcović: Realizuje se sve što sam obećao građanima Kotora

Navršila su se četiri mjeseca od kada je na čelo kotorske opštine izabran Željko Aprcović

Navršila su se četiri mjeseca od kada je na čelo kotorske opštine izabran Željko Aprcović. Obećao je, prilikom postavljenja, da će, nakon više od godine izmjestiti građevinski otpad sa lokacije bivšeg hotela Fjord, da će biti završen zatvoreni bazen “Nikša Bućin“, da će krenuti u realizaciju izgradnje pothodnika, nastaviti radove na sportskoj dvorani u Škaljarima, krenuti u rješavanje saobraćajnih gužvi, obezbjeđivanju parking prostora, brinuti o gradskim bedemima.

Kotor

Ukolonjen neopasni građevinski materijal sa lokacije bivšeg hotela Fjord čeka reciklažu

Na pitanje što je od obećanja ispunio, a  što je planu da se realizuje u vremenu koje slijedi, Aprcović je kazao da misli da je sve ono što je kazao prije dolaska na  zuzetno odgovorno mjesto predsednika opštine Kotor u prethodnih 120 dana velikim dijelom ispunio.

“Uklonjen je neopasni građevinski materijal sa prostora bivše hotela Fjord i oslobođena najatraktivnija lokacija u gradu”, kazao je Aprcović.

Gradonačelnik Kotora je objasnio da je građevinski neopasni materijala izmješten u industrijsku zonu na prostoru čiji je vlasnik opština i da je zbog toga bilo raznih komentara.

“Na toj lokaciji će investitor obaviti recikliranje materijala koji je privremeno lagerovan na tom prostoru i učiniti ga odgovarajućim za vraćanje na lokaciju odakle je sklonjen. Sve će to biti obavljeno do 31. marta, kada ćemo imati potpuno čistu parcelu koja se nalazi neposredno iza Kipsa”!, kazao je Aprcović.

Na prostoru bivšeg hotela „Fjord“ privremeno će se otvoriti parking, baš kao i na lokaciji Autoboke, preko puta i u neposrednoj blizini sportske dvorane.

Aprcović kaže da je namjera lokalne samouprave, odnosno Sekretarijata za preduzetništvo i saobraćaj da se na toj lokaciji u skladu sa dogovorom sa investitorom obezbedi parking prostor za turističke autobuse kojih ima tokom turističke sezone od marta pa do novembra preko 20.000.

To će, kazao je on, privremeno riješiti problem parkiranja autobusa i podsjetio da je budžet opštine ove godine, prema onome što su analize pokazale, izgubio preko 300 hiljada eura prihoda po osnovu dolaska autobusa sa izletnicima i još preko 250 hiljada eura jer nijesu donešene odluke o naplati izletničke takse.

Rekonstruisani zatvoreni bazen “Nikša Bućin“ biće otvoiren 15. maja iduće godine

Što se tiče zatvorenog bazena “Nikša Bućin“ u Škaljarima i njegove rekonstrukcije, Aprcović je podsjetio da se radovi nijesu odvijali od  februra pa skoro do 23 jula ove godine i da je, neposredno po preuzimanju mjesta prvog čovjeka opštine obišao bazen.

“Zvao sam direktora Direkcije javnih radova Crne Gore Rešada Nuhodžića i predstavnike Vlade. Zajedno je izvršen pritisak na izvođača radova „Neimar“ iz Podgorice koji je dobio na tenderu da izvodi radove na rekonstrukciji zatvorenog bazena”, kazao je Aprcović.

Gradonačelnik Kotora vjeruje da će 1. decembra bazen biti potpuno zatvoren.

“Sva potrebna oprema je stigla tako da se očekuju finalni radovi. Najkasnije između 5. i 10. marta iduće godine bazen će dobiti upotrebnu dozvolu, a već 15. marta će biti otvoren”, istakao je Aprcović.

Kreće nastavak radova na sportskoj dvorani u Škaljarima i uređenje prostora oko nje

Kada je u pitanju sportska dvorana u Škaljarima, Aprcović nije krio nezadovoljstvo do sada postignutim. Skoro 3,5 godina se ništa nije radilo na objektu koji je bio zapušten.

“Juče je održan završni sastanak sa predstavnicima izvođača radova firmom Erlang i projektantom Radovićem. Danas treba da završavamo određene anekse. Smatra da će, u skladu sa onim što jesu projektno tehnička rješenja, sportska dvorana biti zatvorena do prvoga januara, zatvoren u smislu završetka radova na krovnoj konstrukciji“, pojasnio je kotorski gradonačelnik.

On je kazao da je morao da se radi ponovni proračun statike, jer se ništa na objektu nije radilo pune 3,5 godina, a materijali koji su ugrađeni doživljavaju određene promjene.

“Zbog toga je morala da snimi  situaciju na krovnim nosačima i dogovori da li će biti slagani panel ili neka druga tehnologija pokrivanja krova. Odlučeno je da materijal za krovno pokrivanje bude polikarbonat, tako da su se stvorili neophodni preduslovi da se više ne staje sa izgradnjom sportske hale”, ističe Aprcović.

Ono što je posebno važno je da novac neće predstavljati problem.

“Opština Kotor je sva sredstva predviđena ugovorom koji je potpisan sa Vladom Crne Gore i Resursnim centrom „Dr Peruta Ivanović“ ispoštovala. Neophodno je da se određeni naknadni radovi odrade. To će finansirati opština jer je ona u obavezi, a Vlada će aktivno učestvovati i pratiti realizaciju radova na sportskoj hali”, saopštio je Aprcović, uz konstataciju da će i ovaj objekat uskoro biti u funkciji.

Gradonačelnik nije precizno mogao da odgovori koliko će ukupno koštati sportska dvorana, i taj podatak će ubrzo saopštiti, ali jeste da će biti prekoračenja u odnosu na zadnji anex ugovora i da ono ne bi ne trebala da pređe 600.000 eura.

Na pitanje ko garantuje da neće biti novih finansijskih prekoračenja, Aprcović je kazao da je formirao ekipu koja radi ekonomsku i tehničku rekapitulaciju izvedenih radova.

“U razgovoru sa izvođačima, dobijene su garancije da prekoračenja ne bi smjela da budu više od ovog iznosa”, navodi on.

Gradonačelnik je potvrdio da je razočaran što se tri ipo godine nije ništa radilo na objektu.

Potvrdio je da je raspisan tender za izbor projektantskog i izvođačkog nadzora a i da će se ubrzo raspisati tender za uređenje terena koji pripada sportskoj dvorani i da će se uporedo izvoditi sa radovima na izgradnji hale.

“Prostor na gradilištu je očišćen. Tu je bilo svega i svačega. Sada je sve spremno na nastavak radova”, smatra Aprcović.

Na pitanje gdje će automobili kada se napravi sportska dvorana, Aprcović je kazao da će se, u skladu sa PUP-om, za koga se iskreno nada da će u februaru ili martu naredne godine biti usvojen, stvoriti pretpostavke da se na opštinskom zemljištu koje je blizu autobuske stanice i definitivno korespondira sa sportskom halom graditi parking.

“Neće se dozvoliti da naši građani koji žive u Rakitama osjete bilo kakve negativne posljedice zbog sportske dvorane, jer svi treba da budemo zadovoljni što ona postoji tu“, kategoričan je gradonačelnik Kotora i dodao da ona treba da bude ponos grada, zbog čega će biti izuzetno srećan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve