Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Američka diplomatska agenda ’’srpskog sveta’’

Kada uzmemo u obzir da, ne samo zapadne službe već i svaki priučeni zapadni aparatčik zna da Vučić stoji iza napada u Banjskoj, ali i pored toga dobija podršku američke diplomatije, zašto bi se onda čudili što se potajno ''aminuje'' održavanje unaprijed pokradenog popisa u nemogućim društveno-političkim uslovima u Crnoj Gori? Zašto bi bilo iznenađujuće što nailazimo samo na mlake, čini se licemjerne ''osude'' američkih diplomatskih predstavnika kada je u pitanju ulazak osvjedočenog velikosrpkog putiniste Andrije Mandića u najviše strukture vlasti?

Piše: Balša Knežević

Dolazak izvršnog direktora paramilitarne organizacije poznate pod akronimom SPC Prvoslava Perića, operativnog imena Porfirije, simptomatično se podudario sa periodom kada je u javnost puštena najava da bi prekaljena perjanica profesionalnog srpstva u Crnoj Gori Andrija Rajo Mandić mogla da zasjedne u fotelju predsjednika Skupštine.

Ova dva, veoma važna momenta hegemonističke kampanje, u kontekstu višegodišnjeg ’’tridesetoavgustovskog’’ kontinuuma crnogorskog političkog sivila, samo su uvertira za ono što su beogradske arhitekte velikosrpstva strastveno prigrlile kao istorijsku šansu za integraciju Crne Gore u ’’srpski svet’’ – lažirani popis stanovništva.

Profesionalni Srbi u Crnoj Gori već uveliko sprovode kampanju koja je orkestrirana iz Beograda, ne bi li ubijedili što više stanovnika da suverena i nezavisna država Crna Gora, članica NATO-a, i doskorašnji predvodnik EU integracija, u stvari ne postoji i da oni žive u ponovo vaskrsloj ’’srpBskoj Sparti’’ sa izlazom na Jadransko more. Naravno kao Srbi, jer, po autorima popisne propagande, Crnogorci, ali ni Hrvati, Makedonci, Albanci, nikad nijesu ni postojali.

Prvoslav Perić i Andija Mandić: Manekeni završnog talasa srbizacije Crne Gore

Dolazak prvog operativca svetosavske sekte (SS) Perića, za koga se uveliko spekuliše da je saradnik ruskog obavještajnog podzemlja, samo je providna objava regrutacije svih operativaca u mantijama koji su dobili jasan agitatorski zadatak na terenu. Takozvana SPC i njeni operativci, kao istureno crnogorsko krilo srpske BIA-e imaju obavezu da sprovode terensku agitaciju, usmjerenu na slojeve stanovništva koje još uvijek, pod teretom usađenog sujevjerja, misli da crnomantijaši ove paramilitarne sekte imaju mistične moći bacanja prokletstva.

’’Ako kažeš da si Crnogorac, dabogda bio proklet, sedam koljena’’, pa uz to ’’Samo pripadnost srBskom stadu te spašava vječitih vatri satanskoga ada’’, su bajalice na koje veliksorpski centar otrovne propagande uveliko računa kada su u pitanju agenti u mantijama. Njihov vrhovni operativac Perić samo je došao da uputi signal da operacija ’’posrbljavanja’’ koju ova zlokobna organizacija sprovodi već decenijama u Crnoj Gori, može da uđe u završnu fazu.

Svesrdnu podršku naporima crnomatijaša i beogradskih propagadnista, inspirisanih bolesnom željom za pokoravanjem Crne Gore, daju najamnici srpskog autokrate Aleksandra Vučića i njegovog kriminalno-terorističkog režima – Jakov Milatović i Dritan Abazović.

Njihova uloga je da kroz laži i bestidnu propagandu izvrše relativizaciju popisa predstavljajući ga kao ’’statističku proceduru’’, iako se samo na osnovu javne kampanje može jasno vidjeti da je u ’’srpskom svetu’’ popis već shvaćen kao ključna istorijska prekretnica u srbizaciji Crne Gore.

Najamnici Beograda u službi asimilatorske kampanje

Dok se uloga prvog izroda Crne Gore Dirtana Abazovića svela samo na predstavljanje popisa kao ’’statističkog pitanja’’, najnoviji resurs Aleksandra Vučića, nažalost predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prijeti Crnogorcima, ističući da je poziv na bojkot popisa u stvari – ’’poziv na protivzakonito djelovanje’’. Uz najamnike Beograda koji nažalost obavljaju najviše državne funkcije stali su naravno prekaljeni agitatori iz upokojenog DF-a, ali i MONSTAT koji je, kako je nagovijestio v.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković, postao samo ispostava BIA-e.

Koliko je ova kamapanja groteskna, govori i činjenica da se čak i režimski tabloid Vijesti, ogradio od Porfirijevih izjava i njegove popisne propagande, priznajući da je u pitanju pokušaj ’’prekrštavanja Crnogoraca’’.

Ali ne treba se čuditi što ovaj režimski tabloid odjednom počinje da piše protiv lidera takozvane SPC, jer su u svom poltronskom maniru osjetili da i EU mijenja mišljenje i smatra da je održavanje regularnog popisa u ovakvom ambijentu nemoguća misija. Usput su za merak svog novog vlasnika Dragana Šolaka potkačili najbližeg Vučićevog saradnika Porfirija, u okviru političke borbe za predstojeće izbore u Srbiji.

Čak je i ”medijsku mafiju” bruka da ne reaguje na ovakvu propagandu srbizacije Crne Gore

Evropski parlament bi, prema najavama, trebalo danas da razmatra izvještaj o Crnoj Gori zajedno sa novim amandmanom, izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula i poslanik iz redova socijalista Pedro Markes podnijeli su juče amandmane na izvještaj te institucije za Crnu Goru za 2022. godinu, kojima predlažu da se predstojeći popis stanovništva, domaćinstava i stanova obavi u skladu sa EU standardima i tek nakon što se završi politički zastoj u zemlji.

Ovakva reakcija EU je potpuno razumljiva s obziron da se Crna Gora nalazi u najvećoj društveno-političkoj krizi od obnove nezavisnosti, sa raspuštenom Skupštinom, pravosudnim institucijama u v.d. stanju i što je najvažnije, sa vladom koja je već godinu i dva mjeseca u tehničkom mandatu. Kada tome dodamo da je na čelu izvršne vlasti potrčko Beograda koji je javno priznao da se sretao sa bivšim prvim operativcem BIA Markom Parezanovićem – da li treba uopšte postavljati pitanje zašto popis treba da se bojkotuje, ako se ne odloži.

Uz sve ovo zamah velikosrpskim naporima u Crnoj Gori dala je i najava da bi četnički vojvoda Andrija Rajo Mandić mogao da bude predsjednik Skupštine, nakon što njegov upokojeni DF podrži Spajićevu vladu.

Sada je taj čitav proces u zastoju, nakon što su sa zapada uslijedile eksplicitne kritike na račun potencijalnog imenovanja za predsjednika parlamenta prekaljenog putiniste, osumjničenog za učešće u pokušaju terorizma sa pečatom ruskog obavještajnog podzemlja 2016. godine.

Gabrijel Eskobar, Kristofer Hil i Džudi Rajzing Rajnke: Američka diplomatija vodi region sigurnim putem sukoba

Međutim, iako su izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke jasno povukli ”crvenu liniju” i poručili da ne žele DF u Vladi i Mandića u Skupštini, jasno je da se Spajić na ovaj korak ne bi odlučio bez njihove podrške. Mandatar jednostavno nije navikao na ovoliku količinu pritiska i izmrcvaren dugotrajnom i intenzivnom kampanjom, vjerovatno gleda u ’’američke partnere’’ od kojih očekuje sugestije za formiranje vlade.

Ako uzmemo u obzir da je, siva eminencija američke diplomatske mreže u regionu Kristofer Hil spreman da udovolji svim kapricima srpskog autokrate Vučića, kao i da je čitava diplomatska mreža SAD u posljednje tri godine bila veoma tolerantna na velikosrpski hegemonizam prema Crnoj Gori, onda je opravdano pretpostaviti da Spajić uvođenjem DF-a u vladu, uopšte ne ide u sukob sa Amerikancima. Naprotiv, udovoljava njihovim suštinskim zahtjevima, koje nevješte američke diplomate kriju iza mlakih saopštenja i licemjernih osuda.   

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin: Zadovoljni radom američke administracije u regionu

Osim najava kadrovskih imenovanja u novoj vlasti, američka regionalna diplomtska mreža je čini se prilično ravnodušna i na zveckanje oružjem zvaničnog Beograda koje je kulminiralo terorističkim napadom u Banjskoj 24. septembra. Kada uzmemo u obzir da, ne samo zapadne službe već i svaki priučeni zapadni aparatčik zna da Vučić stoji iza napada u Banjskoj, ali i pored toga dobija podršku američke diplomatije, zašto bi se onda čudili što se potajno aminuje održavanje unaprijed pokradenog popisa u nemogućim društveno političkim uslovima u Crnoj Gori?

Zašto bi bilo iznenađujuće što nailazimo samo na mlake, čini se licemjerne ”osude” američkih diplomatskih predstavnika kada je u pitanju ulazak osvjedočenog velikosrpkog putiniste Andrije Mandića u najviše strukture vlasti?

I dok se Vašington o jadu zabavio Ukrajinom, Rusijom, Kinom, a od prije desetak dana i novim ratnim žarištem u Izraelu i Pojasu Gaze, region i Crna Gora su pali u zaborav i ostavljeni na milost i nemilost diplomatskim slijepcima koji ne vide da put koji trasiraju na Zapadnom Balkanu može da im donese samo još jedno ratno žarište. Na veliko zadovoljstvo Putinovog režima u Kremlju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

11 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
17.10.2023-12:23 12:23

Crnogorci i Crnogorke, shvativši da nema pomoći od EU i SAD, moraju sami organizovati otpor SRPSKOM OKUPATORU i njegovim slugama u Crnoj Gori, Gori: JAKOVU MILATOVIĆU, MIKIJU SPAJIĆU, LJALJU ,MALECKOM, BRATU ABAZU, RAJU KOLENICI, ZECKOM KNEZU PIPUNU I NARAVNO SRPSKIM FAŠISTIČKIM AGENTIMA PREOUBEČINIM U POPOVSKE MANTIJE ILI UBAČENE KAO IZBJEGLICE IZ KRAJEVA ĐE SU VRŠILI STRAVIČNE ZLOČINE I PLJAČKE!

dragan
17.10.2023-13:12 13:12

Svaka cast Gospodine. Respekt!

HercegNovi
17.10.2023-13:59 13:59

Odlican tekst. Planirani rezultati popisa su vec kod klerofasista, samo cekaju “kaopopis”.
Ko lazira istoriju, lazirati ce i popis.

Merkel
17.10.2023-14:32 14:32

Nije nitko kriv sto ko u onom vicu ima nas vise med g….no medj ljudima.
Vec me kolje jedna prica , jedan gadluk iz slavne JNA po zastavama,davne 1967 g kako su oficiri Crnogorci ,uspjesni, prolazili. Ne sad .i nije jedna.

Tara
17.10.2023-14:35 14:35

Teska fukara..koja nece uspjeti u svojim namjerama…

Katunjanin
17.10.2023-17:27 17:27

Interesantan je jutros doprinos popisu na TV Vijesti dala valjna prof Mara Šćepanović u prelistavanju štampe. “ Dje su ti stari hrabri Crnogorci koje se plaše da reću na popisu da su “Crnogorci” reče Mara bez obraza i stida. Naravno, ne reče ona iz kojeg kraja i kako će se pisati kao i njen dualist iz CIVIS-a Pavićević. Ne zna Mara za nevidjeni Pritisak Srbije i crkve Srbije na malu Crnu Goru sram je bilo. Ne zna Mara za fukarski govor Popa Perića koji reče da odavde počinje sve Srpsko a zaboravi Kosovo i Ohridskku arhiepiskopiju koju su ranije spominjali… Pročitaj više »

Trešnjevo
17.10.2023-17:43 17:43

Zaboravili su ovi licemjeri da je još
Njegoš rekao:
“ Tvrd je orah voćka čudnovata
Ne slomi ga al zube polomi”
SVI CRNOGORCI KAO JEDAN ODUPRITE
SE OVOM ZLU KOJI DOLAZI IZ SRBIJE!
DOLAZI OD SVETOSAVSKE SEKTE I VUČIĆA!
TO SU KRVNI NEPRIJATELJI CRNE GORE..
NEMAMO I KOJE CRKVE DA IDEMO OSIM U SRPSKE A ONDA SMO SRBI.
To reće fukara Portfirije, koji uz pomoć Albanca Dritana i crnogorskih izdajnika nama uzeše crkve i manastire.
BOJKOT!
ZA PRAVO, ČAST I SLOBODU CRNE GORE!

Pješivac
17.10.2023-18:30 18:30

Da, da, rekla je to Mara a bogme i poranila da pripomogne Prletu Periću, Milici zavetnici i Bošku Obradoviću u svome naumu da izbrišu Crnogorce na sopstvenoj zemlji. Naruga se ona Crnogorcima koji se održaše i odbraniše hiljadugodišnju državu Crnu Goru. Ne pita je voditeljja fukarske TV VIJESTI u koju će crkvu Crnogorci da se mole pošto Prle reče da je odje Nemanja rodjen i da od njegovog rodjenja postade sve srpsko. Što je bilo prije njegovog rodjenja kao izbjeglice koji je kršten u katoličku crkvu i što bi poslije kad su Srbi izgubili Zetu ni riječi vajna profo. No… Pročitaj više »

Filip
17.10.2023-20:46 20:46

Slutite velikom jadu ovakvim tekstovima i ovakvim komentsrima. Dabogda dozivjeli sve to. Samo vi negirajte sve necrnogorsko u Crnoj Gori. Malo vas ne zaboravite. Jos manje vas retardiranih. A mi smo svi ujedinjeni. Crna Gora nikome bitna nije. Niko se oko nje lomiti nece. Najnebitnija drzava na kontinentu

Kotoranin
17.10.2023-23:55 23:55

Nešto se Ambasadorka Ranke ne oglašava
za svoje zasluge da od Crne Gore napravi srpsku guberniju koju je još obećala Amfilohiju slušajući njegove seljačke popovske priče.
Nadamo se vašem obraćanju poslije sjednice Evropskog parlamenta o Crnoj Gori. Čekam vas!

Kakva
18.10.2023-07:26 07:26

Mržnja, e tužno je filipe da ovako sviraš uz diple, Crna Gora je itekako važna, nebi se ovoliko upinjali njeni negatori da je nema, sama ova vaša rečenica govori kolika je vaša mržnja prema Crnoj Gori, crnogorskom narodu i drugim nacionalnim manjinama, to govori kakvo je vaše razmisljanja poput popa Porfirija i Jaonikija oni bi srećni bili kada CG nebi bilo no tu će se itekako okliznuti, muči bruko jedna velikosrpska.