Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Amandmani zbog odluke ASK-a o popisivačima

Takvu odluku u partijama vlasti ocjenjuju kao opstrukciju održavanja popisa, dok u opoziciji kažu da je ASK postupio po Zakonu

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) obavijestila je članove popisnih komisija da će kao javni funkcioneri morati da prijave imovinu i da će tu obavezu imati i naredne dvije godine. U suprotnom, prijeti im novčana kazna. Takvu odluku u partijama vlasti ocjenjuju kao opstrukciju održavanja popisa, dok u opoziciji kažu da je ASK postupio po Zakonu.

Članovi popisnih komisija biće javni fukcioneri, koji će morati, između ostalog, da prijavljuju imovinu i prihode, tako makar piše u jučerašnjoj odluci Agencije za sprečavanje korupcije. U Novoj srpskoj demokratiji to vide kao opstrukciju održavanja popisa, zbog potencijalnog odustajanja članova.

“Zbog postupanja Agencije od kako je njena sadašnja direktorica na čelu, ja je zovem Agencijom za skrivanje korupcije. Ovo je jedan od načina opstrukcije održavanju popisa što je potpuno u skladu sa onim što smo do sad slušali od strane političke grupacije iz koje je selektovana gospođa koja je danas direktor”, kazao je poslanik koalicije “Za budućnost Crne Gore”, Slaven Radunović.

I u SNP-u odluku vide kao zloupotrebu položaja u političke svrhe i pokušaj da se popisne komisije ne formiraju. Dok iz najjače opozicione partije poručuju da je ovo pitanje u nadležnosti ASK-a, i da je važnije od njega to da se popis održi u regularnim uslovima.

“Ne bih posebno ulazio u meritum odluke nadležnog državnog organa koji je pozvan da tumači Zakon o sprečavanju korupcije. U Zakonu jasno stoji ko ima status javnog funkcionera. Za DPS najvažnije je da u ovom procesu stvorimo sve garancije i sve uslove da se taj opis održi u predviđenim rokovima i sa predviđenim kvalitetom”, kazao je poslanik DPS-a Andrija Nikolić.

Demokratska Crna Gora smatra da nije primjereno da članovi komisije dobijaju status funkcionera, prije svega zbog dužine te funkcije, ali i ovlašćenja, zbog čega će djelovati amandmanski.

“Ono što smo mi ovim amandmanom uradili jeste da smo promijenili član 15 Zakona o popisu gdje se kaže da direktor Monstata imenuje članove popisnih komisija tako da smo istrgli taj argument ASK-u. Mora se prilogoditi ono što je odluka o imenovanju, gdje se sada kaže da se određuju članovi. I u tome je cijela caka”, istakao je poslanik Demokrata Duško Stjepović.

Iz Agencije su reagovali riječima da ne stoje navodi da sabotiraju popis jer nijesu oni ti koji određuju ko će biti javni fukncioner, a ko ne, već Zakon o sprečavanju korupcije. Amandman o izmjeni ove odredbe naći će na dnevnom redu Skupštine u ponedjeljak kada će se raspravljati o izmjenama Zakona o popisu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve