Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Apel DANU za mir i slogu u Crnoj Gori: U Novoj godini želimo da nam ne crtaju četiri „C“ preko časnog naziva Dukljanske akademije

Dukljanska akademije nauka i umjetnosti (DANU) poslala je sa danas održane Svečane sjednice apel za mir i slogu u Crnoj Gori.

„U teškim vremenima, kakvo je današnje, potrebne su hrabre, mudre i širokogrude akcije. Ujedinjeni sigurno možemo prebroditi sve teškoće. Ovako suprostavljeni ne mozemo obezbijediti mir i razvoj. A niko nema pravo da narodu, a u ime naroda, proizvodi ovako neprihvatljivo stanje u društvu“, poručili su iz DANU.

Ističu kako očekuje bolju komunikaciju mešu političarima jer je to, kako kažu, neizostavan preduslov za dalji napredak države.

„Zato podržavamo apele naših političkih partija, za slogu i mir, kao uslov stabilnog života i razvoja“, poručili su iz DANU.

Prema njihovim riječima, metode za postizanje takvog cilja nijesu komplikovane, samo ih treba hrabro primijeniti.

„Pozivamo na poboljšanje “naše aktuelne demokratije”, kojoj očigledno moramo pomoći, da bi ona pomogla nama. Neophodno je hitno i demokratski onemugućiti pojave: vođenja sudskih procesa preko medija, ko ce sa kim a ko neće, ogovaranja, svađa, mržnje, uvreda, neodgovornih optužbi, podmetanja, neistina i fizičkih nasrtaja. To su uzasni i nedozvoljeni maniri. Zato treba donijeti obavezujuću odluku o civilizovanom i kulturnom ponašanju“, navodi se u apelu DANU.

Naglasili su kako odluka treba automatski da proizvodi sankcije za građane i prestanak političke ili državne funkcije za svako ponašanje koje, kako kažu, ne odgovara demokratskom i kulturnom obrascu.

„U temelju takve odluke se podrazumijeva striktno poštovanje države, simbola, nacija i vjera“, istakli su iz DANU.

Navode da će ovakav demokratsko-kulturni obrazac ponašanja, stvoriti uslove za sve vrste razgovora i dogovora, „kao preduslov za rješenje svih spornh pitanja društva i spasiti državu i društvo od teškog puta kojime se sada kreće“.

„U to ime želimo sretnu novu 2022. godinu svim građanima Crne Gore i da nam u narednoj godini ne lome vrata i prozore i crtaju četiri „C“ preko časnog naziva Dukljanske akademije“, zaključuje se u apelu DANU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve